Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Energiaszolgáltató (áram- és gázkereskedő) váltás - legfonto

Energiaszolgáltató (áram- és gázkereskedő) váltás - legfonto

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Energiaszolgáltató (áram- és gázkereskedő) váltás - legfontosabb tudnivalók
Energiaszolgáltató (áram- és gázkereskedő) váltás - legfontosabb tudnivalók 2015. szeptember 30. szerda, 13:49
Energiaszolgáltató (áram- és gázkereskedő) váltás - legfontosabb tudnivalók

   Előfordul, hogy az egyes energiaszolgáltatók képviselői jelentős megtakarításokkal kecsegtetve keresik fel a lakosokat, és arra próbálják rábírni őket, hogy áram- és gázkereskedő váltás útján még hatékonyabban gazdálkodjanak a családi kasszával. Azon az alapvető szabályon kívül, hogy ez ügyben kizárólag csak alapos körültekintéssel tárgyaljunk, érdemes rávilágítani egyéb hasznos tudnivalókra is.

   Az egyre bővülő piacnak köszönhetően manapság valóban több szolgáltató közül választhatunk, ami háztartásunk áram- és gázellátását illeti. Az egyes szolgáltatók különböző szolgáltatási csomagokkal próbálják elcsábítani a fogyasztókat, a helyes kereskedő megválasztásával tényleges megtakarítást érhetünk el az energiadíjon. Tekintettel arra, hogy az egyes ajánlatok és kedvezmények gyakorta függenek egyéb más feltételek betartásától (pl. határozott idejű lekötöttség, ami akár több év is lehet; folyamatos késedelemmentes fizetési képesség stb.), fokozottan figyeljünk az ajánlatok és kedvezmények feltételeire.

   Mindig őrizzük meg az aláírt szerződés példányát, kérjük ki, majd utána szintén őrizzük meg a szerződéshez vonatkozó általános szerződéses feltételeket (obchodné podmienky), az esetleges árlistákat (cenník; cenník doplnkových služieb), valamint az aktuális ajánlatról szóló szórólapokat (leták akciovej ponuky). Időről időre érdemes leellenőrizni ezeknek a dokumentumoknak a mindenkori hangzását; internet hozzáférés esetén tegyük ezt a szolgáltató weboldalára kattintva, telefonon vagy személyesen a szolgáltató legközelebbi kirendeltségén. Amennyiben bármilyen, számunkra kedvezőtlen módosítást észlelünk, haladéktalanul érdeklődjünk lehetőségeinkről, mivel a szerződéses feltételek, valamint az energiadíj módosítása bizonyos keretek közt akár a szerződéses viszony felmondására is feljogosíthat bennünket.

   A 251/2012 Z.z. számú energetikai törvény értelmében minden áram- és gázfogyasztónak joga van szolgáltatót váltani. A szolgáltatóváltás alapvetően ingyenes, és törvényből kifolyólag nem terhelhető díjazással vagy egyéb vonatkozó fizetséggel. Feltétel viszont, hogy egyes energiaellátásra a fogyasztónak csak egy szolgáltatója legyen; tehát a kereskedőváltás mindig az előző szerződéses viszony megszűnése után léphet hatályba. Az átfutási idő hozzávetőlegesen egy hónap, ez alatt az idő alatt az energiaellátás mindvégig folyamatos marad. Ez az eljárás rendszerint nem igényli a fogyasztó közvetlen közbenjárását; az új szolgáltató meghatalmazás útján teszi meg a sikeres váltáshoz szükséges lépéseket. Fontos tudomásul venni, hogy a váltás sosem történhet meg az előző szolgáltató jóváhagyása nélkül; így például egy határozott időre kötött szerződéses viszony, mely még nem járt le, akadályt jelenthet. Ezen kívül az előző szolgáltatónál érdemes ellenőrizni, hogy a szerződés megszűnése nem terhelhető-e irányukban bármilyen nem várt díjakkal. A sikeres váltást követően négy héten belül várjuk az előző szolgáltatótól az energiadíj végelszámolását.

   Amennyiben a kecsegtető ajánlat ellenére mégis meggondolnánk az energiaszolgáltató váltását, az új szerződés megkötésétől számított 14 napon belül minden indoklás nélkül elállhatunk az új szerződéstől; erről az új szolgáltató köteles minket előzetesen írásban is tájékoztatni.

   Ez a jogi tanácsadás nem teljeskörű; a korlátozott kérdésfeltevés, valamint a szűkös terjedelmi korlátok folytán nem minden esetben alkalmas az adott probléma mindenre kiterjedő megválaszolására, valamint a teljes jogi vélemény kialakítására. Ennek következtében sem a szerkesztőség, sem pedig a választ adó ügyvéd nem vállal teljeskörű felelősséget az adott jogi tanács gyakorlatban való felhasználásáért. A felmerült jogi problémájával kapcsolatos végső döntése előtt mindenképpen konzultáljon jogi képviselőjével.

Mgr. Kőrösi Ildikó, ügyvéd
Tel.: 0908 468 260

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)