Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Az alma- és kacsafesztivál kapcsán

Az alma- és kacsafesztivál kapcsán

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > Az alma- és kacsafesztivál kapcsán
Az alma- és kacsafesztivál kapcsán 2016. november 04. péntek, 11:57
Az alma- és kacsafesztivál kapcsán

Milyen visszhangja volt a tavaly 1. alkalommal megrendezett eseménysorozatnak? A látogatók, a vendégek, a partnerek milyen benyomásokkal távoztak egy évvel ezelőtt?

   Idén már harmadik alkalommal kerül sor az Alma- és kacsa fesztivál megrendezésére Királyrévben, melyet a község és az AGROSTAAR Kft. vállalat közösen szervez.

   A tavalyi fesztivál a falubeli és a környékbeli emberek figyelmét egyaránt felkeltette, köszönhetően a színes családias programoknak. A hidegebb időjárás ellenére is nagy volt az érdeklődés.

   A fesztivál műsora szombat reggeltől késő délutánig zajlott a falu központjában, majd este táncmulatsággal folytatódott. Felléptek a helyi citerazenekarok, a szomszédos település fúvószenekara, valamint a környékbeli tánccsoportok és különböző együttesek. Az egyes fellépések közti szünetekben az almatermelők mutatták be gyümölcseiket, majd sor került a verseny kiértékelésére is. A legkisebbek különféle kézműves foglalkozásokon vehettek részt, de nagy sikere volt az állatsimogatónak is.

   Az idelátogatók megtekinthették az almakiállítást, a vadásztrófea bemutatót, lovas szekérrel ellátogathattak a vállalat gyümölcsösébe és kacsafarmjára, valamint kisvonattal megtekinthették a szarvasmarha telepet is. Vásárolhattak és kóstolhattak a helyi termelők terményeinek bő választékából, többek között különböző fajta mézet, helyben készített sajtokat és főleg almából készített süteményeket.

   Elsősorban a sült kacsa és egyéb gasztronómiai finomságok vonzották ide a fesztivál látogatóit. A helyi vadászok pedig ételkülönlegességekkel várták az idelátogatókat: vaddisznó pecsenyét, illetve szarvas- és őzgulyást kóstolhattak az ínyencek kedvelői. A színes programok emlékezetessé és sikeressé tették a fesztivált, melynek hagyományát szeretnénk folytatni.


Az év vége még viszonylag messze van, de talán már következtetni lehet a vállalat 2016-os gazdálkodásának eredményeire. Erre lennénk kíváncsiak.

   Mivel terményeink jelentős része még nem került betakarításra, pontos számokat még korai volna mondani. Az viszont biztos, hogy az idei év eddig is sok gonddal volt terhes. A nyáron betakarított kalászos gabona mennyisége valóban rekord közeli volt, viszont a minőségről ez már korántsem mondható el, mivel a nyári csapadékos időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a kenyérgabona minőségét. További problémát okoznak az alacsony felvásárlási árak, amik a 20-25 évvel ezelőtti időszakra emlékeztetnek. A takarmánybúza piaci ára jelenleg 90-100 euró körül mozog, a minőségi kenyérgabona ára sem haladja meg a 120 eurót, viszont a költségek továbbra is magasak az üzemanyag árak és a raktározás költségei miatt. Míg tavaly a 6 tonnás átlaghozam a 150 eurós gabonaárak mellett jónak számított, addig az idei évben 9 tonnás átlagra lett volna szükség ehhez a szinthez, ez viszont elképzelhetetlen.

   Vállalatunk további ágazata a fejőstehén tartás, ami szintén problémákkal küszködik már hosszú évek óta. A tej jelenlegi felvásárlási ára 22 cent, ami messze nem fedezi az előállítási költségeket, nagyjából minden liter tejen 13 cent a veszteségünk. 

   Az előrejelzések, valamint a piaci túlkínálat semmi jóval nem kecsegteti a gazdákat, a régióban már többen is a termelés megszüntetése mellett döntöttek. Tudatosítanunk kellene, hogy mennyire fontos a helyes táplálkozás, nem csak a magunk, hanem gyermekeink és unokáink egészsége miatt is. A sok ezer kilométert utaztatott nehezen ellenőrizhető tej, gyümölcs, zöldség és húsáru fogyasztása ma még nem, vagy alig tapasztalható egészségügyi problémákat okozhat.

   Mindannyian emlékezünk a falusi tyúkhúsleves ízére és a disznóvágások hangulatára, ahol a kolbász húsból és paprikából készült. Ma a húskészítmények 50 - 60 % hús - akkor a többi mi?


Az Agrostaar Kft. a település és a szűkebb vidék legnagyobb munkaadója. Terményeik, termékeik ismertek a régióban. Ez több év céltudatos munkájának az eredménye. További terveikről, új projektjeikről érdeklődnék, amennyiben ezek nyilvánosak.

   Üzemünkben jelenleg 70 főt foglalkoztatunk, többségük helyi lakos. Legismertebb termékeink a kacsa és a csirke, amelyek tenyésztése a 60-as és 70-es évekre nyúlik vissza. Négy keréken guruló tejautomatánk már hét éve szállítja a friss tehéntejet a környező településekbe és városokba, fiatalabb és idősebb vásárlóink nagy örömére. További keresett termékünk az étkezési mák, amit szintén helyben termelünk.

   Ami a beruházásainkat illeti, jelenleg több projektünk is folyamatban van. Többek között a baromfivágóhíd, melynek beüzemelése októberben kezdődik. Ehhez a beruházáshoz kapcsolódik egy csirkeistálló felépítése, amit decemberben tervezünk átadni, ennek alapjai most készülnek.  Gépparkunk felújítását az elkövetkező években tervezzük. A közeljövőben gabonaraktárunk bővítése és rekonstrukciója lesz az egyik legnagyobb beruházásunk.

   Gyümölcsösünkben a nagy tavaszi fagyok megtizedelték a termést. A megmaradt jó minőségű almát termelői boltunkban próbáljuk értékesíteni, ahol a királyrévi gazdák egyéb terményei is megtalálható, ezzel is próbáljuk a környékbeli asztalok kínálatát gazdagabbá tenni. Cégünk filozófiája, hogy próbálunk bizonyos keretek között minél több árut feldolgozni. Ebben az évben egy nagy beruházásba kezdtünk, ami FARMFOODS név alatt indul. Szlovákiában több tíz üzletünk nyílik az elkövetkező időben, ahol Közép-Szlovákiából származó marhahúst, Kelet-Szlovákiában tenyésztett mangadurca sertéshúst, valamint királyrévi kacsát és csibét, mákot, gyümölcsöt és további termékeket árusítunk majd. Üzleteinkben kizárólag jó minőségű, hazai, egészséges és GMO mentes termékeket kínálunk vásárlóinknak.

Szikura Ferenc, igazgató

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)