Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Beiratkozások 2014 (részlet)

Beiratkozások 2014 (részlet)

2024. május 14., kedd | Ma: Bonifác (HU), Bonifác (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Beiratkozások 2014 (részlet)
Beiratkozások 2014 (részlet) 2014. február 25. kedd, 22:28
Beiratkozások 2014 (részlet)

   Az alacsony gyermeklétszám miatt az iskolák is rákényszerülnek, hogy megmaradásuk miatt versengjenek a gyermekekért. Egy hónapja Pozsonyban a parlament előtt tiltakoztunk Dušan Čaplovič oktatási miniszter kisiskolákat megtizedelő törvénye ellen. Az a közel 20 %-nyi magyar szülő, aki gyermekét szlovák iskolába íratja, most a beiratkozások alkalmával megfelelő választ adhatna a csak pénzben gondolkodó hatalomnak. Hogyan? Úgy, hogy véget vet az eddigi gyakorlatnak, és a többségi iskola helyett az anyanyelvű és a helyi iskola választásával megerősíti a magyar iskola jövőjét. Huszáros lépés és méltó magatartás lenne ez a szülőktől önmaguk megbecsülése miatt, s egyben segítenék az önkormányzatok, a polgármesterek és a helyi közösség igyekezetét is iskoláik fenntartásában.

   A pedagógusok évről évre elismétlik a szülőknek, hogy a gyermeknek szellemi fejlődéséhez születésüktől fogva mennyire fontos az anyanyelv, a domináns nyelv biztonsága, mely a gyermek érzelmi világának gazdagodását és a környezetével való ismerkedését segíti elő a legtermészetesebb módon. Hogy az iskolai tanulásban, az alapiskolában mindenképpen a családban beszélt nyelven lehet leginkább eredményeket elérni, azt Comenius óta senki nem cáfolta meg. Azok a szülők sem képesek erre, akik gyermeküket a vélt karrier reményében többségi iskolába íratják.

   Kisebbségi sorsunk jobbrafordulásáért módunk van tenni néhány dolgot, de legtöbbet az anyanyelvű oktatás megerősítésével tehetjük. A szülők azzal, hogy gyermeküket magyar iskolába íratják, a pedagógus a színvonalas, igényes, diákra szabott, élményszerű oktatással, az önkormányzatok az iskola fenntartásának hatékonyságával.

   Ebben személy szerint rendkívül fontosnak tartom a szülők és az iskolák jó kapcsolatát. Nagyobb összefogással ezen a téren ennél többet is elérhetnénk.

   Sok szép példa van, ahol összefogásból eredmények születnek. A beiratkozási rendezvények, közös óvoda-iskola programok, az iskola munkáját bemutató nyitott napok, jó érzékkel kidolgozott kiadványok segítik a szülőket a tájékozódásban. A szülők jobban figyeljenek oda az iskolákra. A hiányosságokról is beszélni kell, sőt tisztázni a súlyosabb eseteket is, hogy mielőbb orvosolni lehessen őket. De vegyük észre a kiváló munkát, a szép eredményeket is.

   A beiratkozások időszakában az iskolák mellett a Pedagógusszövetség, a Via Nova ICS, a Rákóczi Szövetség, a magyar kormány, programokkal és ösztöndíj-támogatással segíti azokat a diákokat, akik anyanyelvi oktatásban részesülnek. Egy közösség akkor lesz eredményes, ha tagjai nem csak azt teszik, amit egyénenként jónak látnak.  Értékekre épülő példákat kell követnünk, észre kell vennünk a lehetőségeket a mában, cselekvőknek lennünk - a gyökerekbe kapaszkodni, növekedni a mában, és reménységgel tekinteni a jövőbe. Higgyék el, hogy az anyanyelvnek, melyre a kultúra épül, a hitnek, mely belső erőt ad, s a tudásnak, mely eligazít az élet dolgai között, értékvesztett világunkban is fontos szerepe van.

Pék László

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)