Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A Zsigárdi Alapiskola tanulói Budapesten

A Zsigárdi Alapiskola tanulói Budapesten

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > A Zsigárdi Alapiskola tanulói Budapesten
A Zsigárdi Alapiskola tanulói Budapesten 2017. január 03. kedd, 13:51
A Zsigárdi Alapiskola tanulói Budapesten

   Június 7-én a Zsigárdi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola alsó és felső tagozatos tanulóival Budapestre kirándultunk. Elkísért bennünket néhány szülő is. A Várkert Bazáron keresztül utunk a Magyar Nemzeti Galériába vezetett. Itt megtekintettük a gótikus táblaképeket és szárnyasoltárokat. Tanulóink rácsodálkoztak az egyes festményekre – Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Székely Bertalan, Szinyei Merse Pál lenyűgöző alkotásaira, melyekkel már találkozhattak a tankönyveikben. Nem mindennapi élmény volt eredetiben szemlélni a műalkotásokat. Ezt követően elsétáltunk a Sándor palotához, majd a Szentháromság téren körbejártuk a Mátyás templomot. A Halászbástyáról szemet s lelket gyönyörködtető kilátás nyílt a városra és a Dunán átívelő hidakra.  

   Meglátogattuk a Magyarság Házát, ami számtalan érdekességet rejtett.

   Ott a Mi, magyarok látogatóközpontba vittük tanulóinkat, ahol Kosztolányi Dezső által kiválasztott 10 legszebb magyar szó segítségével képet kaptunk magunkról, vagyis magyar nemzetünkről. Az Anya szó teremben tudatosítottuk, hogy magyar anyanyelvünk egy értékes kincs és közös felelősségünk, hogy miként adjuk tovább ezt az elődeinktől kapott örökséget. A Gyöngy szó teremben elcsöndesedtünk és átadtuk magunkat a költészet varázsának. A Szűz szó termében biológia órán vettünk részt. A Kárpát-medence természeti kincseivel: védett növényekkel és állatokkal, ásványokkal foglalkoztunk. Az Ősz szó termeiben megtudhattuk, honnan érkeztek hozzánk a ma „magyarosként” ismert ételek és alapanyagok. Megismerkedhettünk a hungarikumokkal és a védett nemzeti érték fogalmával. A Kard teremben kipróbáltuk eleink nevezetes reflexíját, illetve megtudtuk, milyen nehéz volt a lovagok páncélzata és  egy életnagyságú „gyakorló lóra” is felkapaszkodtunk. A Vér szó teremben betekintést nyertünk a magyar nemzet sorsfordító történéseibe, amikor nemzetünk nagyjai harcba szálltak a szabadságért, függetlenségért. A Csók teremben a magyar képzőművészet és építészet legkiválóbb alkotásait láthattuk. A Sír szó termében Magyarország világhírű tudósainak találmányaival, felfedezéseivel találkoztunk. A Láng szó folyosón a híres Rubik kockákat vehettük kezünkbe és próbára tehettük ügyességüket. Az utolsó terem a szív szóé volt, amely az olimpiákon elért legszebb magyar sportsikereket idézte fel.

   A Magyarság házából a Parlament felé vettük az irányt. A Országház impozáns épületét idegenvezető segítségével tekintettük meg. Megilletődve álltuk körül a Szent Koronát és a koronázási ékszereket. Megfigyeltük az őrségváltást nemzeti ereklyéink mellett. Bebocsátást kaptunk a Magyar Országgyűlés üléstermébe. Az Országház-maketten közelről is szemügyre vettük a Parlament építészeti különlegességeit és kupolájának szerkezetét.

   Kirándulásunk a Tropocariumban folytatódott, ahol egy felejthetetlen estét töltöttünk.  Hosszú és fárasztó napban volt részünk, de a szórakozással párhuzamosan tudásunk is gyarapodott.

   Júniusban projekt-hetet tartottunk és tanulóink verseket, újságcikkeket, utibeszámolót, képregényt írtak budapesti élményeikről. Papírból elkészítették az Országház-makettjét, ami azóta iskolánk folyosóját díszíti.

   Októberben ismét Budapestre utaztunk. Az időjárás nem volt kedvező, hiszen egész nap esett az eső. A szeles, borús őszi idő ellenére kitűnően éreztük magunkat. Az utat népdalokat énekelve tettük meg és elszavaltuk a Nemzeti dalt, mivel egyik uticélunk a Magyar Nemzeti Múzeum volt. Nem puszta tárlatvezetést, hanem interaktív foglalkozást kértünk tanulóink számára. A múzeumpedagógia órán időutazást tettünk a honfoglalás korába. Tanulóink csoportokban dolgozva megismerkedtek a kor emberének öltözetével, használati tárgyaival, munkaeszközeivel, fegyvereivel, a honfoglalás korának életmódjával. A fiatal muzeológusok az élményszerű „tanulással“ felkeltették a gyerekek érdeklődését a honfoglalás kora iránt. Másik programunk az élő múzeum volt, ahol életre kelt a történelem: a török hódoltság kora Magyarországon. Korabeli figurák elevenedtek meg korhű viseletben és meséltek a török világ hétköznapjairól. Gyerekeink kérdezhettek tőlük, szóba elegyedhettek és vitába is szállhattak velük. Lantos énekmondó kísért bennünket és bemutatta a korabeli zenét.

   Tanulmányi kirándulásunk következő állomása a Sziklakórház Múzeum volt. A katonakórház mély benyomást keltett mindnyájunkban. A tanulók izgalommal lesték a tárlatvezető figyelemfelkeltő előadását. A viaszfigurák élethűen adták vissza a második világháború, az 1956-os forradalom és a hidegháború éveinek történéseit. Volt, akit a kórház máig működőképes gépészete és technikai felszereltsége érdekelt. A kiállítást nagy érdeklődéssel jártuk végig.

   A késő délutáni órákban a Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központban lehetőségünk nyílt a vásárlásra, nézelődésre. Fáradtan, de nagyon jó hangulatban tértünk haza.

   A két budapesti utat pályázati pénzből és szponzorok támogatásával valósítottuk meg, amit ezúton is köszönünk.

   Szeretnénk, ha ez a két kirándulás is megerősítené tanulóinkban a pozitív magyarságképet és a nemzeti hovatartozás érzését.

Žiaček Adrianna, iskolaigazgató

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)