Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Az útifű

Az útifű

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Házunk tája Vissza
Címlap > Házunk tája > Az útifű
Az útifű 2016. április 01. péntek, 13:59
Az útifű

   A  természetben mindent megtalálunk, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Ennek egyike az útifű, melynek több fajtát is ismerjük – köztük a lándzsás és a nagy, hatásuk egyforma. Mindenhol megtalálható, útszélén, határban, kertben. Igyekezzünk ne az út mellett szedni, ahol az autók közlekednek, hanem inkább a kertben vagy a határban, esetleg a gyógyszertárban megvenni. Ha vásárolni szeretnénk bármilyen gyógynövényt, mindig ömlesztettet vegyünk. Ha bármilyen súlyos betegséggel nézünk szembe, leghatásosabb mindig a friss gyógynövény.

   Az útifű nagyon sok betegségnél segít, megtisztítja belső szerveinket a lerakódott káros anyagoktól. Ennek mellékhatása lehet kisebb hasmenés, mert ami lerakódva van a szervezetünkben, az alul vagy felül kijön.

   Vértisztító, segít minden légzőszervi megbetegedésnél, lerakódásoknál, fekete köhögésnél, tüdőbetegségeknél, tüdőtuberkulózisnál, tüdőasztmánál tea vagy szirup formában. Aki vérszegény, rossz a vére, gyenge, étvágytalan, sovány – fogyasszon útifüvet.

   Tüdő- és légcsőgyulladásnál, asztmánál, májbetegségeknél, húgyhólyag problémáknál, hörghurutnál /bronchitída/, nagyon hatásos az útifű és a kakukkfű keveréke egyforma arányban: egy pohár vízbe tegyünk 1 karika citromot és 1 kiskanál szőlőcukrot, négyszer átforraljuk a tűzön, s aztán teszünk bele kb. 1 kiskanál útifüvet. Forrón, kortyonként fogyasztjuk.

   Az útifű magjai megelőzik az epekő kialakulását. Naponta 8 grammot fogyaszthatunk. Ezt teakeverékbe ajánlom beletenni.

   Az útifű a sebekre - nyitott sebekre, öreg sebekre isteni, gyors segítség. Ha megsérülünk és nincs semmi a közelben, az útifű gyors segítséget nyújt annak ellenére is, ha nincs megmosva. Ha otthon tesszük a sebre, előtte megmossuk, szétdörzsöljük, s így tesszük a sebre. Ha nyitott sebünk van, szétkloffoljuk fával, vagy a saját nyálunkkal megrágjuk az útifüvet, beletesszük a nyitott sebbe, s fáslival bekötözzük éjjelre, majd reggel megtisztítjuk körömvirág kivonattal, s addig ismételjük, míg szépen be nem heged a bőr.

   Ha valami megcsíp bennünket, vagy megharap a kutya, kígyócsípésnél úgyszintén rátesszük a szétdörzsölt útifüvet, s kicsit rajta hagyjuk.

   Ha a friss összedörzsölt leveleket picit megsózzuk, s rátesszük a nyakunkra, gyógyítjuk vele a strumánkat. Ha hólyag van a lábunkon a rossz cipőtől, vagy a sok járástól, akkor tegyünk a cipőnkbe útifűlevelet, s a hólyag begyógyul.

   A trombózánál szintén ajánlatos teakeverék formában.

   A rákos daganatok is eltűnnek, ha útifüvet rakunk rájuk, de ilyen esetekben először majoránnás olajjal /friss, ha nincs szárított majoránnát leöntünk olivaolajjal, s úgy hagyjuk két hétig/ kenjük a beteg mirigyeket, rátesszük a szétnyomott útifűt, rá egy egyszerű szilonzacskót, s bekötözzük éjjelre fáslival.  A rákos daganatoknál ajánlom a körömvirág, cicfarok és csalán keverékéből egyforma arányban készült teát, naponta legalább egy litert, ne feledjük, leghatásosabb a friss teakeverék. A beteg mirigyeknél, daganatoknál úgyszintén segít a körömvirág kivonat, ha naponta többször, 10 – 15 alkalommal kenjük, eredménye lesz.

Szirupot többféleképpen készíthetünk:

  • 4 egész marék útifüvet ledarálunk  húsdarálón, ehhez kevés vizet teszünk, valamint 30 dkg cukrot és 25 dkg mézet. Kis tűzön sűrű masszává főzzük, s forróan kis üvegekbe rakjuk, száraz dunsztban vagy a hűtőben tárolhatjuk.
  • A megmosott leveleket belenyomjuk 7 dl-es üvegbe /vagy nagyobb, pl. 4 literes üvegbe/, s rétegezzük cukorral. Többször rétegezzük, ha másnapra leül, feltöltjük a rétegezést, amíg megtelik a pohár. Kiásunk a földbe olyan lyukat, ahova beletesszük az üveget úgy, hogy letakarjuk kis deszkával, leterheljük egy téglával, s 15 cm földdel még befedjük, hogy legyen meg az állandó hőmérséklete. Ha meleg van, kb. 2 hónap után már jó, ha hideg van, akkor 3 hónap után ajánlatos felvenni, átszűrni, s a hűtőben tárolni. /legkésőbb szeptemberben fel kell venni a földből. Megjegyzés: Ezt a receptet egy jó ismerősömtől kaptam, s ha Ön is rendelkezik hatásos, jó receptekkel, kérem, küldje el a szerkesztőség címére.

 Szabó Erzsébet

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)