Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Alsószeli Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda

Alsószeli Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda

2024. május 04., szombat | Ma: Mónika (HU), Florián (SK)
Intézmények Vissza
Címlap > Intézmények > Alsószeli Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda
Alsószeli Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda 2013. október 23. szerda, 11:50
Alsószeli Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda

   Óvodánk felvállalja a 2,5 - 6 éves korú gyermekek, valamint az iskolakezdést elhalasztók számára egész napos óvodalátogatását. Szülők kérését figyelembe véve félnapos elhelyezést is biztosítunk.  A gyermekek két csoportban vannak elhelyezve korosztály szerint, ahol négy szakképesítéssel rendelkező óvónő foglalkozik velük: Gerhart Ildikó, Kocsis Klaudia, Gyalogh Margit, Prágai Angelika. Az óvoda földszintes épületben található, mely esztétikusan a gyermekek munkájával díszített osztálytermekből áll. 

   Az óvodáskorú gyermek életkori sajátosságaira, kíváncsiságára, érdeklődésére építve sokféle és változatos tevékenységet biztosítunk, hogy sokoldalú, érzékeny és gazdag személyiségek válhassanak belőlük.

   A mai igényeknek megfelelő  játékeszközöket biztosítunk a már meglévő játéksarkakban. 

   Különféle gyermekirodalmú könyveket, képes gyermeklexikonokat, mesekönyveket, íráskészség fejlesztésére munkafüzeteket, munkalapokat, megfelelő íróeszközöket használhatnak a gyermekek.

   Számítógéppel, internet hozzáférhetőséggel rendelkezünk, gyermekeknek való játékprogramokkal szolgálunk, melynek segítségével megtanulják az alapvető tudnivalókat a számítógép kezeléséről.

   Mozgást kielégítő különféle segédeszközök is megtalálhatók az osztályokban, mint például: labdák, bordás létra, csúszda, egyensúlyérzéket fejlesztő taposók, nagyméretű építőelemek.

   Tágas, esztétikus udvarral rendelkezünk, melyet zöld övezet borít, határait fák, bokrok veszik körül. Kinti játékok, hinták, mászókák, homokozók és közlekedési pálya áll a gyermekek rendelkezésére. A közlekedési pályán megtanulhatnak  helyesen közlekedni,  kipróbálhatják az óvoda  rollereit, lábbal löködhető közlekedési eszközöket.  A mozgás megszerettetésére kihasználjuk az udvar adottságait minden évszakban.

   E zöld környezet adta azt a lehetőséget, hogy a helyi nevelési programunk a  ,,Varázslatos természet” nevet kapta, melyben kiemelt hangsúlyt fordítunk a természet és a környezet védelmére, szeretetére, az egészség megóvására. Fontosnak tartjuk, hogy már az óvodás korban megismertessük gyermekeinkkel szülőföldünk, konkrétan falunk kultúráját, néphagyományát a falusi élet jellegzetességeit, hogy már gyermekkoruktól kötődjenek szülőfalukhoz és anyanyelvük megtartásához.

   Továbbá szem előtt tartjuk falunk természeti értékeinek, szépségeinek, valamint a kulturális értékeinknek észrevételét, megismerését.  A környezet és természetvédelmi nevelés beépítése óvodai életünkbe szervesen kapcsolódik minden nevelési területhez. A hagyományos témaköröket kibővítjük az állatok, növények, az élő és élettelen környezetünk megismerése mellett azok óvásával, védelmével. Gyermekeink megfigyelhetik a fák, bokrok évszakonkénti változásait, bogarak mozgását, nálunk honos  madarak életét, röptét, hangját. Télen sem feledkezünk meg a madarakról, szakember segítségével odúkat elhelyezve gondoskodunk róluk.

   Nevelésünk színtere az óvoda, az óvoda udvar, majd a közvetlen és tágabb környezet, pl. séták a faluban, a falu határában, szülők bevonásával évente ellátogatunk az állatkertbe. Megemlékezünk olyan jeles napokról, mint az: Állatok napja, Víz napja, Föld napja, Madarak napja, Fák napja.

   Jó lehetőségünk van az udvaron való a kísérletekhez víz , homok, föld, kő tulajdonságainak felfedezéséhez. Pihenésre, való területet tudunk biztosítunk nyári időben a fák alatt, padok kihelyezésével.

   Hagyományos ünnepeink: Mikulás, Karácsony, nagyszülők köszöntése, Farsang, Húsvét, Anyák napja, Gyermeknap, sport vetélkedő, évzáró ill. ballagás, születésnapok megünneplése. Karácsonyi és húsvéti ünnepek előtt kézműves foglalkozást szervezünk, amelyeken közösen készülünk az ünnepre. Lehetőségeink szerint gyakran vendégül látunk előadóművészeket: zsonglőrt, bűvészt, zenés – mesés előadóművészeket. Az év végi kirándulásokat úgy szervezzük, hogy a gyermekek megnézhessenek bábelőadást a Győri Vaskakas Bábszínházban, vagy meseelőadást a Komáromi Jókai Színházban.  Beiratkozáskor nyílt napot tartunk, amikor szülők és a jövendőbeli óvodások bepillanthatnak az óvoda életébe.

   A kapcsolatok kialakításában és fenntartásában az óvodánk nyitott a helyi intézményekkel. Együttműködünk a pedagógiai- pszichológiai tanácsadóval, amely egy egységes komplex pszichológiai tanácsadást nyújt a rászoruló gyermekek számára. A szülők beleegyezésével iskolaérettségi tesztet végeztetünk a gyermekekkel.

   Minden évben ellátogat óvodánkba a logopédus, aki szakmai tudásával felméri az 5 – 6 éves gyermekek beszédkészségét. 

   Kultúrműsorral részt veszünk a falunk rendezvényein, valamint névadásokon ahol gyermekeink köszöntik az újszülötteket.

   Minden tevékenységünkkel arra törekszünk, hogy a ránk bízott gyermekek részére jól szervezett közösséget tudjunk teremteni, ahol megtanulnak a világba eligazodni, nyitottak, derűsek, kiegyensúlyozottak, az iskolában helytálló gyermekek legyenek.

Gerhart Ildikó, igazgatónő

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)