Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Az angol WC

Az angol WC

2024. május 12., vasárnap | Ma: Pongrác (HU), Pankrác (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Az angol WC
Az angol WC 2014. január 22. szerda, 08:13
Az angol WC

   Miután 1928-ban mihozzánk is bevezették a villanyt, megindult a fejlődés a faluban. Világítást kaptak a sáros utcák. Az egyik gazda darálót állított üzembe, rajta is maradt a „ srótos pónya” ragadványnév.

   A sok vívmány közül nekünk gyerekeknek a legcsodálatosabb volt az angol WC, amit a községházán és az orvosnál szereltek föl. Látni még nem láttuk, de a híre maga is izgalmas volt, hogyan lehet egy házban bent az árnyékszék, mikor az ól mellett is jó kellemetlen az illata.
   Csak jóval később, 1938-ban adódott alkalom, hogy megcsodálhassuk. Éppen aznap várta a falu a magyar katonákat, akik dél felől jöttek és átvették a csehektől a visszacsatolt vidéket.
   A községháza mellett diadalkapu, a házakon lobogók díszelegtek. Az emberek virággal várták őket. Mindenki az utcán volt, a községháza ajtaja tárva-nyitva, mi ketten nem is késtünk, bebámészkodtunk rajta. Bent minden ajtón elolvastuk a föliratokat. A folyosó végén az egyik ajtón ott díszelgett a bűvös szó. WC. Kíváncsian nyitottuk meg az ajtaját, nyitva volt. Bementünk és ki is próbáltuk, de az eredmény ott maradt a porcelántálban.
   Tanakodtunk, tanakodtunk, mit csináljunk, hogy meg ne tudják mit műveltünk. Társam félelmében belekapaszkodott egy lelógó zsinórba, s akkor elszabadult a pokol. Valahonnan hatalmas robajjal zúdult le a víz, mi pedig mint akit puskából lőttek ki, rohantunk az utcára, ahol már az ünnepi beszédet mondták. Remegve lestük a községháza lépcsőit, mikor kezd rajta kifolyni a víz.
   A másik WC emlékezetes lett, az orvos német felesége révén. Ezt a pipiske úri dámát nem szerette a falu. Semmi sem tetszett neki, ekkor is átcsináltatta a fürdőszobát, és a WC-t, hogy közelebb legyen a hálószobához.
   A bontakozás első napján a sok poros kőműves láttán, azonnal hasmenést kapott. Riadtan nézett körül, hova fusson. Csak a régi udvari deszka árnyékszék jöhetett számításba, amit már évek óta nem használtak. Gyorsan rávágta magát, hogy lazítson a csikaráson, ám a következő pillanatban éktelen sikítással rohant ki onnan, még a ruháját sem engedte le és hiányos magyarsággal kiabálta:
„Segícség! Erdeg bújt a lukamba! Erdeg bújt a lukamba!
   A kiszáradt árnyékszékben egy macska szoptatta a kölykeit. A szokatlan zajra menekülni próbált, és belevéste éles körmeit a nyílást elzáró fröcskölő valamibe, az udvaron dolgozók legnagyobb örömére. Nagy szégyenükre nem is maradtak soká a faluban, elmentek olyan vidékre, ahová nem ért el a szégyenük híre.

Danajka Lajos: Mátyusföldi adomák

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)