Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Az oszteoporózisról (Csontritkulás)

Az oszteoporózisról (Csontritkulás)

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Az oszteoporózisról (Csontritkulás)
Az oszteoporózisról (Csontritkulás) 2015. december 09. szerda, 14:04
Az oszteoporózisról (Csontritkulás)

   Az oszteoporózis a csontok anyagának kóros mértékű megkevesbedése úgy, hogy a maradék csontállomány szerkezete és eloszlása a testben szabályos marad. Az oszteoporotikus csontok meggyengülnek, ami miatt korábban még könnyen elviselt terhelések hatására is eltörhetnek.

   Első jele, egy kisebb baleset miatti csonttörés lehet, leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjai törnek el. Előrehaladott formájában már egy lehajolás, kisebb tárgy felemelése, köhögés is csonttöréshez vezethet. Súlyos esetben a csigolyák a test súlyától összeroppanhatnak, ami görnyedéshez és a testmagasság csökkenéséhez vezet.

   Az oszteoporózis gyakran kísér bizonyos hormonális betegségeket, állapotokat (pl. változókor a nőknél), illetve egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet 

   A csontritkulás nem csak mint  női betegség, de jelentős számú férfit is utolér.

Okai:

   Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez.

   A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

   A csontsűrűséget egyrészt a csont ásványi anyag tartalma (főleg kalcium és foszfát), másrészt szerves anyag tartalma (pl. kollagén-rostok) határozza meg.

   Az élő csont folyamatos átépülésben van. Az állandóan keletkező új csontszövet mellett a régi folyamatosan lebomlik, ami kb. 2-3 hónap alatt egy fiatal felnőtt teljes csontozatának megújulásához vezet.A 30-as életévekre a csonttömeg eléri a maximumát, a csontképzés egyensúlyt tart a csontlebontással. Ezután egy kicsivel kevesebb új csont keletkezik, mint amennyi lebomlik.

   Az egészséges csontképzéshez elegendő D vitaminra és kalciumra van szükség a táplálékban.

   A D vitamin elengedhetetlen a kalcium bélből való felszívásához, maga a kalcium pedig azon túl, hogy a csont alkotórésze, serkenti a csontképzést. A D vitamin és a kalcium elégtelen bevitele növeli az oszteoporózis kockázatát.

Rizikófaktorai:

  • Nem: Az oszteoporózis eredetű törések kétszer gyakoribbak nőkben, mint férfiakban.
  • Életkor: Minél idősebb valaki, annál gyengébbek a csontjai és annál nagyobb az oszteoporózis valószínűsége.
  • Oszteoporózis a családban: Az oszteoporózis családi halmozódást mutat. Ha az Ön szülei vagy testvérei közül van, aki csontritkulásban szenved, az Ön kockázata is magasabb, különösen, ha az oszteoporózis törésekkel is társult.
  • Testalkat: A vékony vagy alacsony betegek csontritkulás-kockázata nagyobb, mert kisebb a kiindulási csonttömegük.
  • Dohányzás: A dohányzás szerepe az oszteoporózis kialakulásában nem teljesen világos, de úgy tűnik, a dohányzás gyengíti a csontokat, talán az ösztrogén termelés visszafogásával vagy a kalcium felszívódás csökkentése révén.
  • A nemi hormonok mennyisége: Minél több nemi hormonnal találkozott az egyén csontozata és mennél tovább, annál kisebb az oszteoporózis veszélye.  Az oszteoporózis esélyét növeli a menopauza előtti petefészek-eltávolítás (ovariektómia). Azok a férfiak, akiknél a tesztoszteron szintje alacsonyabb az átlagosnál, szintén fokozott kockázatúak.
  • Pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy túlműködés: A túl sok pajzsmirigy-hormon (tiroxin) és mellékpajzsmirigy-hormon (parathormon) szintén csontvesztéshez vezethet.
  • Vízhajtók: A szervezet túlzott folyadék-visszatartását kezelő gyógyszerek  gyakori használata esetén fokozódik a vesén keresztüli kalciumvesztés, ezátal csontritkulást okozhatnak.
  • Egyéb gyógyszerek:Egyes epilepszia elleni gyógyszerek illetve az alumínium tartalmú gyomorsav-lekötők szintén csonttömeg vesztéshez vezethetnek.
  • Emlőrák: Az emlőrákban szenvedő nők fokozott oszteoporózis kockázattal bírnak, különösen, ha kemoterápiában részesülnek,vagy ha menopauza után vannak. A tamoxifen kezelésben részesülő betegeknél nem áll fenn fokozott kockázat, ez csökkenti a törések kockázatát.
  • D vitamin-hiány és alacsony kalcium bevitel  fontos szerepet játszik az oszteoporózis kialakulásában.
  • Mozgásszegény életmód:  Az egész életen át tartó mozgással bármely életkorban növelhető a csonttömeg. Már kialakult oszteoporózisban természetesen óvatosan kell növelni a mozgás mennyiségét.
  • Krónikus alkoholizmus: Az alkoholizmus az oszteoporózis egyik vezető oka. A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti a csontképzést, hátrányosan befolyásolja a kalciumfelszívó képességet és az alkohol vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz.
  • Depresszió: Súlyos depressziós betegeknél is fokozódik a csontvesztés.

