Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Áprilisi receptek (2016)

Áprilisi receptek (2016)

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Áprilisi receptek (2016)
Áprilisi receptek (2016) 2016. május 05. csütörtök, 15:15
Áprilisi receptek (2016)

Habos dióskavart

Hozzávalók: 6 tojássárgája, 25 dkg por- vagy kristálycukor, 10-12 dkg HERA, 15 dkg dió, 25 dl tej, 25 dkg rétesliszt, fél zacskó sütőpor, 6 tojásfehérje, 25 dkg kristálycukor, néhány csepp ecet

Elkészítés: A tojássárgáját jól kikeverjük a cukorral és a vajjal. Hozzáadjuk a diót, tejet, lisztet, amibe már belekevertük a sütőport. A tésztát jól kikent tepsiben sütjük. Amíg a tészta sül, kikeverjük a tojásfehérjét a cukorral és a néhány csepp ecettel. A féléig sült tésztát még melegen megkenjük lekvárral/ barack, ribizli/. A kikevert habot a tetejére tesszük és 10-15 percig még lassú tűzön sütjük. Ha kihűl, reszelhetünk rá csokit is, így még ízletesebb lesz.

Ostyás gerinc /sütés nélküli/

Hozzávalók: 1 db HERA, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál kakaópor,1 főzőcsoki, 1 vaníliás pudingpor, kb. 5 dkg mazsola, 3-4 evőkanál rum, 5-6 ostyalap /tortalap/ apróra összetörve és 2 egész tojás elhabarva

Elkészítés: Gőz fölött összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, majd hozzákeverjük a pudingport, kakaót, mazsolát és végül, lassan a tojásokat. A tűzről levéve belekeverjük a nem nagyon apróra tördelt ostyát és a rumot. Jó alaposan összekeverjük. Alufóliával kibélelt őzgerincformába öntjük a masszát, a lelógó fóliát a tetejére hajtjuk. Ha kihűlt, 2-3 órára hűtőbe tesszük, majd kiborítjuk a formából. Lehúzzuk a fóliát, és hogy ne ragadjon a kezünk tőle, meg lehet hempergetni kókuszlisztben. A mazsola helyett diót, meggyet is rakhatunk.

Hajtogatott kolbászos pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, kb. 4 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 6 dl tej, 2 teáskanál só, 2 tojássárgája, 10 dkg margarin a tésztába, 30 dkg füstölt kolbász, 10 dkg margarin, 1 teáskanál só, 1 egész tojás, a kenéshez sütés előtt és 2 evőkanál tej a kenéshez, sütés után.

Elkészítés: A lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojássárgáját és a sót. A tejben felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk, amit jól kidolgozzunk és kb. 1 órát kelesztjük.  Közben a kolbászt ledaráljuk és elkeverjük margarinnal. A megkelt tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk és rásimítjuk a kolbászos margarinos keveréket. Egy kicsit borsozzuk, sózzuk. A tésztát összehajtjuk, háromszor, 20 percenként. Legjobb, ha mindig ugyanabba az irányba csináljuk a hajtást. / A felső rész a közepére, alsó rész a felsőre, a két végét balról jobbra és jobbról balra./ A tésztát kb. 1,5 cm vastagra nyújtjuk, késsel berácsozzuk a tetejét és kiszaggatjuk. /A legjobb lisztbe mártogatott szaggatóval./ A pogácsákat két tenyerünk között megsodorjuk, így szép magasak lesznek.

   Tepsire rakjuk és még kb. 15-20 percig kelni hagyjuk. Ha megsült, lekenhetjük tejjel és letakarva pihentetjük. Ezáltal a teteje ropogós marad, viszont a belseje finom puha lesz. Kipróbáltam, több alkalommal vendégvárónak is csináltam.

Krizsanné Kajos Irén, Nagyfödémes

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)