Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
Aktív közösségi élet a faluszélen is

Aktív közösségi élet a faluszélen is

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Intézmények Vissza
Címlap > Intézmények > Aktív közösségi élet a faluszélen is
Aktív közösségi élet a faluszélen is 2015. május 26. kedd, 13:08
Aktív közösségi élet a faluszélen is

   A hidaskürti alapiskola nagy múltra tekint vissza, hisz története 1774-ben kezdődik, s fejlődése a mai napig nem állt meg. Mindenkori célunk, hogy tanulóinknak egy korszerű, minden igényt kielégítő, inspiráló teret biztosítsunk. Ennek jegyében az iskola egész épületében teljes spektrumú fényforrásokat használunk, az osztálytermek új festést kaptak, míg a jól felszerelt tornaterem új ajtókat is. Immár négy tantermünkben található interaktív tábla, s a modern oktatásban nélkülözhetetlen korszerű informatikai teremmel is rendelkezünk.

   Éves szinten kb. 20 versenybe kapcsolódnak be rendszeresen iskolánk tanulói, s elért eredményeik nem adnak okot a szégyenkezésre. Csak szemléltetésképp néhány eredmény az idei tanévből: a Katedra folyóirat által meghirdetett országos szintű esszéíró versenyben tanulóink az 1. és 4. helyet szerezték meg; a Katedra folyóirat fotópályázatán tanulóink az 1., 2., 4. és 5. helyen végeztek; a Matematikai Olimpia járási fordulóján 1 tanulónk, a Pitagorasz matematika-verseny járási fordulóján 2 tanulónk lett sikeres megoldó; a Biológiai Olimpia kerületi fordulóját megnyerve az országos döntőbe jutott 1 tanulónk, ahol sikeres megoldó lett, további 2 tanulónk lett sikeres megoldó a járási fordulóban; a Kémiai Olimpia járási fordulóján 2 tanulónk lett sikeres megoldó; a helyi értékeket és jelentős történelmi eseményeket bemutató Kincskeresők című országos konferencián a zsűri dicséretében részesült 1 tanulónk; a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó verseny járási fordulóján aranysávos minősítésben részesült 1 tanulónk.

   A különféle foglalkozások legkisebb tanuló-jelöltjeink életének is részét képezik már, hiszen heti rendszerességgel szervezzük meg a helyi óvodások számára az iskolai előkészítő órákat, ahol alkalmuk nyílik betekintést nyerni az iskola belső életébe és lassan felvenni az iskola lüktető ritmusát. A felsőbb osztályok tanulói a szakkörök széles skálájáról választhatnak: iskolánkon kézműves, színjátszó, számítástechnikai, modellező, biológia – természettudományi szakkör működik, ezen kívül tanulóink külön nyelvórákat vehetnek, zongorázni tanulhatnak. Iskolánk teret biztosít a galántai rajziskola kihelyezett osztályának is.

   Tanulóinkat élményekkel is gazdagítani szeretnénk. Karácsonyra, anyák napjára, az 1848-49-es szabadságharc kitörésének évfordulójára színvonalas színpadi előadással készülünk. Rendszeressé vált a sportnap, október végén Halloween-bulit tartunk, s tanulóink minden évben szorgalmasan készülnek a jelmezbálra is. A diákönkormányzat tagjai évről évre megszervezik a negyedikesek találkozóját: ezen a napon iskolánkba látogatnak a vízkeleti és feketenyéki negyedik osztályos tanulók is. Nagy népszerűségnek örvendenek a közösség építését szolgáló rendezvényeink: ilyenek a teadélutánok, zenés-táncos előadások, gyümölcskóstolók, alkotói délutánok, mesedélutánok, számháború. Ez évben még vár ránk lovasbemutató, színi előadás, úszótanfolyam, kirándulás, nyári tábor. Néha bizony szomorúságra ad okot a tény, hogy a falunkban élő, de más község vagy város iskolájába járó tanulók kimaradnak ezekből az élményekből, s így a velük egykorú barátaiktól és kortársaiktól is elidegenednek… Sajnos a szülők egy része sokszor tévesen úgy véli, hogy gyermeke boldogulását jobban elősegíti azzal, ha tanítását, nevelését egy idegen iskola alkalmazottaira bízza.

   Ellenpéldaként szolgálnak nekünk közösségünk ismert tagjai, akik büszkén vállalják, hogy egykori Alma Materük a hidaskürti alapiskola. Az ő példájuk arra oktatja tanulóinkat, hogy közösségünk hasznos tagjává csak akkor válhatnak, ha felvértezik magukat alázattal, kitartással, nyitott szívvel, megfelelő tudással és kellő önbizalommal – mindazon értékekkel, melyeket meggyőződésünk szerint a hidaskürti alapiskola kiválóan közvetít számukra.

Presinszký Ágnes, az iskola pedagógusa

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)