Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Decemberi receptek (2013)

Decemberi receptek (2013)

2024. május 04., szombat | Ma: Mónika (HU), Florián (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Decemberi receptek (2013)
Decemberi receptek (2013) 2014. január 12. vasárnap, 12:35
Decemberi receptek (2013)

Karácsonyi ponty

Hozzávalók:
1 drb. ponty, 10 dkg vaj, 3-4 gerezd fokhagyma, kb. 2 dl tejföl, só ízlés szerint, ételízesítő, petrezselyemzöld, 1 citrom, kevés tej.

Elkészítés:
   A halat az elkészítés előtt megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk, és 1-2 órára sós, karikára vágott citrommal ízesített tejbe tesszük. Kivajazunk egy tepsit, a halat picit megsózzuk és ételízesítővel megszórjuk. Bekenegetjük zúzott fokhagymával, majd tejföllel meglocsoljuk. Lassú tűznél 20-25 percig sütjük, majd megfordítjuk, rátesszük a maradék vajat és továbbsütjük. Sütés közben meg-meglocsoljuk a levével. Szép aranysárgára sütjük. Petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.

Mézeskalács nagymamáink korából

Hozzávalók:
76 dkg simaliszt, 34 dkg porcukor, 2 evőkanál szódabikarbóna, kevéske fahéj (1 kiskanálnyi), 10 szem porrátört szegfűszeg.

Elkészítés:
  
Mindezt összekeverjük, majd hozzáadunk 5 dkg olvasztott margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál langyított mézet, és az egészet jól összedolgozzuk. a tésztát nedves ruhával letakarjuk, picit pihentetjük, majd 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Megkenjük felvert tojással. Kizsírozott és liszttel meghintett tepsiben, közepesen meleg tepsiben világosbarnára sütjük. Szépen csillog a tésztánk, ha sütés előtt tojássárgájával, és ha megsült, illetve ha kivesszük a sütőből, fehérjével kenjük le. A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehetjük a tésztára. Cukormázzal is díszíthetünk.

Mákos vagy diós bejgli, vagy a pozsonyi kifli receptje

Hozzávalók:
50 dkg simaliszt, 20 dkg palmarin, 6 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 1 egész tojás, 3 dkg élesztő – kevés tejben feloldani, csipet só.
Mindezt jól összedolgozzuk, négy részre vágjuk és a tésztát 10 percig pihentetjük. Közben elkészíthetjük a tölteléket.

Máktöltelék: 15 dkg cukorból 1-1/2 dl tejből főtt szirupba 20dkg őrölt mák, pár dkg mazsola, reszelt citromhéj, pár kanál almalekvár vagy nyers reszelt alma.      

Diótöltelék: 15 dkg cukorból és 2-3 evőkanál vízből főtt szirupba 20dkg darált dió, pár dkg mazsola, reszelt citromhéj, és néhány kanál baracklekvár.

Elkészítés:
  
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk, és vékonyan átkenjük tojásfehérjével. Utána rákenjük az egyik töltelék felét (2 mákos és 2 dióstekercset készítünk) és lazán felcsavarjuk. A sütőlapot zsíros papírral vékonyan átkenjük.
  
A tekercseket úgy helyezzük a sütőlapra, hogy köztük kb. 10 cm távolság legyen. Összehabart tojássárgájával megkenjük és szobahőmérsékleten, gőzmentes helyen tartjuk, amíg a tojássárgája teljesen megszárad. Ekkor kissé összekevert tojásfehérjével kenjük át könnyedén, hogy fel ne lazítsuk a megszáradt tojássárgáját. Szellő, hideg helyen tartjuk, amíg a tojásfehérje is tökéletesen megszárad. Ekkor vékony kötőtűvel megszurkáljuk és nem túl forró sütőben (120 C0) sütjük kb. 30 percig. A sütés közben emelkedő tészta felülete márványosan megrepedezik. A sütőajtót 15 percig nem szabad kinyitni. a megsült tésztát ne takarjuk le, gőzmentes helyen tartsuk, hogy a szép fénye megmaradjon. Ha sütés közben valamelyik felrepedne, a sütőből kivett tekercset rögtön forrón, lapos késsel eredeti alakjára nyomhatjuk vissza. Ebből a tésztából pozsonyi patkó (kifli) is készíthető, de valamivel forróbb sütőben sütjük kb. 20 percig.

Egy héttel az ünnepek előtt is elkészíthető, mert elálló, sokáig piros és puha marad.  

Galambos Zsuzsanna, Hidaskürt

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)