Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A tragikus Don menti harcokban elesett perediekre emlékeztek

A tragikus Don menti harcokban elesett perediekre emlékeztek

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > A tragikus Don menti harcokban elesett perediekre emlékeztek
A tragikus Don menti harcokban elesett perediekre emlékeztek 2017. február 27. hétfő, 13:54
A tragikus Don menti harcokban elesett perediekre emlékeztek

   Az 1943. január 12-én kezdődött doni áttörés évfordulóján rendezvénysorozattal emlékeztek Pereden a második világháború során a Don-kanyarban vívott harcokban elesett hősökre.

   Az MKP peredi helyi szervezetének rendezésében az érdeklődő közönség három egymást kiegészítő programnak köszönhetően alkothatott árnyaltabb és hitelesebb képet a magyar hadtörténelem egyik legszomorúbb fejezetéről, a tragikus Don menti katonai részvétel körülményeiről és tanúbizonyságairól.

   A rendezvénysorozat a bényi származású Kvitek Marián gyűjteményéből összeállított kiállítás megnyitójával kezdődött, és Illésfalvi Péter hadtörténész előadásával zárult, aki szakértői részletességgel és alapossággal elevenítette fel a hallgatóságnak a doni áttörés előzményeit, körülményeit és végkimenetelét. Illésfalvi elmondása szerint a harcokból visszatért katonák és munkaszolgálatosok elbeszéléseinek, valamint az ebből az időből származó számos hadinaplónak köszönhetően a 2. magyar hadsereg részvétele a Don folyó partján vívott harcokban az egyik legrészletesebben dokumentált katonai szereplésnek minősül a magyar hadtörténelemben.

   A látogatóknak az egész délután folyamán lehetőségük volt megtekinteni egy, a Don menti harcokról szóló dokumentumfilmet, illetve korabeli dallamok kíséretében nézhették meg és tanulmányozhatták a honvédek fegyverzetének és felszerelésének értékes eredeti darabjait. Mivel a 2. magyar hadsereg 1942/43-i téli hadműveletein a 22. gyalogezredben számos peredi és környékbeli látogató hozzátartozója harcolt, a nap folyamán sok emlék és elbeszélés elevenedett fel a közönség köreiben. Így Borsányi Gyula, Pered község polgármestere is megosztotta a látogatókkal gyermekkori emlékeit édesapja Don menti élményeiről.

   Darázs László, az MKP peredi szervezetének elnökségi tagja, a rendezvény megálmodója Illésfalvi Péterrel együttműködve a megemlékezésre elkészítette a második világégésben hősi halált halt 142 peredi névjegyzékét, elmondta, hogy „az ilyen rendezvényekre azért van szükség, hogy kifejezzük tiszteletünket és megőrizzük valamennyi, az első és második világháborúban elesett civil és katona emlékét, és külön tisztelegjünk a peredi származású hősök előtt”.

Kőrösi Ildikó

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)