Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A vízkeleti egyház maradandó értékeiről

A vízkeleti egyház maradandó értékeiről

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > A vízkeleti egyház maradandó értékeiről
A vízkeleti egyház maradandó értékeiről 2015. április 27. hétfő, 13:48
A vízkeleti egyház maradandó értékeiről

   A vízkeleti egyház életében akkor kezdődött el ez a folyamat, amikor 1992-ben a falu díszét, a 80 évvel ezelőtt felszentelt Szent Anna római katolikus templomot tatarozni kezdték.  A munkálatok szervezését és irányítását Kürtössy Sándor, a falu első polgármestere végezte a falu lakosainak hathatós támogatásával. A templom falai új burkolatot kaptak, belsejét kifestették. Az orgona javítását 2005 márciusában fejezték be, ennek költsége 38.000 korona volt. Új zászlók is kerültek a templomba. Ebben az évben került sor az oltár javítására és aranyozására is, melyre 600 ezer koronát áldoztak. 2011-ben egy 525 kilogrammos Szent Anna névre keresztelt, és egy 52 kilogrammos Szent Joakim harangot öntött a vízkeleti templom számára Gombos Miklós őrbottyányi harangöntő mester. A harangokra a falu lakossága adakozott, több mint 11 ezer euró gyűlt össze.

   A templom szebbé tételéhez nagyon sok akarat és kitartás kellett, de sikerült. Sok ember bízott a jövőben, s ez biztató. Mert ahogy azt a  régi bölcsesség is mondja : nem létezik jövő múlt és jelen nélkül.

   A százéves templom ablakai már nem zártak jól, a meleg kiáramlott a szabadba. Ennek ténye akkor vált gonddá, amikor a templomba bevezették a gázfűtést. A templom fűtése sok energiát emésztett fel. Ennek mérséklése céljából Zatko Kamill, gondnok és plébánosunk, Szlávik Antal kapcsolatba léptek Soós Csilla, felbári üvegművésszel.  Többszöri egyeztetés után úgy döntöttek, hogy kezdetben a szentély három ablakát fogják kicserélni. Adakozásra szólították a híveket és a vállalkozókat. Az ügy elindítói bíztak ugyan a sikerben, de a magas költségek miatt nem remélték a gyors sikert.

   Az ablak háromrétegű. Külső és belső fala síküveg, a belső rész színes ólomüveg. Az egyes ablakokon szent jelek vannak ábrázolva, egy ablakon a magyar szent korona, a többin szentek arcképei és a szentségek láthatók.  Az ablakkeretek fából készültek.  Az adományozó neve az ablak alsó részében található.  Az ablakkeretek és beillesztésük költségeit Vízkelet Község Önkormányzata állta. Lukács Géza, nádszegi vállalkozó minden alkalommal bérmentesen kölcsönözte azokat az állásokat, amelyek a szerelési munkálatokhoz kellettek.

   A tervet mindössze két év alatt sikerült megvalósítani. Az ablakok cseréjéhez talán fentről is jött segítség, hiszen a 44 658 eurós költséget ki tudták fizetni. Ez 17 ablak cseréjét jelenti. Az igyekezetet siker kísérte, egy-egy ablak árát családok és egyének adományozták, egy ablakot pedig a vízkeleti hívek.

   Megmutatkozott, hogy lakosaink és a vízkeleti gyökerekkel rendelkező segítőink olyan összefogásra képesek, amilyen példaértékű lehet minden egyházi közösség számára.

   A templomra még sok javítás vár, de bízunk benne, hogy lelkesedéssel, hittel, kitartással, jó szervezéssel és az egészséges összhang kialakításával ezután is minden sikerülni fog.

Kozma Géza, Vízkelet

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)