Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Az eper termesztése

Az eper termesztése

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Házunk tája Vissza
Címlap > Házunk tája > Az eper termesztése
Az eper termesztése 2016. szeptember 13. kedd, 13:25
Az eper termesztése

   Az eper finom, termeszteni egyszerű, de tudni kell jól gondozni vele. Sokféle felhasználhatósága miatt mindenki kedvence: előszeretettel fogyasztjuk frissen, tejszínhabbal, dzsemnek és lekvárnak befőzve, vagy éppen szörpnek.

   A tartása odafigyelést igényel, de nem olyan bonyolult. A sorok szépen egymástól legalább 70 cm - re legyenek, párhuzamosan. A telepítésre a legmegfelelőbb időszak augusztus vége, szeptember eleje, ilyenkor szépen erednek a tövek. A sorokat szépen kitakarítjuk és kigereblyézzük. A tavasz folyamán, az első kapálás után, fakéreggel vagy szalmával behintjük a sorok közét, a gyomok sem törnek annyira elő, az érés során az eperszemek nem érnek le a termőföldre. A gyümölcsöt megvédhetjük a csigarágástól, ha az eperágyások mellé fokhagyma vagy hagyma ágyásokat ültetünk.

   A rossz szemeket mindig le kell válogatni és elásni máshol, mert akkor felüti a fejét a szürkepenész. A gyümölcsöt tiszta, csapadékmentes időben, reggel vagy az esti órákban szedjük, és a kacsokat csak felhasználás előtt válasszuk le. A fejlődés közben megjelenő indákat folyamatosan vágjuk le, csak a nyár végén szabad meghagyni azokat, mert ezek a szaporításhoz alkalmas növénykék lesznek, elsősorban azokból készíthetünk új sorokat, amelyek az anyanövényhez legközelebb vannak, azok erősek. Az ültetvényt háromévente új helyre kell telepíteni, mert kiöregszik.

Takács Lászlóné

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)