Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Budapesten - Határtalanul

Budapesten - Határtalanul

2024. április 18., csütörtök | Ma: Andrea (HU), Valér (SK)
Intézmények Vissza
Címlap > Intézmények > Budapesten - Határtalanul
Budapesten - Határtalanul 2016. április 25. hétfő, 12:22
Budapesten - Határtalanul

   Fél év szervezése állt abban a sikeres osztályok közötti találkozóban, melyre első alkalommal 2016. március 16-19-e között került sor a Rákóczi Ferenc Gimnázium 9. HR osztálya és a galántai Kodály Zoltán Gimnázium I.A osztálya között. A Határtalanul pályázatának keretében tartalmas négy napot töltöttek együtt a diákok.

   Érkezésünk után vendéglátóink az iskola épületében fogadtak. Rövid bemutatkozás és ebéd után hatalmas séta következett. A Váron keresztül a Táncsics Mihály utcán haladtunk a Hess András térig (itt idő szűkében úgy döntöttünk, a Hilton látogatását ezúttal kihagyjuk), folytattuk a Dísz téren át a Sándor –palotához, megálltunk a Budavári Siklónál. Innen tovább sétálva előbb a Várbazárt csodáltuk meg, majd folytattuk utunkat a Sziklatemplomba. Ezt követően élvezve a kellemes tavaszi napsütést a Citadellához vettük az irányt. A lábainknál heverő város csodáját beszippantva indultunk vissza az iskolába.

   A másnap reggel némi izgalommal járt, hisz rajtunk volt a sor, hogy magunkról szólva bemutatkozzunk. Remek alkalomnak ígérkezett a közelgő április 12-i A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja - egy műsorral emlékeztünk a 70 éve kezdődő deportálásokra. Az irodalmi – történelmi összeállításban szereplők (Berényi Kristóf, Francisti Erik, Lancz Norbert, Rydl Viktória, Sárkány Barbara, Schultz Alexandra, Szabó Kitti) „odatették” magukat. Az egyébként mindig vidáman csacsogó fiatalok most síri csöndben figyelték az előadást. Mind a jelen lévő tanárok, mind a diákok visszajelzései is azt igazolják, hogy megérte a sok készülődést, jóleső érzéssel fogadták a szereplők az őszinte elismeréseket.

   A gimnázium kertjében a két osztály közösen elültetett (ez túlzás, mert valójában két fiú ásta a gödröt) egy mandulafát, jelképezve egy frissen kötött barátságot.

   Délután két tanulónk – Berényi Kristóf és Schultz Alexandra – képviselte osztályunkat a pasaréti Idősotthonban, hol Alexandra egy Mikszáth Kálmán, Kristóf egy Grecsó Krisztián novellát adott elő, ugyancsak szép sikerrel.

   A délutánt ismét a Várban töltöttük, ezúttal a Mátyás templomot tekintettük meg, vetettünk néhány pillantást a Halászbástyáról, hogy a látottaktól feltöltődve a Tóth Árpád sétányon visszaindulva útba ejtsük a Hadtörténeti Múzeumot is, mint lehetséges jövőbeli úti célt.

   Mire kellemesen elfáradva az iskola éttermébe értünk, batyus vacsora várt bennünket. Vendéglátó diáktársaink szüleikkel együtt rendkívül gazdagon terített asztalokat varázsoltak, elmondhatjuk, hogy valóban volt itt minden, mi szem szájnak ingere.

   Jóllakottan indultunk a közeli pláza mozijába, hogy a diákok által egy közösen választott filmmel zárjuk a napot.

   Pénteken korábban indult az élet, hisz első csoportként kellett a Parlament épületéhez érnünk. Bár sokan közülünk nem először jártak itt, abban mindannyian megegyeztünk, hogy a Steindl Imre tervezte épület valahányszor ámulatba ejt, a Szent Korona előtt állni felemelő érzés. Hogy valóban komolyan vettük a látogatást, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Berényi Kristóf szót kért – és kapott. Mikszáthot idéző anekdotával lepte meg a jelenlevőket, kellemes meglepetést és élményt szerezve a hallgatóságnak. Az Országgyűlési Könyvtár, hová bemehettünk, valóban az újdonság erejével hatott, hisz itt még egyikünk sem járt.

   Délután a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében próbáltunk, mert este hattól kezdődött a már hagyományos Rákóczi Kincsestár, melyre mi is meghívást kaptunk. Hosszú hetek óta gyakoroltuk a dunántúli táncok alaplépéseit, melyek elsajátítása Francisti Erik érdeme. Oroszlánrészt vállalt a koreográfiában, a gyakorlásban, de az ő tanácsait megfogadva válogattuk a ruhákat, csizmákat a produkcióhoz is. Néhány lány most tanulta meg, hogyan is keményítették valaha a ruhákat (innen lányok csak egy lépés a kelengye gyűjtése). A dunántúli táncokat előadták: Berényi Kristóf, Boros Zsófia, Francisti Erik, Gazsó Krisztián, Hegedűs Vivien, Rydl Viktória, Somogyi Evelin, Szabó Kitti).

   Az esti fellépők között előbb Rydl Viktória mutatkozott be Szabó Magda egyik regényének részletével. A hallgatóság őszinte elismeréssel fogadta az előadást. Táncosaink izgalmukat legyőzve magabiztosan, könnyedén és felszabadultan mosolyogva (!) adták elő produkciójukat – nem is maradt el a vastaps. Ez után már a fellépés terhét lerakva együtt élvezhettük vendéglátóink további produkcióit, melyekkel az iskola tehetséges diákjai mutatkoztak be. Az esti műsort Plautus egyik vígjátékával zárták, melyben a 9. HR osztályából is többen szerepeltek. Kellemes meglepetés volt, hogy a műsor egyik jelenetét (hagyományosan) az iskola néhány tanára adta elő, nem kis sikerrel.

   Szombaton reggel városnéző körútra indultunk – Hősök tere – Városliget – Vajdahunyad vára – Széchenyi fürdő – Bazilika sorrendben. Bő két óra szolgált ebédre, felhőtlen csatangolásra újdonsült barátainkkal.

   Ez úton is köszönet illeti a Rákóczi Gimnázium 9. HR osztályának osztályfőnökét, Szedenik Enikő tanárnőt, aki a pályázatot útjára indította, szervezett rendületlenül. Schüszler Tamara tanárnő, pótosztályfőnök is sokat segített, számíthattunk rá, hasonlóan hálával tartozunk neki is. Nem kevésbé köszönet és hála jár Székely László tanár úrnak, igazgatóhelyettesnek, aki mind a háttérmunkákban, mind a négy napos programban részt vett, mindenhová velünk tartott (moziba nem, de ez bölcs  döntés volt).

   Itt szeretném köszönetemet kifejezni az egész I.A osztály minden kiránduló diákjának fegyelmezett magatartásáért, a Kodály Zoltán Gimnázium méltó képviseletéért, különös tekintettel a műsorokban fellépőknek, akik hosszú heteken át próbáltak, készültek. Szép volt!

   Köszönöm Szentandrási Ilona tanárnőnek, pótosztályfőnöknek, hogy türelmével, tanácsaival támogatta, segítette mind a próbákat, mind a kirándulást.

   A Rákóczi Gimnázium diákjait és tanárait júniusban látjuk vendégül. Szeretettel várjuk a 9.HR osztály minden diákját, hogy ott folytassuk a barátság építésében, ahol búcsúzásunkkor abbahagytuk!

Bergendi Mónika

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)