Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Beszéljünk az evészavarokról

Beszéljünk az evészavarokról

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Beszéljünk az evészavarokról
Beszéljünk az evészavarokról 2015. október 30. péntek, 14:05
Beszéljünk az evészavarokról

   Beköszöntött az ősz, lassan mindenki melegebb ruhákba burkolózik, egyre kevesebbet kell megmutatnunk magunkból. Ennek ellenére, vagy éppen ezért szeretnék épp az evészavarokról írni. Ilyenkor a legelvetemültebb diétázók is fellélegeznek, hogy végre engedhetnek kicsit a gyeplőn, és talán éppen emiatt, ilyentájt érkezik rendelőnkbe a legtöbb kliens az említett problémákkal. Ilyenkor, a tavasszal/nyáron megkezdett nagymértékű fogyókúrát képtelenek abbahagyni, olyannyira, hogy az már kimeríti az étkezési zavar fogalmát.

   Az anorexia nervosa kóros étvágytalanságot jelent, mely lelki eredetű. Főként a kamasz 13-20 közötti lányokat érinti, de egyre gyakoribb az előfordulása fiúknál és idősebbeknél is. A betegek úgy érzik nem éhesek, sokszor egész napokon keresztül csak pár szem gyümölcsöt csipegetnek. Gyakran társul hozzá még különféle hashajtók, hánytatók szedése, nagymértékű edzés. Az anorexiában szenvedők gyakran perfekcionisták, szinte minden területen jól teljesítenek (kitűnő tanulók, sok az iskolán kívüli elfoglaltságuk, sport, zene), ezért is nehéz ezt időben felismerni, mert a kamasz gyakran hivatkozik arra, hogy nincs ideje enni. Ennek ellenére szívesen segít az ételek előkészítésében, sokat foglalkozik vele, számolja a kalóriákat, mennyiségeket stb.

Mikor kell aggódni?

  • Ha a BMI indexe (testsúly kg-ban/magasság cm-ben) 17,5, vagy az alá esik.
  • Ha két héten belül elveszítette testsúlyának 10%-át, vagy nagyon rövid időn belül sokat fogy (nem ritka a pár hónapon belül 10-15 kg).
  • Kóros félelem az elhízástól.
  • Alig eszik, vagy evés után eltűnik a WC-ben.
  • Nőknél kimarad a menstruáció.
  • Túlzott foglalkozás az étellel (kalória,- mennyiségszámolgatás, ételekben turkálás).
  • Ha fura helyeken találunk ételmaradékokat (polcok mögött, táskában, könyvekben stb.), lehetőség szerint egyedül eszik.
  • Nagyon aktív és sok testedzés (akár naponta többször is).
  • Intenzív hajhullás, töredezett körmök, fázékonyság.
  • Alacsony pulzusszám, alacsony vérnyomás.
  • Az interneten ún. Pro-ana weboldalakat látogat, likeol stb.

   Sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, hogy mi ennek az oka, miért alakul ki? Az okok közül többet is fel tudnék sorolni, de alapvetően testkép-önkép zavarról van szó, amikor a beteg sovány testalkata ellenére sem látja magát valósan. Ha belenéz a tükörbe még mindig a nem létező hájait, vastag combját mutatja.

   Természetesen ezenkívül lehet még társuló depresszió is, vagy a felnőtté (nővé-férfivá) válástól, a szexualitástól való félelem. Az anorexia általában a kontroll megszerzéséről szól. Gyakran találkozunk ún. túlkontrolláló szülőkkel, akik annak ellenére, hogy a kamasznak már igénye lenne némi önállóságra, „túlféltik“ őt, ilyenkor pedig  az elkezdi kontrollálni az egyetlen dolgot ami felett hatalma van, az pedig a teste.

   Ha úgy érzik ezzel állnak szemben, akár szülőként akár a betegként, fontos, hogy megfelelő segítséget kérjenek, mert egyedül nem tudják legyőzni ezt a megbetegedést. Ilyenkor fontos, hogy  pszichiáter és pszichológus együtt dolgozzanak, hogy a betegséget mind a szomatikus és lelki részéről is megfelelően kezeljék.

   Tudni kell, hogy az anorexia hosszadalmas, de kezelhető betegség, viszont kezelés nélkül nagyon súlyos állapotba kerülhetnek az ebben szenvedők, és akár halálos kimenetelű is lehet. Éppen ezért, ha úgy látják, valósak a tünetek, ne habozzanak, kérjenek segítséget a megfelelő szakemberektől.

PhDr. Makai Réka

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)