Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Bőgőtemetés Zsigárdon

Bőgőtemetés Zsigárdon

2024. május 23., csütörtök | Ma: Dezső (HU), Želmíra (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > Bőgőtemetés Zsigárdon
Bőgőtemetés Zsigárdon 2017. április 03. hétfő, 13:34
Bőgőtemetés Zsigárdon

   Farsang utolját követő vasárnapon volt a cigányfarsang. A zsigárdi cigányok leginkább muzsikálásból tartották el a családot. Minden cigányember megtanította a fiát zenélni valamilyen hangszeren, így nagyon jó cigánybandák alakultak ki. Mindegyik bandának megvolt a maga kocsmája, ahol játszott. Az urasabb közönségnek a Nagy kocsma szolgált, továbbá itt volt még Ürge László kocsmája, valamint Ürge Ernő kocsmája. A cigányfarsang alkalmával minden muzsikus egy bandába tömörült és a szövetkezeti kocsmába tartották a cigány¬bált, melyen persze nem csak cigányok vettek részt, hiszen ilyenkor temették a bőgőt. Sajnos sokszor előfordult, hogy verekedés tört ki a bálon és alig lehetett lehűteni a verekedőket.

   Hajnalban, amikor véget ért a bál, lefektették a bőgőt az asztalra, leterítették egy fehér lepedővel, a zenészek körbeállták, siránkozni kezdtek, és kezdetét vette a bőgőtemetés. A prímások nyakába fehér pendelyt tettek, belőlük lett a pap meg az egyházfi. Rákezdtek a temetési szövegre:

Cirkum dëclérum, mëg a Mitus Margit,
Dolóresz in Ferkó, nëkëd a bor nem jó!
Mer’ ha bort nem ittá’ vóna,
Nem gyüttünk vóna ide a kántorra’!
Dolóresz in Ferkó, nëkëd a bor nem jó!
Pap: Ha még egyszer lemehetnék a pincébe, az egy akós hordót a fogamma’ fölömeném!
Kántor: Aggyig inánk míg a fogunk e’ nem azno, amíg a szőlő¬mag a belünkbe’ kicsírázno!

   Ekkor a bőgősök, akik ministrások voltak, szintén pöntöllel a vállukon rákezdték fölváltva, hogy ezek a szegény bőgők milyen nagy lagzikon, múlatságokon brummogtak, és mennyi pénzt hoztak a gazdájuknak. Pléhpohárból lisztet hintettek a bőgőre, miközben a bandatagok hangos jajgatással cigányul átkozták azt a parasztot, akikre haragudtak, majd a vállukra vették a bőgőt, körbehordozták a teremben, és a bámészkodókat liszttel behintették. Végül a bőgőt rátették a cimbalomra, a cimbalmos egyszer-kétszer ráütött a bőgő húrjaira és azt mondta: „Nyúgodj békében, míg fő nem íbresztenek a húsvíti harangok!” A bőgőtemetés befejeztével a muzsikusok már csak a húsvéti bálon játszottak.

Mészáros Ilona Szülőfalum Zsigárd című folklórgyűjteményéből

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)