Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Az alváshiány kockázatai

Az alváshiány kockázatai

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > Az alváshiány kockázatai
Az alváshiány kockázatai 2016. április 01. péntek, 14:03
Az alváshiány kockázatai

   Napjaink rohanó világában nehéz mindenre időt szakítani, és ez gyakran az alvás rovására megy.  A legtöbb embernek hét-nyolc óra alvásra van szüksége naponta. Ha csupán egy órácskával kevesebbet alszunk éjszakánként, máris érezhetővé válik, hogyan romlik koncentráló képességünk és a hangulatunk. Elhízás, szívbetegség, cukorbetegség… a kockázatok listája hosszú.

   ”Vannak, akik jobban ellenállnak az alváshiány következményeinek, mint mások” - mondja a Harvard orvosi karának egyik professzora. Jól végzik a dolgukat, azonban egészségi problémák léphetnek föl náluk. A megoldás, ha többet alszunk.”  A szakértő szerint „azok, akik nem alszanak jól, talán nem végeznek testmozgást”. Egy friss tanulmány szerint azok a tizenévesek, akik nyolc óránál kevesebbet aludtak, több hizlaló ételt, rágcsálnivalót, és kevesebb szénhidrátot fogyasztottak. A tizenéveseknek körülbelül kilenc óra alvásra van szükségük éjszakánként. „Azok a gyerekek, akik kevesebbet alszanak, nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá körülbelül öt év elteltével”, állítja a szakértő, aki több éven keresztül tanulmányozott gyermekeket. A kevés alvás vagy az alvászavar több stressz hormont termel a testben, ami ártalmas a szívre. A stressz hormonok károsíthatják a véredényeket, magas vérnyomáshoz vezethet, amely szívbetegséget okozhat. 

   „Egyre több  a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az alváshiány és a szívbetegség szoros kapcsolatban állnak egymással” - mondja a szakértő. A magas vérnyomás tovább súlyosbodhat az alváshiány hatására. „Az alváshiány következtében aktiválódott idegrendszer egy komolyabb következmény, és még súlyosabb következménnyel kell számolniuk a magas vérnyomással küzdőknek”. A férfiak esetében még nagyobb a kockázat. Az alváshiány valamint az alvási apnoe bizonyítottan növeli a férfiaknál a szívbetegség és a halál kockázatát. Nő a cukorbetegség kialakulásának esélye. A „részleges alváshiány többféleképpen növelheti az elhízottság és a cukorbetegség kockázatát”. Egy alvás nélkül töltött éjszaka után a test vércukorszintet szabályozó rendszere károsodik. A fejfájás az alváshiány következtében fellépő tünet, de még gyakoribb az arra hajlamos személyeknél”, állítja a szakértő.

   Az alvás és az ébredés során az agyban ugyanazok a kémiai anyagok dolgoznak, amelyek a hangulatunkat, energiaszintünket és a koncentráló képességünket is meghatározzák. Mindenki tudja, milyen kellemetlen érzés, amikor nem aludtuk ki magunkat.

  Az alváshiányt összefüggésbe hozták az idegműködés lassulásával. Azok a diákok, akik nem alszanak eleget, gyengébben teljesítenek a felméréseken. Kevés alvás után az alkalmazottak ingerlékenyebbek a kollégáikkal. A volán mögé ülve pedig az alváshiánynak halálos következményei is lehetnek. Ha fáradtan vezetünk, az ugyanannyira veszélyes, mintha ittasan vezetnénk.

   A rövid alvásidőt összefüggésbe hozták a korai elhalálozással.

   Feküdjünk le időben! A következmények sok esetben csak több évnyi alváshiány után válnak szemmel láthatóvá. Egyesek azonban már egyetlen kevés alvással töltött éjszaka után (hat óra vagy annál kevesebb) érzik a negatív hatásokat. Ilyen például a késleltetett reakcióidő, ingadozó vércukorszint, depresszió, fejfájás és a felborult hormonszint-egyensúly.

   Mi a helyzet azokkal, akik azt állítják, hogy öt óra alvás elegendő számukra? Az alvás specialisták szerint vannak, akiknek elég az öt óra, de ők a népességnek csak az 5 százalékát teszik ki, vagy még ennél is kevesebbet. A orvosi kutatás eredményeit látva pedig eltűnődhetünk, hogy valóban jó-e ez a számukra. A legjobb mód arra, hogy megállapítsuk hány óra alvásra van szükségünk, ha elmegyünk vakációzni. Feküdjünk le, amikor álmosak vagyunk, és akkor keljünk fel, ha már kipihentnek érezzük magunkat. A cél, hogy napközben ne érezzük magunkat álmosnak, és máris jól tudunk teljesíteni.

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)