Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes…

Az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes…

2024. április 20., szombat | Ma: Konrád, Tivadar (HU), Marcel (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > Az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes…
Az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes… 2013. október 02. szerda, 10:30
Az Alsószeli Varsás Néptáncegyüttes…

…fennállásának 9. évében újra 3 generációt „mozgat meg”.

   A legnagyobbak csoportjában pillanatnyilag 7 pár táncol, gimnazisták, középiskolások, főiskolások és már dolgozó felnőttek. Hetente egyszer találkozunk, de a heti próbákon kívül többször vannak több napos összpontosításaink is.  A helyi magyar iskola és az önkormányzat jóvoltából a napközi osztálytermét használhatjuk, az a mi próbatermünk. A falutól pár éve kaptunk egy egész falat beborító tükröt, ami nélkül nagyon nehéz lenne a munkánk. Így se könnyű, mivel hiányzik egy állandó férfi koreográfus, aki a férfi táncokat megmutatná a fiúknak. Nehezíti a munkát az is, hogy ebben a csoportban a legnagyobb a táncosok cserélődése. Iskolai, munkahelyi változások sokszor járnak azzal, hogy kevesebbet járnak próbára a fiatalok, vagy teljesen kiállnak a csoportból. Hála Istennek, azért mindig jönnek újak, és még minden évben színpadra tudtunk állítani egy-két új koreográfiát. Idén mátyusföldi táncokkal készülünk a tavaszi bemutatónkra és a VIII. Alsószeli Jurtanapokra. A fellépéseinkhez a zenei kíséretet hagyományosan a Bendő zenekar nyújtja.

   Szeptembertől új emberkékkel, új pici táncosokkal foglalkozunk az Apróvarsásban. A legapróbbak átlagéletkora 4 év. Ebben a csoportban, ahogy eddig mindig, mátyusföldi gyermekjátékok: énekes körjátékok, kapuzók, mondókák, kiszámolók, fogócskák adják az alapját a foglalkozásoknak. Az óvodások játékos formában ismerkednek a magyar néptánc és népdal alapjaival, a ritmussal, az ütemmel, alaplépésekkel, térbeli orientációval, helyes testtartással. Híre ment, hogy minálunk az óvodások is teret kapnak, és már a szomszédos falvakból is vannak érdeklődők. A 12 Apróból ketten felsőszeliek, de jelentkezők vannak Peredről és Pozsonyeperjesről is.  A gyerekek és az anyukák is nagyon lelkesek.

   Lelkesedésből nincs hiány a középső csoportban, a Kisvarsásban sem, ahol a legfiatalabb 7, a legidősebb gyerek 12 éves.  Ebben a csoportban 16-an táncolnak, a többség 3. éve. Ők is a Mátyusföldön gyűjtött népi gyermekjátékokon „nőttek fel”.  Ebben az évben a moldvai csángók táncainak alaplépéseivel is megpróbálkozunk, majd meglátjuk, bírják-e. Vannak ebben a csoportban páran, akik 5-6 éve táncolnak, ők már álltak színpadon tardoskeddi, jókai és sárközi táncokkal is. Az idei tavaszon azonban az egész Kisvarsás visszatér a Dudvág-parti gyermekjátékokhoz, mivel áprilisban a Lagzi a libalegelőn című összeállításukkal Budapesten, a Művészetek Palotájában állhatnak majd színpadra.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)