Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Bosák Nándor püspök, Taksony

Bosák Nándor püspök, Taksony

2024. május 07., kedd | Ma: Gizella (HU), Monika (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > Bosák Nándor püspök, Taksony
Bosák Nándor püspök, Taksony 2016. november 15. kedd, 13:56
Bosák Nándor püspök, Taksony

   Kisboldogasszonyra, Szűz Mária születésének ünnepén tartják Taksonyon a búcsút. Az idei ünnepi szentmise különleges volt: a falu szülöttje, Bosák Nándor püspök celebrálta.

   Bosák Nándor 1939. december 28-án, karácsonyra látta meg a napvilágot. Édesanyja Hrotkó Anna, édesapja Bosák Ignác volt, a Sárdi utcában laktak. Bosák Nándor 7 éves volt, amikor a családot kitelepítették a Szabolcs-Szatmár megyei Kálmánházára.

   A püspök urat 1963. június 13-án szentelték pappá az egri főszékesegyházban, és 1993-ban lett az újonnan létrehozott Debrecen-Nyíregyháza egyházmegye első püspöke. Miután 75. életévét betöltötte, 2015-ben Ferenc pápa jóváhagyásával befejezte püspöki megbízatását. Életéről film is készült „Törd meg az éhezőknek kenyeredet” (Iz 58,7) címmel, amely püspöki jelmondata is volt.

   A család bár a nyírségi tanyavilágba került a püspök úr mindmáig megőrizte mátyusföldi tájszólását és az ősöktől örökölt nemzetszeretetét. Nyíregyháza környékére kitelepített földijeivel szoros kapcsolatot tartott. Ő a Felvidék 1947 Egyesület elnöke, amely évente szervezi Nyíregyházán a környékbe kitelepítettek emlékező összejöveteleit. Bosák Nándor hitének mélysége a családjától kapott örökségben gyökerezik. Ha csak teheti, mind a mai napig szívesen látogat el Taksonyra, haza, az övéihez.

Szabó Éva

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)