Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Egy részük felfegyverkezve csatlakozott...

Egy részük felfegyverkezve csatlakozott...

2024. május 08., szerda | Ma: Mihály (HU), Ingrida (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Egy részük felfegyverkezve csatlakozott...
Egy részük felfegyverkezve csatlakozott... 2017. április 03. hétfő, 13:08
Egy részük felfegyverkezve csatlakozott...

   Pott ezredes jelentésében kiemeli a helyi lakosok szerepét az ütközetben: Sajnos, itt meg kell említenem, hogy a negyedi és farkasdi parasztok nemcsak mindenben segítették az ellenséget, hogy átkelhessenek a folyón, egy részük felfegyverkezve csatlakozott is az ellenséges hadoszlophoz, amely Zsigárd felé közelesett. Itt is voltak vadászok, akik védték a falut, hátulról megtámadták őket a kaszákkal és cséphadarókkal felfegyverkezett parasztok, és több vadász tetemét találtuk szúrt és vágott sebekkel, melyek az ő kaszáiktól származtak.

   A vesztes csatákat követően, a honvédség elvonulása után Wolgemuth 1949. június 22-én Zsigárdon kelt jelentése alapján Farkasdot ismét Pott ezredes dandárja szállta meg. A császári seregek megjelenése könyörtelen leszámolást hozott magával. A zsigárdi csatában részt vett önkéntesek közül a császári katonák felismerték egy személyt, akit a már előbb említett Pott jelentése szerint elfogtak és agyonlőttek. Feltételezésünk szerint az áldozat Seres Zsigmond volt, akit a halotti anyakönyvben található bejegyzés szerint Kamocsán fogtak ki a Vágból, és akin egy lőtt seb volt. Ugyancsak lőtt sebbel halt meg Csizmadia Mihályné, Szőcs Sándort viszont a császári katonák a betegágyában szúrták le.

   A császári katonaság rablását, fosztogatását dokumentálja a református egyház korabeli számadókönyvében található bejegyzés, mely szerint a katonaság június 22-én a parókiát feldúlta. A rablás során eltűnt 130 forintról szóló kötelezvény, valamint a feltört eklézsia ládájából és perselyéből 18 frt. és 45 krajcár.

Farkasd község monográfiája, 2002
/Részlet Bukovszky László tanulmányából/

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)