Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Áprilisi receptek (2014)

Áprilisi receptek (2014)

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Receptek Vissza
Címlap > Receptek > Áprilisi receptek (2014)
Áprilisi receptek (2014) 2014. május 21. szerda, 11:01
Áprilisi receptek (2014)

Karajtekercs

Hozzávalók: 1 kg karaj felszeletelve, 20 dkg gépsonka szeletelve, 20 dkg sajt szeletelve, fél kg darált hús tetszés szerint fűszerezve, úgy mint a kolbász (só, bors, kömény, paprika, fokhagyma), 1 tojás, 1 tejszín.

Elkészítés: Hús – sonka – darált hús – sajt szeleteket egymás után rétegezve és állítva olyan hosszan rakjuk, mint a pléh. A tekercs két oldalára burgonyaszeleteket rakunk és megszórjuk burgonyafűszerrel. A tejfölbe beletesszük a tojást, jól összekeverjük és ráöntjük a húsra. Az egész alá kb. 1 dcl vizet öntünk és a burgonyát 4-5 kanál olajjal meglocsoljuk. Alufóliával letakarjuk és megsütjük. Ha már puha, levesszük a fóliát, és tovább pirítjuk a húst. Srégen szeleteljük.

Húsvéti sós rudak

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 tojássárgája, só, szezámmag, mák

Elkészítés: A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk, s hosszú, 2 cm széles rudakra vágjuk. A rudakat spirál alakúra tekerjük, tepsire rakjuk, megkenjük felvert tojássárgájával, majd sóval, szezámmaggal és mákkal megszórva rózsaszínűre sütjük.

Diókrémes kakaótorta

Hozzávalók és elkészítés: Tészta: 8 tojásfehérjét keményhabbá verünk, 8 tojássárgáját 4 dkg kakaóval, 5 dkg liszttel összekeverjük, 18 dkg vaníliáscukrot (vagy kristálycukrot) és fél zacskó sütőport adunk hozzá. Összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt tortaformában megsütjük. 
Krém: 15 dkg margarint 15 dkg cukorral habosra keverünk, 20 dkg darált diót adunk hozzá, ezt 1 dcl tejjel leforrázzuk és fél óráig keverjük. Akkor jó, ha a krém már szép fehér.
A krémet hűtőbe tesszük, hogy kicsit megkeménykedjen. Amikor már elég kemény, vastagon megkenjük vele a kettévágott tortalapot, majd a maradék krémmel a tortát kívülről is bekenjük, oldalát pedig dióval megszórjuk.

Kőtés (tavaszi vitaminbomba)

Hozzávalók: fél kg búza (árpa, rozs), 1 liter víz – a porlasztóba, 80 dkg féldaraliszt (rétesliszt)

Kellékek: üvegtálak, porlasztó, mixer, szűrő

Elkészítés: A búzát leöblítjük és 24 órán át áztatjuk. A duzzadt szemeket szétterítjük az üvegedényekben 1,5-2 cm vastagon. Az edényeket az világos helyre helyezzük vízszintesen. 4-5 napig porlasztóval nedvesítjük 3-4 óránként. A felszínen zöld csírák (2 mm) és alul pedig fehér gyökérzet keletkezik. A csíráztatást gyorsíthatjuk, ha lazán letakarjuk mikrofóliával. A csíráztatott gabonát két adagra osztjuk, majd 2x 3 dcl vízzel mixeljük. Leszűrjük a csíratejet és a száraz csíramasszát mégegyszer 3 dcl vízzel átmixeljük, így további csíratejet nyerünk. Ezt elkeverjük féldaraliszttel, majd a masszát zománcozott pléhedénybe öntve sütjük előmelegített sütőben 180-200 fokon, kb. 30-40 percig. Az oldalakon odasült karamell színű kőtés kásaszerű, cukornélküli édesség, a szerény világ öröksége. A sütésnél a felszínt fakanállal lazítjuk, hogy kevésbé bugyogjon.
A csírahulladékot is fogyaszthatjuk – édesítve vagy salátának. (joghurt, borecet, növényi olaj hozzáadásával)           

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)