Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Bababirodalom Hidaskürtön

Bababirodalom Hidaskürtön

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Gyerekeknek Vissza
Címlap > Gyerekeknek > Bababirodalom Hidaskürtön
Bababirodalom Hidaskürtön 2015. március 13. péntek, 12:39
Bababirodalom Hidaskürtön

   A babák is tudják, jó helyre kerültek. Itt féltő szeretettel vigyáznak rájuk, gondos kezek fésülik őket, igazítják, mossák, vasalják csinos ruháikat. Még a kor sem látszódik rajtuk, pedig néhányuk bizony már a kilencvenedik születésnapját is megünnepelhette.  Mintegy 150-en vannak - porcelánból, gumiból, kaucsukból. Otthonuk egy hidaskürti ház legszebb szobája.

   A babagyűjtemény tulajdonosa Čmehýl Lászlóné.  Otília asszonyt sokan ismerik a környéken. A nádszegi születésű tevékeny asszony már 45 éve él Hidaskürtön, és nagyon is idevalósinak tartja magát. Szebbnél szebb kézimunkáival sok gyereknek és felnőttnek szerzett már örömöt. Most éppen a kürti óvodások húsvéti egérkéit készíti, sokat, hogy minden gyereknek jusson. A gyerekek már ismerik babagyűjteményét is, többször jártak már nála, sohasem tudnak betelni a látvánnyal. Otília asszony március 8-án Feketenyékre hivatalos, valamennyi babájával együtt, ahol kiállítja, bemutatja kincseit.

   Ez a különösen szép kedvtelése 40 évvel ezelőtt kezdődött, a leányának, majd az unokájának vásárolt babák jelentették a kezdeteket. Egykor ő lepte meg családtagjait a játékokkal, ma már ők szereznek örömöt neki egy-egy ajándékba hozott babával. Utazások, kirándulások alkalmával sok babát vásárolt már, de ismerősök, segítőkész emberek is elhozzák a régi játékdarabokat, tudván, jó helyre kerülnek, új ruhát, gondoskodást kapnak a babaparadicsomban. Laci bácsi, a férj, a szükséges javításokat végzi, a mosás, fésülés, a ruhácskák javítása, felújítása, újak varrása már asszonykéz munkája és eredménye.

   A kalocsai népviseletben feszítő babapár mellett ott vannak a menyasszonynak öltöztetettek, az ikerpárok, a hintázó, bölcsőben fekvő, síró, éneklő és beszélő babák is. Az óvodások egyik kedvence az éppen dolgát végző spanyol gumibaba, illetve a babák nagyanyja, a 90 éves Emma baba, amely a gyűjtemény egyik alapítója.

   A bababirodalomról egy könyv is megjelenik a közeljövőben. Egy esztétikus, színes fotógyűjtemény rövid kis ismertetőkkel, melyet olyan szakemberek készítettek, akik felismerték, milyen értéket képviselnek Otília asszony kincsei.

Szabó Frigyes

"A babának két lelke van, de lehet, hogy három.
Az egyiket a készítője lehelte bele.
A másikat a kislány, aki játszott vele.
A harmadikat a gyűjtő, aki szereti és megbecsüli."

   A babagyűjtemény bemutatását újságunk őszintén ajánlja óvodák, iskolák, szervezetek, társulások figyelmébe.

Kapcsolat: TERRA Hírújság

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)