Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Egy iskola életéből

Egy iskola életéből

2024. május 20., hétfő | Ma: Bernát, Felícia (HU), Bernard (SK)
Intézmények Vissza
Címlap > Intézmények > Egy iskola életéből
Egy iskola életéből 2013. október 06. vasárnap, 10:21
Egy iskola életéből

   Nagymácséd falu egy bástya az etnikai határon. Egy sziget, amely kitartóan ragaszkodik elődei hagyományaihoz, tiszteli nagyjait. Magyar falu, magyar ajkú és érzésű emberekkel.

   Magyarságuk, nemzeti öntudatuk egyik legfőbb alappillére az iskola, ami teljes szervezettségű, önkormányzati fenntartású és jogalanyisággal rendelkező magyar tanítási nyelvű alapiskola. 2002-ben vette fel Mészáros Dávid, katolikus mártírpap nevét, aki 17 évig volt lelkipásztor Nagymácsédon, míg az1848/49-es szabadságharc idején nézetei miatt kivégezték. A helyiek minden év március 15-én istentisztelettel és koszorúzással emlékeznek meg az iskola névadójáról.

   Az intézménynek jelenleg 199 tanulója van, köszönhetően annak, hogy 2009. szeptember 1-jétől az óvoda és az alapiskola közös igazgatás alatt működik: 9 alapiskolai és 3 óvodai osztályban tanítunk, 2 napközis csoportunk dolgozik 50 tanulóval, 23 pedagógus irányításával.

   Az oktatási és nevelési célok elérésében segít a 15 számítógéppel, dataprojektorral és gyors internet-csatlakozással ellátott informatikai szaktanterem, a még három tanteremben felszerelt dataprojektor és internetkapcsolat, a tornaterem, valamint a falu által felépíttetett műfüves pálya is. Az intézmény interaktív táblával is büszkélkedhet, továbbá a pályázat útján felújított, több ezer kötettel rendelkező iskolai könyvtárral, iskolai ebédlővel és büfével is.

   A gyerekekkel való foglalkozás már a kötelező iskolalátogatás előtt elkezdődik, a beíratkozás alkalmával. (ebben az évben február 6-án került sor erre) Képességfejlesztő és kézügyességi játékok, meseolvasás és sok más izgalmas tevékenység várta az első osztályba készülőket.

   Minden alkalmat kihasználunk gyerekeink magyarságtudatának erősítésére: versenyek, kulturális programok, sportrendezvények segítségével erősítjük diákjainkban a hovatartozás tudatát. Tanulóink résztvettek a Kincskeresők versenyén, amelyen a helyi értékek bemutatását célzó, közösségünkhöz kapcsolódó értékek bemutatása a cél. A tavaly novemberben Dunaszerdahelyen megrendezésre kerülő versenyen tanulóink – a 8. osztályos Grunza Eleonóra és Miklós Melánia - számítógépes vetítéssel mutatták be munkájukat, aminek témájául idén a semptei úriszék ügyeit választották. Felkészítő tanáruk, Mgr. Bognár Ivett vezetésével komoly forrásokkal, többek között a Pozsonyi Állami Levéltárból dolgoztak, azért hogy bemutassák, milyen panaszokkal és megoldásra váró kérdésekkel érkeztek az egyszerű emberek és a földművesek a földesurak jogszolgáltató törvényszéke elé 1814 és 1819 között.

   A tanítás, a nevelés, valamint a magyarságtudat ápolása és erősítése mellett a Nagymácsédon oktató pedagógusok a tehetséggondozásra is nagy figyelmet fordítanak mind a szellemi, mind a testi, fizikai adottságok fejlesztése terén. Az iskola rendszeresen ad otthont különféle járási sportrendezvénynek is. Az iskolában Mgr. Gál Ignác és Mgr. Takács Lóránt tornatanárok sok tehetséges diák, sportoló útját igazgatták. Ebben az iskolaévben iskolánk fiú- és lánycsapata első helyezettként végeztek a járási és a regionális asztalitenisz bajnokságban. Februárban már a Nagyszombati kerület legjobbjaival mérik össze tudásukat. Duba Laura (6.o.), Farkas Alexandra (7.o.), Görföl Viktória (5.o.), Bognár Máté (4.o.), Lancz Viktor (4.o.), Pintér Patrik (7.o.) és Takács Bálint (4.o.) valamennyien rászolgáltak, hogy nevük itt szerepeljen.

   Ahogy minden intézmény számára büszkeség, számunkra is az, hogy végzettjeink számos felelősségteljes és nagyon fontos területen végzik munkájukat. Megvan bennük „az a bizonyos plusz”, amely segíti közösségünk fejlődését, jobbá teheti társadalmunkat.

   A Nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola és Óvoda is arra törekszik, hogy a tanulói közül minél több ilyen ember kerüljön ki.

Narancsík Szilvia, az iskola igazgatója

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)