Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A VÁGAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

A VÁGAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

2022. július 07., csütörtök | Ma: Appolónia (HU), Oliver (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > A VÁGAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM
A VÁGAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM 2015. május 28. csütörtök, 12:48
A VÁGAI RÓMAI KATOLIKUS TEMPLOM

   "A vágai hitközségről csak a török utáni korból vannak egyházlátogatási jegyzőkönyvek (canonica visitatiók). Azt látjuk belőle, hogy Vágára nem hatolt be a protestantizmus, sem a nyelvkeveredés, azaz Vága mindig egyhitű és egynyelvű volt. Látjuk még leírva, hogy a romtemplom idejétől hogyan épül, gazdagodik a falu temploma egyet-egyet lépve korszakról korszakra, és ezzel egyidejűleg hogyan mélyül a falu hitélete, erkölcsössége.

   Fölépül a templom (inkább csak kápolna), szegényes épület, szegényes berendezés, mert szegény és kevés még a falu népe is. Még a falu helye sem biztos. Galánta- Szered-Szerdahely plébániái között. Majd a templom szépül, már lesz berendezése, lesz liturgikus ruha, ha csak egy, de mégis. Aztán tovább gazdagszik a vágai templom. Állandósul a Szerdahely-Vága máter-filiális (anyaegyház-leányegyház) viszony. A templom berendezése, liturgikus ruhái bőségesek. A nép jámbor, vallásos buzgalmú.

   Új templom épül 1778-ban és új temető. A templomban főoltár, szószék, három művészeti kép. A nép egyre buzgóbb. S ahogy gazdagszik a nép, úgy a templom is. Földjei lesznek. A liturgia nyelve a latin mellett magyar a vágai templomban mindig. Soha nem került sor arra, hogy betelepítések által az eredeti nyelv elveszik, mint Szereden.

   A vágai templom titulusa: 1694-ben Szent Miklós, 1714-ben Szent Mikósnak dedikálva Szentháromság ünnepén, 1756-ban Szent Miklós, 1761. évben Szent Mihály, 1779. évben Szent Miklós, 1847. évben Szent Miklós."

​A templom bejárati felirata:

MDCCLXXVIII. CARDINALIS. JOSEPHUS. Á BATTYAN PRIMAS REGNI. HUNGARIAE. POSUIT. ARCHIEPISCOPATÚS SUI ANNO. III.

E latin felirat magyarul:

1778-ban Battyán József bíboros, a Magyar királyság prímása építtette érsekségének 3. évében.

   A vágai templom főoltárán Szent Miklós myrai püspök képe van, ő a templom patrónusa (patrocinium), ezért a vágai templomban ez a nap (december 6.) egyházilag elismert ünnep. 

Forrás: Danczi Lajos - Vága egyházközség története
Fotó: Farkas Róbert

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)