Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
EGYÜTT DEÁKIÉRT

EGYÜTT DEÁKIÉRT

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > EGYÜTT DEÁKIÉRT
EGYÜTT DEÁKIÉRT 2014. október 02. csütörtök, 09:20
EGYÜTT DEÁKIÉRT

   Az Együtt Deákiért Polgári Társulás egy baráti társaságból alakult meg azzal a céllal, hogy programjainkkal hozzájáruljunk Deáki társadalmi és kulturális életének szervezéséhez. Két évvel ezelőtt kezdett formálódni a csapat, mikor egy nyári estén jött az ötlet, hogy kissé fel lehetne pezsdíteni községünk kulturális életét, és több társadalmi-kulturális és oktató-nevelő rendezvényt kellene megszervezni. Mindenki nagyon lelkesedett, de az ötlet még egy évig csak ötlet maradt.  Sokat beszélgettünk róla, mígnem eltelt egy teljes év. 2013 augusztusában aztán „hivatalosan” is összegyűlt kis csapatunk, amely 20-30 év körüli fiatalokból állt össze (és szerencsére folyamatosan új tagokkal bővül).

   Családtagok, barátok, ismerősök segítik munkánkat, de a községben tevékenykedő vállalkozások, illetve vállalkozók is lelkesen támogatják programjainkat. Az egyes események, programok szervezése előtt mindig kinevezünk egy főszervezőt, aki megtervezi az esemény menetét, illetve később irányítja a többiek munkáját, ez így a leghatékonyabb. A tevékenységhez szükséges anyagi fedezetet a tagsági illetmények mellett támogatásokból biztosítjuk. Saját magunk készítjük rendezvényeinkhez a propagációs anyagokat.

   Társulásunk tevékenysége egy baráti filmnézéssel vette kezdetét, melyet aztán minden hónapban megszerveztünk Ing. Smatana Gábornak köszönhetően. Először nem számítottunk túl sok érdeklődőre, de kellemesen csalódnunk kellet. Kellemes légkör alakult ki, és az elismerő tekintetek mellett, némi adományt is összegyűjtöttünk.

   Eddig két előadásra is sor került, Václav Tamásnak köszönhetően, mindkettő történelmi jellegű volt. Az egyik októberben zajlott „Az 56-os forradalom hatása a felvidéki magyar társadalomra” címmel, Dr. Vajda Barnabás történész előadásában. A másikra februárban került sor, melyet Nagy Iván etnográfus tartott „Ősi magyar helységnevek a Mátyusföldön és a Csallóközben” címmel.

   A gyermek programok, illetve a családosoknak szánt programok sem maradhattak el községünkben. Így került megrendezésre az októberi tökfaragó verseny, és a 2014 áprilisában megrendezett Húsvétváró, amelyek szintén Tamás főszervezésében valósultak meg. A tökfaragó versenyt a társulás Facebook-os oldalán hirdettük meg, ahova az érdeklődők elküldhették kifaragott töklámpásaikról készült képeiket, amivel automatikusan bekerültek a játékba. Október 31-én pedig a községi művelődési központban értékeltük ki a legszebb töklámpás. A győztesek értékes nyereményekkel távoztak. A Húsvétváró elnevezésű programot szintén a művelődési központban szerveztünk meg, ahol az érdeklődőknek lehetőségük volt kipróbálni a különböző kézműves foglalkozások keretén belül a hagyományos tojásfestést, korbácsfonást, húsvéti díszek készítését. A legkisebbek különféle húsvéti játékokban is részt vehettek pl. tojásfújás, locsolóvers mondás, tojásgurítás.

   Decemberi programjainkkal főleg az ünnepekre hangolódást igyekeztünk előkészíteni. Mikulás rendelésre volt lehetőség, amikor is az általunk bebiztosított Mikulás házhoz ment a szülők kérésére és csomagot adott át az ott lévő kisgyermekeknek. Még nagyobb sikere volt az ezt követő Mikulás - járásnak községünkben, melynek főszervezője én voltam. A munkámat Ing. Kollár Mónika, Takács Gábor és Marcinkó Gábor is segítette. A Mikulás és hű társai édességet osztogatva lovas szekéren járták be községünk utcáit. Az utcák megteltek emberekkel, miközben a karácsonyi nóták árasztották el az egész falut.           

   A helyi szervezetek is felfigyeltek munkásságunkra, és nagy szeretettel fogadták csapatunkat. A jövőben is szeretnénk velük együttműködni. Májusban a Csemadok Deáki Alapszervezetétől meghívást kaptunk a Májusfa állításra is, melyet különféle kultúrprogramok kísértek. Részt vehettünk a Kiskertészek Egyesülete által megszervezett gulyásfőző versenyen. A polgármester úr is lelkesedve fogadta ötleteinket és támogatott minket.  Felkérésére januárban a kábítószer használatának megelőzéséről szerveztünk estet a művelődési központban, ahol a főszervezői teendőket Gábor vállalta el.

   Szervezetünk munkatervében szerepel még a magyar néphagyományok megismertetése a fiatalabb generációval, valamint egy nosztalgiaest megszervezése az idősebb generáció számára. Csapatunk művészetkedvelőkből áll össze, így a jövőben kiállítások, színház, esetleg koncertek szervezésére is számíthatnak a lakosok! Tagjaink között akad sportkedvelő egyén is, ezért sportrendezvényeket is tervezünk. A közeljövőben újabb tagokkal szeretnénk bővíteni társulásunkat, mert fontos számunkra, hogy a fiatalabb generáció is felfedezhesse a társadalmi munka fontosságát, a társadalmi élet szervezését, építését.

   Tevékenységünkkel a község összes lakóját igyekszünk majd megszólítani, kortól, nemtől, szociális helyzettől függetlenül.    Legfőbb célunk újra megtölteni a kultúrházakat és igazi, élhetőbb közösséget kovácsolni Deákin. A közöny lerombolása is célunk, ami ebben a rohanó világban sajnos egyre gyakoribb már a kis közösségekben is.  

Mgr. Körösi Enikő

Fotók: Néma Edina, Mgr. Körösi Enikő, Kolozsi Szilárd

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)