Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Az emberek általában...

Az emberek általában...

2024. május 04., szombat | Ma: Mónika (HU), Florián (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Az emberek általában...
Az emberek általában... 2013. október 05. szombat, 17:10
Az emberek általában...

   Az emberek általában örülnek, ha egy gyógyszer vény (recept) nélkül kapható. Nem kell orvoshoz menni, betegek között sorban állni vagy ülni. Elég egy benzinkút, egy drogéria, és lehet válogatni a különböző fájdalom-, gyulladás- és lázcsillapítók között.

   Az embereknek általában vannak ötleteik, hogy melyik gyógyszert alkalmazzák bajaikra. Azt, amelyik bevált a fogfájásnál, amelyik elmulasztotta a kolléga gyomorfájását, vagy ami legjobban levitte a lázat. Egyeseknél az is fontos szempont, hogy milyen színű tablettát volt hajlandó bevenni a gyerek...

   Az emberek általában nem gondolnak arra, hogy a gyógyszereknek nemcsak hatásuk, hanem mellékhatásuk is van. Az emberek általában nem hiszik, hogy egy szabadforgalmú készítmény lehet életveszélyes is.

   Az emberek általában nem olvassák el az apró betűs figyelmeztetéseket sem. Az emberek általában belehalnak a tájékozatlanságukba. A statisztika szerint többen halnak meg helytelen gyógyszerszedés következtében, mint autóbalesetben.

  1. A paracetamol széles körben alkalmazott, vény nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapító. Terápiás dózisban biztonságos, azonban a különféle tünetekre a különbség, különösen fontos odafigyelni a bevett mennyiségre, a használati utasítás pontoszedett azonos hatóanyagú paracetamol-készítmények már könnyen vezetnek túladagoláshoz. A paracetamol terápiás egyszeri adagja: 10-15 mg/kg, a biztosan mérgező dózis gyermekeknél 150 mg/testsúlykilogramm, felnőtteknél 250 mg/testsúlykilogramm. 12 db tabletta egy nap alatt már normál esetben is okozhat mérgezést. Ha nem csökken a láz vagy a fájdalom, mindenki hajlamos hamarosan bekapni még egy szemet a gyógyszerből. Nátha, influenza, különféle fájdalmak gyakran egy hétig is eltartanak, ez könnyen krónikus paracetamol-szedéshez vezet. Bevált gyakorlat, hogy a szülők, különösen a nagyobb gyerekeknek, felnőtt gyógyszert adnak, s így könnyedén túllépik a kritikus szint feletti mennyiséget, amely májkárosodáshoz, májelégtelenséghez vezethet. A paracetamol-mérgezés veszélyét fokozottan növeli bármi, ami károsítja vagy terheli a máj enzimrendszerét. Így például ha valaki májbetegségben, májelégtelenségben szenved (májgyulladása volt/van), vagy kiéhezett, akár az aktuális betegsége, akár fogyókúrája miatt, akár mert mondjuk anorexia nervosában szenved, ha rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt, ha olyan gyógyszert szed, amely a paracetamolt bontó enzimrendszert is terheli (antiepileptikumok, antiaritmiás szerek, bizonyos antibiotikumok, or­báncfűkivonat, fenobarbitál), ha genetikai okokból rosszul bontja le a paracetamolt. 

   A mérgezés felismerését nehezít, hogy első nap a vezető tünetek (izzadás, émelygés, hányás, rossz közérzet) azonosak lehetnek annak az állapotnak a tüneteivel, amire a beteg szedi a gyógyszert. A 24 órán túl jelentkező mérgezési tünetek a bordaív alatti fájdalom, a máj- és veseérintettség laborjelei. A sárgaság, kóma, veseleállás már a bekövetkezett májkárosodást jele.

Folytatjuk a következő gyógyszerrel...

MuDr. Czellárik Mária, Vágsellye

 

 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)