Újabb kezelési módszerek:

   Az utóbbi időben a speciális   fizioterápiás  hátnyújtó gyarkorlatok hatékonyságát állapították meg, amelyek csökkentik  az oszteoporózisos nők csonttörésének kockázatát.

   A kezelés lényege, hogy speciális hátnyújtó gyakorlatokat kell végezni, naponta 30-30 percen keresztül,délelőtt és délután, kezdetben fizioterapeuta oktatásával, majd egyénileg kell végezni a gyakorlatokat.

A csontritkulás veszélyei:

   Az oszteoporózis leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye a csonttörés. Leggyakrabban a gerinc, a combnyak, a medence és a csukló csontjait érinti.

   A gerinc csigolyatesteinek összeroppanása esés vagy sérülés nélkül is kialakulhat, pusztán azért, mert a csigolyatestek csontállománya szinte elfogyott.

Hasznos tanácsok:

   Vigyázzon testtartására! A megfelelő testtartás kevésbé terheli meg a gerincet. Amikor gépkocsit vezet, vagy ül, helyezzen egy feltekert törölközőt a derék mögé! Ne hajoljon előre olvasás illetve kézimunkázás közben! Amikor emel valamit, hajlítsa a térdeit, ne pedig a csípőjét, és a hát egyenesen tartása mellett emeljen!

   Előzze meg az eséseket! Hordjon lapos sarkú cipőt,  ne legyenek kígyózó elektromos vezetékek a házában csúszós szőnyegek és egyéb felületek, amelyek eséshez vezethetnek. A szobák legyenek  megfelelően megvilágítva, helyezzen el kapaszkodókat a zuhanynál és a kádnál.

   Kezelje a fájdalmat! Beszélje meg orvosával, hogyan tudja legmegfelelőbben kezelni a fájdalmát! 

A csontritkulás megelőzése:

   Három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

   A mozgás – kellő körültekintéssel – bármely életkorban elkezdhető; mindenképpen jó hatású a csontokra.

   Jó  hatást akkor érhet el, ha már fiatalkorban rendszeresen mozog és egész életében valamilyen sportot űz.

   Az erősítő gyakorlatok (pl. úszás, biciklizés, különböző gépi edzésprogramok) fejlesztik az izmokat és kitűnőek a leggyakoribb szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere-betegségek megelőzésében, azonban nem olyan hatékonyak az oszteoporózis ellen, mint a teherviselő gyakorlatok (pl. gyaloglás, kocogás, futás, lépcsőzés, ugráló kötelezés, síelés).

   Az egészséghez szükséges kalcium mennyiség az élet során változik. A szervezet kalcium igénye gyerekkorban és kamaszkorban a legnagyobb, amikor a csontváz gyorsan nő. Jelentős a kalciumigény terhesség és szoptatás alatt is. A menopauzát követően, illetve idősebb férfiakban szintén szükség van sok kalcium fogyasztására, mivel a kor előrehaladtával a szervezet egyre kevésbé hatékonyan szívja fel a kalciumot, továbbá egyre nagyobb a valószínűsége a kalcium felszívódását hátráltató betegségek és gyógyszerek jelenlétének.

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)