Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Csemadok Életmű Díj Pék Évának

Csemadok Életmű Díj Pék Évának

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Csemadok Életmű Díj Pék Évának
Csemadok Életmű Díj Pék Évának 2017. április 03. hétfő, 12:45
Csemadok Életmű Díj Pék Évának

   A magyar kultúra napja tiszteletére a Csemadok 2017. január 22- én Galántán, Himnuszunk születésnapján rendezte meg országos emlékünnepségét. A rendezvényen adták át a Csemadok Életmű Díjat, a Közművelődési Díjat és a Gyurcsó István Díjat.

   Az eseményen Csemadok Életmű Díjjal tüntették ki Pék Évát, a Csemadok Vízkeleti Alapszervezetének elnökét. A díjak átadása után a díjazottak nevében ő köszönte meg az elismerést: Az igazán nagy, egy életre szóló események csak egyszer történnek meg az ember életében. Ez a díj egyben arra is kötelez bennünket, hogy csemadokos elődeink által 68 évvel ezelőtt meggyújtott szimbólumunkat, a fáklyát őrizzük, tovább vigyük. Azt a munkát, amit a Csemadok felvállalt, folytassuk. A kapott drága kincset, elődeink örökségét óvjuk, védjük, éltessük., Ez nem eladó, el nem lopható, de megtanulandó, megtanítható és tovább adható. Ezt örökítsük át a jövő nemzedékének, hogy megmaradjon.

   Pék Éva 1971-től tagja a Csemadok Vízkeleti Alapszervezetének, csaknem harminc éve elnöke is. Tíz évig irodalmi színpadot is vezetett Vízkeleten, s vele több díjat is nyert. Az énekkarban már régóta nem énekel, de minden próbán ott van, és Viczén Piroskával együtt egyengeti az énekkar munkáját, föllépéseket intéz, buzdít, szervezi a falu kulturális életet. Vezeti a szervezet krónikáját, szerkeszti a Vízkeleti Újságot.

   Hosszú évekig Tallóson tanított. Munkája elismeréséül Tallós község díszpolgára lett.  Tevékenységét számos díjjal, kitüntetéssel jutalmazták. A Csemadok megalakulásának 65. évfordulója alkalmából a szövetség Galántai Területi Választmánya tüntette ki.  2014-ben Vízkelet Polgármesteri Díját vehette át.

   Éva egész élete a tanítás volt. Elismerést nem kért soha senkitől, jutalomra nem vágyott, mert azok közé tartozott, akik szellemben nagyobbak, mintsem a jutalmon gondolkodjanak. Csak akkor érezte,  jól magát, ha a Csemadokban dolgozhatott, és végezhette pedagógusi munkáját.

   Idézem Száraz Erzsébet gondolatát. Aki a Csemadokban tevékenykedik, őrzi a hagyományokat, élteti a kultúrát, nemzetőrző közösségformáló munkát végez.

   Éva, te ezt tetted és ezt teszed ma is. Kérünk, ne veszítsd el a szenvedélyt, és azt a harcost, aki benned lakozik! Mi vízkeletiek büszkék vagyunk rád, a kitüntetéshez gratulálunk! Kérjük az ég Urát, hogy nagyon soká éltessen még! A nevelő-tanító munkát folytasd tovább fáradhatatlanul falunkban és a Csemadokban!

Kozma Géza

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)