Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A Tanító Néni

A Tanító Néni

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > A Tanító Néni
A Tanító Néni 2016. március 01. kedd, 14:17
A Tanító Néni

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Kitüntetettek!

   Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy e mai jeles ünnepi napon, a Csemadok Életmű Díj átadása alkalmából néhány mondatban méltassam Mészáros Ilona munkásságát, eddigi tevékenységét.

   Ki is Mészáros Ilona? Családanya, tanító, hagyományőrző, helytörténész, író, vagy egyszerűen csak egy igazi csemadokos? Úgy gondolom, mindez egy személyben, egy ember a legjavából, akit szeretünk és becsülünk. Egy olyan ember, aki fáradtságot nem kímélve dolgozott és dolgozik a mai napig: gyűjt, leír, tanít, megőriz, gyarapít - mindannyiunknak, mindannyiunkért.   

   Alakulásától, 1949. május 23-tól tagja a Csemadok helyi szervezetének. 1952 -ben jelentkezett a szövetség által Trencsénteplicen szervezett tanítóképző tanfolyamra, melynek sikeres elvégzése után 1953-ban Farkasdon kezdett tanítani, ahonnan a szomszédos Negyedre, majd Felsőkirályiba került. Itt a néptánccsoport táncosaként, vezetőjeként ismerhette meg későbbi férjét. Felsőkirályiból egy rövid vágkirályfai kitérő után 1956-ban szülőfalujába, Zsigárdra került, ahol ezután három és fél évtizeden át, nyugdíjba vonulásáig tanított. Mi sem volt természetesebb számára, hogy mindjárt aktív szerepet vállaljon települése társadalmi, elsősorban kulturális életében. Szakmai téren is igyekezett állandóan képezni magát. Rendszeres résztvevője volt a Csemadok, majd később a Népművelési Intézet által szervezett szakmai, elsősorban néptánc- tanfolyamoknak.

   Teljes zsigárdi munkásságát végigkísérte a helyi értékek és hagyományok folyamatos gyűjtése, ápolása és azok továbbadása.  Húsz éve  vezeti a Csemadok mellett működő Kedvcsinálók éneklőcsoportot . A Sugaracska gyermek- és a Napsugár ifjúsági csoportjai visszajáró vendégei voltak az Országos Népművészeti Fesztiválnak Zselízen, ahol több díjat nyertek a helyi hagyományokra alapozó összeállításaikkal. Csoportjai többször léptek fel a Gombaszögi Országos Dal – és Táncünnepélyen, táncosai, énekesei vezetése, irányítása alatt sokszor szerepeltek különböző magyarországi fesztiválokon, seregszemléken. Műsoraikkal elnyerték a közönség tetszését erdélyi, vajdasági, muravidéki, burgenlandi és csehországi fellépéseik alkalmával is.

   Egyik alapító tagja a 2002-ben létrehozott ProTraditione Zsigárd Polgári Társulásnak, amely a zsigárdi tájház gondozója. A ház a helyi Csemadok szervezet székháza is. Részt vállalt és vállal ma is a tájházban kiállított tárgyak gyűjtésében, szakmai besorolásában, bemutatásában. Nyugdíjba vonulása után több mint tíz évig a helyi könyvtár vezetője volt.

   Gazdag életútjáról, tapasztalatairól, falunk életéről, hagyományairól több kiadványa is megjelent: az egyik, a Zsigárdi babonák és hiedelmek 1989-ben. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet gondozásában kiadott könyve, a Szülőfalum Zsigárd, 80. születésnapja alkalmából látott napvilágot. További munkája, amely a Zsigárd történelme címet viseli, még kiadásra vár.

   Mészáros Ilona tanító néni, az én tanító nénim is, önkormányzati képviselőként is segítette falunk fejlődésé. Méltán érdemelte ki Zsigárdon a Polgármesteri díjat, majd a Falu díját, egész eddigi munkásságával pedig most - a Csemadok Életmű Díjat.

   Sok évtizedes szorgalmával, alkotó munkájával, emberségével mindannyiunk számára pozitív példaként szolgál.

További életében jó erőt és egészséget kívánok!

Baranyay Alajos

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)