Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Emlékműavatás Zsigárdon

Emlékműavatás Zsigárdon

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Emlékműavatás Zsigárdon
Emlékműavatás Zsigárdon 2016. november 29. kedd, 16:46
Emlékműavatás Zsigárdon

   A forradalmak és háborúk hőseinek tiszteletére avattak emlékművet Zsigárdon, az 1956-os magyar forradalom és népfölkelés 60. évfordulóján, 2016. október 23-án.

   Az emlékművet Marosvásárhely szülötte, Csizmadia Béla ajándékozta Zsigárd községnek Erdély és Marosvásárhely nevében. A kultúrház előtti téren felállított emlékmű ünnepélyes leleplezésén közel háromszázan jelentek meg. A falubelieken és a környékről érkezett emlékezők mellett marosvásárhelyi vendégek, és a Történelmi Vitézi Rend felvidéki tagjai is részt vettek az avatáson.

   Az esemény az erdélyi, Magyar Művészetért Díjas Meister Éva verses összeállításával kezdődött. Ezt követően a község polgármestere, Baranyay Alajos üdvözölte a megjelenteket, aki nyitóbeszédében népünk szabadságszeretetéről, az emlékezés fontosságáról, a sorsfordító események zsigárdi vonatkozásairól, és a most felavatott emlékmű jelentőségéről szólt. Csizmadia Béla többek között az emlékmű helyének kiválasztásáról beszélt. Őt Menyhárt József, az MKP országos elnöke követte, aki közvetlen szavakkal méltatta 1956 jelentőségét, a zsigárdihoz hasonló emlékünnepélyek, valamint a jogokért, a szabad cselekvésért és gondolatért folytatott küzdelmek jelentőségét.

   Szarvas József Jászai Mari-díjas érdemes művész az 1956-os szabadságharcra való visszaemlékező előadását követően Varga Róbert plébános és Iván István tiszteletes szentelték fel és áldották meg az emlékművet. A koszorúk elhelyezése után Vikidál Gyula előadóművész, az eseményhez illő és méltó előadását láthatták a résztvevők a kultúrház nagytermében.

   A koncertet követően Takács Gizella, zsigárdi származású festőművész kiállításának megnyitójára került sor az épület kistermében.

   A szervezők és a lebonyolításban részt vállalók munkáját dicséret illeti. Az általános vélemény szerint, az eseményhez méltó, kegyeletteljes eseményt valósítottak meg Zsigárdon, minden résztvevő számára nagy élmény volt a rendezvény.  

-szf-

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)