Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A tavaszi szénanátha

A tavaszi szénanátha

2022. január 16., vasárnap | Ma: Gusztáv (HU), Kristína (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > A tavaszi szénanátha
A tavaszi szénanátha 2016. július 11. hétfő, 11:02
A tavaszi szénanátha

   Magunk mögött hagyva a telet, most tavasszal a természet is ébredezni kezd, viszont növények sokasága bújik elő a földből, okozva ezzel megannyi problémát az allergiás betegeknek. Kora tavasszal sok ember nem is veszi észre, hogy a tünetei, amiket észlel, allergiás reakciók. Először esetleg egy egyszerű megfázással azonosítják. Gyakran csak akkor fordulnak szakorvoshoz, ha már végigszenvedtek néhány hetet, és bizony rájönnek, hogy ez több mint egy nátha. 

   A szénanátha  nem súlyos megbetegedés, de tüneteivel nagyon is rányomhatja bélyegét hangulatunkra.
A szezonális allergiás rhinitis/ nátha/ mellett a szénanátha (pollinosis/ is az immunrendszer eltúlzott válasza a pollenekre vagy a penészgomba spórákra, melyek egyébként ártalmatlan „betolakodók” lennének. Nem mindenkinél alakul ki szénanátha, de igen gyakori – négyből egy embernél előfordul, hogy az  orrjárataiban és a felső légutakban gyulladást, irritációt tapasztal. Az eredmény egy lehangoló tünetegyüttes: tüsszögés, laza nyálkaképződés, szemviszketés, viszkető érzés a torokban és az orrban. Kegyetlenebb változatban mindezt letargia, álmosság is kíséri, melyet éjszakánként álmatlanság tesz még kellemetlenebbé.

   Akik szenvednek az allergének miatt, azoknak érdemes szem előtt tartaniuk, milyen nap van éppen a pollenkoncentráció szempontjából. Ezt fontos ellenőrizni, mielőtt  elhagyjuk otthonunkat. Az allergének sűrűségét az ország minden területén nyomon lehet követni, azt az utóbbi években az időjárás jelentés is közli. Az ember bármilyen életkorban allergiássá válhat. A legtöbben tizenéves- vagy korai 20-as éveikben lesznek allergiásak. A gyermekeknél igen korán kifejlődik, ugyanakkor állapotuk javulhat, amint elérik a serdülőkort, valószínűleg ebben a hormonok is szerepet játszanak.

A pollen valószínűleg nem fog megölni

   Az élelmiszerekre vagy rovarcsípésre kialakuló, súlyos vagy anafilaxiás reakciókkal szemben a pollen-allergia nagyon ritka esetben veszélyeztetheti az életet. Ugyanakkor az asztmás és beszűkült légzési rendszerrel küzdő embereknek óvintézkedésekre van szükségük, ha odakint magas a pollenkoncentráció. A pollenekre vagy penész spórákra adott allergiás reakció ugyanis asztmás rohamot válthat ki. Ilyen esetben gyógyszeres kezelés szükségeltetik. A vény nélkül is kapható készítmények enyhülést hoznak számos szenvedő számára. A leggyakrabban felírt antihisztaminok hasonló hatékonysággal bírnak, mint a vény nélküliek, de hosszabb ideig kitartanak és nincsenek olyan mellékhatásaik, mint pl. az álmosság, száj szárazság. Az orvosok gyakran írnak fel kortikoszteroidokat orrspray formában – ezek, olyan jellegű gyógyszerek, melyek csökkentik a gyulladást. Azoknál az embereknél, akiknél a tavaszi allergia súlyosan befolyásolja az életminőséget, javasolt az immunoterápia. A háromtól öt éves  kezelési folyamat során a páciensek injekciókat kapnak az allergének ellen, melyekre érzékenyek, azzal a céllal, hogy közömbösítsék az immunrendszert. Ez egy hatékony módszer: a betegek 75 százaléka az allergiás tünetek csökkenését vagy akár teljes megszűnését érzékeli mindenféle más gyógyszer szedése nélkül.

Általános tanácsok a tavaszi allergia ellen:

  • Takarítsuk lakásunkat, környezetünket, porszívózzuk át a lakás bútorainkat, mossunk fel vegyszermentes természetes tisztítószerrel, nedves törlőkendővel töröljük át azokat a felületeket, ahol megülhet a por. 
  • Szedjünk C vitamint, amelynek megvan az a képessége, hogy ellensúlyozza a gyulladásos reakciókat a szervezetben.
  • Öblítsük át az orrunkat és az arcüregeinket gyógyszertárban vény nélkül kapható szerekkel, de még sós vizes oldattal is lehet, melyek alkalmazása elvékonyítja  a nyálkaréteget, ami a pollent, baktériumokat vagy allergéneket őrizgeti odabent. 
  • Ne fogyasszunk cukrot. A fokozott cukorbevitel  csökkenti az immunrendszer teljesítményét, így legyengül az immunrendszer és így gyulladást is okozhat a szervezetben.
  • Kerüljük lakásunkban,  az autóban, munkahelyünkön a légkondicionáló alkalmazását.
  • Fogyasszunk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt és olajos magvakat.
  • Kerüljük az allergén gyanús ételeket és fogyasszunk élőflórás  joghurtot, melyek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és jó baktériumokkal, melyek segítenek az immunrendszer jó formában tartásában.
  • Zárjuk ki a pollent, szellőztessünk inkább éjszaka, amikor a legkisebb a pollenkoncentráció, az ágyneműt mossuk gyakran, tüntessük el tavasszal a szőnyegeket, textileket, nagy párnákat, amik gyűjtik a pollent, amit folyamatosan beszívunk  az otthoni lét közben.
  • Mossunk gyakran kezet, zuhanyozzunk, mossunk hajat a szabadban töltött idő után. Cseréljük gyakran ruháinkat, hiszen azokon is ott van a pollen, és így folyamatosan ott van az orrunk alatt is.  

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)