Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
„Az aktív öregedés az időskori élet egyik formája...“

„Az aktív öregedés az időskori élet egyik formája...“

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > „Az aktív öregedés az időskori élet egyik formája...“
„Az aktív öregedés az időskori élet egyik formája...“ 2015. április 22. szerda, 14:02
 „Az aktív öregedés az időskori élet egyik formája...“

   Ezzel a címmel szervezték első összejövetelüket a kosúti „szépkorúak“, akik tavaly februárban alakították meg a Szlovák Nyugdíjasok Egyesülete Kosúti Alapszervezetét, amelyet ők Szenior klub néven jegyeztettek be. A szervezet megalakítója s később megválasztott elnöke, Ing. Eva Kmeťová, aki az ötletének előterjesztését a következő mondatokkal kezdte el: „A produktív felnőtt kort az öregkor váltja fel, amely teljes természetességgel tartozik az életünkhöz. Nem szabad előle elzárkódnunk, de testi hibának se foghatjuk fel. Idősnek – szépkorúnak – lenni nem bűntetés, azonban előny sem.  Igen, idősebbek, öregek vagyunk, életvitelünk lelassult, megváltozott, gyakrabban merülnek fel az egészségi problémák, a szomorúság, az elhagyatottság érzése. Egyszóval változik az életmódunk és a társadalomtól több figyelmességet és törődést várunk el. A másik oldalon azonban készek vagyunk felajánlani élettapasztalatainkat, segítségünket és sokszor egyidőben akarunk aktívak lenni a családban és a társadalomban is. Még egyáltalán nem vagyunk „öregvasba valók“. Megvannak még a be nem teljesült ifjúkori álmaink.“

   A szervezet megalakult, megválasztották a vezetőséget, és néhány hónap múlva már a falu apraja – nagyja tudta, hogy ez jó ötlet volt, hiszen nyugdíjasaink nagyon aktív tevékenységet fejtettek ki. Az idei februári értékelő gyűlésen tartalmas tevékenységi beszámoló hangzott el, mindenki megelégedésére.

   2014 februárjában került sor első rendezvényükre, a „farsangi batyus összejövetelre“. Minden résztvevő hozott magával kóstolót a saját konyhájából, így kedvükre falatoztak a finomabbnál finomabb siskából, fánkból, pogácsából és más csemegéből. Eljött közéjük Mgr. Mačica Zdenka polgármester asszony is, aki nemcsak jelenlétével örvendeztette meg a tagokat, de szponzorálta is a szervezetet. Alkalomhoz illő versikékből és régi melódiákból kultúrműsort rögtönöztek, majd a késő esti órákig önfeledten szórakoztak és táncoltak a fiatal korukat felidéző zenére.

   2014. április elsején Ing. Ida Javorová, a Szlovák Vasúti Társaság alkalmazottja tartott előadást a menetjegyekre vonatkozó kedvezményekről.  A húsvéti ünnepek alatt „Nálunk ez így van és Önöknél?“ címmel a kultúrházban húsvéti dekorációkból  rendeztek kiállítást, amely keretén belül a férfiak korbácsokat készítettek. Májusban MUDr. Blšták Marián fogorvos előadását hallgatták meg nyugdíjasaink a fogak ápolásáról, a szájhigiéniáról és a preventív vizsgálatok fontosságáról.  Júniusban „SZENIOR JUNIÁLIST“ rendeztek, amelyen ismét sok, sajátkezűleg készített finom vendégváró falatot kóstoltak, majd felköszöntötték azokat a tagjaikat, akik az első félévben ünnepelték szülinapjukat. Júliusban ismét egy előadással egybekötött beszélgetést rendeztek. Ezúttal a szociális biztosító alkalmazottja, Király Edit látogatott el közéjük.      

   A falunapon egy sátrat állítottak, ahol a saját süteményeiket és sós finomságaikat árusították, s mindannyian nagyon örültek, hogy este 21 óra tájt már minden készítmény elkelt.  Augusztusban kétnapos kirándulást szerveztek Kassára, amely 2013-ban az európai kultúra fővárosa volt. Vonattal utaztak és megtekintették Kassa nevezetességeit, többek közt megcsodálták az Orbántornyot, a Szent Erzsébet székesegyházat, az Immaculata emlékművet, az állami színházat és az éneklő szökőkutat.

   Október 1-én került sor a „Mit adott nekem a kertem“ című rendezvényükre, valamint a jubilánsok köszöntésére. Az idei év nem volt valami kedvező a kertészkedéshez, azonban a szépen elrendezett gyümölcsök, zöldségek, virágok és befőttek nem erről tanúskodtak. Öröm volt nézni a sok-sok terményt, amely ott pompázott az asztalon. Az összeszedett terményeket odaajándékozták az óvodának.

   Októberben  a Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesületének  járási bizottsága által immár 11. alkalommal megrendezett nyugdíjas énekkarok seregszemléjén is részt vettek, a és szép műsorukkal méltón képviselték községünket. Még ebben a hónapban ismét egy előadásra került sor, ezúttal a szociális segélyekről, táppénzekről és más juttatások lehetőségeiről. Az előadást Mgr. Štefánia Belajová, a Galántai Munkaügyi Hivatal szociális ügyosztályának a vezetője tartotta.

   November 11-én a háborús veteránok emlékünnepén nyugdíjasaink a helyi iskolásokkal és a községi hivatal dolgozóival csatlakoztak azokhoz, akik minden évben megemlékeznek a világháborúkban és más fegyveres viszályokban elesett hősökről. Ezen a napon kötöttek fegyverszünetet a francia Compiégne városban és ért véget az első világháború, amely éppen 100 évvel ezelőtt kezdődött el. Az ünnepi beszéd és az alkalomhoz illő dalok elhangzása után az iskolások a saját készítésű piros pipacsvirágaikat tették le a szobor talapzatára, majd mindannyian gyertyát gyújtottak elesett polgártársaink emlékére.

   Novemberben kirándulást szerveztek Pozsonyba, amelynek keretén belül megtekintett a vár környékét, ellátogattak a parlamentbe, ahol nagy élmény volt számukra a televízióból ismert politikusokkal találkozni és némelyükkel beszélgetni is.  A parlamenti látogatás után átmentek az óvárosban megrendezett karácsonyi vásárra, majd az EUROVEA bevásárlóközpontban töltötték az időt a hazaindulásig.

   Munkatervük szerint az év utolsó rendezvénye „Az örömteli várakozás estje“ címet kapta, amelyre csaknem minden tag eljött. A karácsonyfa mellett karácsonyi dalokat énekelve, vendégváró falatokat kóstolgatva töltötték az estét, amelyen a „karácsonyi tombolából“ mindenkinek jutott egy kedves kis ajándék. 

   Az évzáró taggyűlésen ismét egy nagyon gazdag munkatervet fogadtak el a 2015-ös évre, amely szerint mindjárt márciusban két rendezvényt is megvalósítottak. Március 20-21-22-én a feleslegessé vált, de használható öltözékek és háztartási cikkek börzéjét, valamint március 27-én községünk szülötte, Doc. MUDr.  Kubík Eliska, PhD.  előadását „A csontritkulás és a mozgásszervek megbetegedései az idősebb korban“ címmel, valamint  egy beszélgetést  könyvéről, amely Angyalok a túlsó partról címmel jelent meg.

Bilik Erzsébet

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)