Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Disznóságok, avagy hogyan is csinálták a régiek

Disznóságok, avagy hogyan is csinálták a régiek

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Házunk tája Vissza
Címlap > Házunk tája > Disznóságok, avagy hogyan is csinálták a régiek
Disznóságok, avagy hogyan is csinálták a régiek 2015. február 04. szerda, 08:01
Disznóságok, avagy hogyan is csinálták a régiek

Májas hurka – hozzávalók: sertésmáj, tüdő, szív, húsos tokaszalon­na, bőrke, rizs, vöröshagyma. A rizs kivételével mindent ledarálunk, a rizst megfőzzük. Az egészet összekeverjük, majd törött borssal, majo­ránnával, sóval és kevés pirospaprikával fűszerezzük. Teszünk hozzá kevés csípőset is. Az összedolgozás után sertésbélbe töltjük és forrásban levő abálében kifőzzük. Sütés előtt tűvel megszurkáljuk, hogy ki ne repedjen.

Disznósajt – hozzávalók: sertésfej, bőrke, tokaszalonna, a disznó nyelve és a nyesedék sovány hús. Mindezt kb. két óra hosszan lassú forrásnál abáljuk. Amikor megfőtt, a fejhúst a csontról lefejtve vé­kony csíkokra vágjuk, a szalonnát és a bőrkét ledaráljuk és az egészet keverőtálban sóval, törött borssal, fokhagymával fűszerezzük. Jól össz­ekeverjük, majd az abáléből is teszünk hozzá egy keveset, hogy a húskockák elváljanak egymástól. A jól összekevert masszát tisztá­ra mosott sertésgyomorba töltjük, a lyukat bevarrjuk, majd forrásban lévő vízben kb. fél óra hosszat főzzük. A vízből kivéve lepréseljük.

Kása – Az abálé színét lemerjük, félretesszük, a többit leszűrjük. Min­den kiló árpadarához két és fél liter abálevet öntünk, megfűszerezzük vöröshagymával, köménymaggal, borssal, sóval, majoránnával és fel­főzzük. Amikor már az árpadara megpuhult, hozzáöntjük a felfogott disznóvért és sűrűre főzzük. Ezután kisebb edényekbe rakjuk, nehogy a nagy tömegű kása megsavanyodjék reggelre.

Mészáros Ilona

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)