Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Emlékmű avatása, Hidaskürt

Emlékmű avatása, Hidaskürt

2024. május 08., szerda | Ma: Mihály (HU), Ingrida (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Emlékmű avatása, Hidaskürt
Emlékmű avatása, Hidaskürt 2016. november 15. kedd, 13:52
Emlékmű avatása, Hidaskürt

   2016. október 14-én borongós reggelre ébredtünk Hidaskürtön. Talán az időjárás is tudta, hogy a mai nap eseményéhez ez a legmegfelelőbb.

   Hidaskürtön csaknem két év munkájának az eredményét készültünk átadni ezen a napon. A község önkormányzata a galántai zsidó hitközséggel  együttműködve a hidaskürti és a környékbeli zsidók koncentrációs táborba való elhurcolásának emlékére készített emlékmű ünnepélyes leleplezésére készült a helyi zsidó temetőben.

   Az ünepségen jelen volt Kiss Balázs, Magyarország szlovákiai nagykövetségének megbízott diplomatája, Bukovszky László, a Szlovák Kormány kisebbségi ügyekkel megbízott képviselője, Igor Rintel, a Szlovák Zsidó Hitközségek Központi Szervezetének elnöke, Juhos Ferenc,  a Galántai Járási Hivatal elöljárója, Brănduş-Dendyuk Szilveszter, Ojdula (Ozsdola) romániai (székely) község polgármestere és a képviselőtestület tagjai, Csadi Zsuzsanna, Feketenyék polgármesterasszonya, valamint sok kedves meghívott vendég és helybeli lakos. 

   Az ünnepség egy szavalattal és a zsidó imával kezdődött. Az ima után a polgármester felkérte a kedves vendégeket az ünnepi beszédek megtartására. A szónokok egybehangzóan figyelmeztettek a múltban elkövetett szörnyűségekre, valamint arra, hogy erről sosem szabad megfeledkezni. Rózsár Tibor, Hidaskürt polgármestere beszédében elmondta, hogy a zsidó temető hivatalba lépésekor  nem a  hozzá illő állapotban volt, ezért az önkormányzat  úgy döntött, hogy ezen változtat. Nem csak  a környékbeli zsidók koncentrációs táborba való elhurcolásának emlékére készült, de minden volt hidaskürti zsidó lakos emlékét is őrzi.

   Az emlékművet Rózsár Tibor és Igor Rintel közösen leplezték le, majd elhelyezték az emlékezés kavicsait. Az ünnepség a zsidó imával zárult. A résztvevők a helyi kultúrházban egy fogadás keretén belül megtekinthették azt a fotókiállítást, amely a munkálatok kezdetétől az ünnepség napjáig mutatta be az emlékmű készítését és a temető rendbetételét.

-rt-

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)