Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A tallósi szülők szervezetének eredményes munkájáról

A tallósi szülők szervezetének eredményes munkájáról

2024. április 23., kedd | Ma: Béla (HU), Vojtech (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > A tallósi szülők szervezetének eredményes munkájáról
A tallósi szülők szervezetének eredményes munkájáról 2016. július 20. szerda, 12:51
A tallósi szülők szervezetének eredményes munkájáról

   Szervezetünk, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének Tallósi Alapszervezete azért jött létre valamikor nagyon régen, hogy a tallósi iskolát és óvodát látogató gyermekeket támogassa. Olyan lehetőségeket felkínálva, amelyeket egyedül, csak egy-egy szülő segítségével, nehéz lenne megvalósítani.

   Szorosan együttműködünk az iskola vezetőségével, valamint falunk önkormányzatával. Tevékenységünk szorosan kapcsolódik az iskola programjaihoz és a falu életéhez. A munkához szükséges bevételek több tételből tevődnek össze. Egyik ilyen forrásunk a támogatói díj /15,-euró – családonként/, melyet a szülők önként fizetnek be még az év első negyedévében. A második, egyben a legfőbb pénzbevétel, a szülői bálból származik. A harmadik pedig az adó 2 %-ból befolyó pénzösszeg.

   Négy évvel ezelőtt szinte teljesen a nulláról indulva alapítottunk meg egy teljesen megújult tagokból álló szülői tanácsot, szervezetünk vezetőségét. Akkor sokadmagammal együtt eldöntöttük, stratégiát kell váltanunk. Új ötletek, szemléletek, sok önkéntes munka, rengeteg külső segítség - megfogadtuk, számunkra nincs lehetetlen. Ma már elmondhatom, hogy az ötletek és az új emberek kreativitása eredményesnek bizonyultak.

   A legnagyobb bevételi forrásunk a Szülői bál akkorára nőtte ki magát az idei évben, amelyet az ember álmaiban sem remél. A báltermet 105 vendég, plusz a 15 fős személyzet töltötte meg 2016. január 30 - án. A vendégek szórakoztatásáért sokak kívánságát teljesítve  a Csavargók zenekar volt a felelős. A lelkes szülői csapat még a bált megelőzően sokat kutatott támogatók után, sikerrel, mert  hajnali háromkor 94 tomboladíjat sorsolhattuk ki.

   A szülői tanács további aktivitása a faluban immár második alkalommal megrendezett Disznóvágás volt. Erre februárban került sor. Az itt elkészült ételek megvásárlásával újabb bevételi forrásunk keletkezett, amelyen társrendezőnkkel, a helyi sportszervezettel osztoztunk.

   A szülői tanács munkája nagyon sok apró, de annál fontosabb dologból tevődik össze. Hozzájárultunk már tanulók jutalmazásához, beiratkozási ajándékkönyvek, tanítónapi és anyák napi virágok megvásárlásához is. Az alapiskolával együttműködve járási és kerületi verseny megszervezésével öregbítettük az iskola hírnevét. /pl. Poznaj slovenkú reč, 7mérföles meseverseny stb./ Az elmúlt években támogattuk a Szép magyar beszéd verseny költségeit, /melyet Kassán rendeztek és 3 napig tartott/ egyhetes magyarországi focitábort, síkirándulást, gyermeknapot, egyhetes úszótanfolyam teljes költségét, színházi előadást és ballagást. Az óvodások a közös programok alkalmával jutalmat kaptak. Segítségünkkel az óvodaépület új ablakredőnyökkel, a két csoportszoba új szőnyeggel gazdagodott. Kérésükre szívesen fizettük ki egy bűvészelőadás költségeit is.

   Terveink között szerepel egy 25 személyes fedett kerti pavilon megépítése az iskola parkos részében, mely lehetőséget biztosít a természetben való tanulásra /kb. 6000 euró értékben, persze sok – sok önkéntes segítséggel/ A szeptemberi hónap folyamán  szeretnénk minden tanuló részére tornafelszerelést biztosítani. Bízok benne, hogy ha ilyen fáradhatatlan lelkesedéssel, odafigyeléssel és összefogással dolgozik a vezetőség, megvalósulhat az óvodások álma, egy Közlekedési park megépítése is.

   Mi a munkánk sikerességének titka? Egy-egy ügyért való összefogás sokféle lehet. Van úgy, hogy emberek milliói állnak ki egyetlen cél érdekében, de van, hogy csak egy kisebb csoport akarja megmutatni, mire képes. Mi azok vagyunk, akik nem a világ megváltását tűztük ki célul magunk elé, hanem csak a közvetlen környezetüknek szeretnénk hasznára lenni, a gyermekeink nevelését biztosító intézményekben folyó munka támogatásában szeretnénk részt venni.

   Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes szavaival szeretnék mindenkit továbbra is kitartó, lelkes munkára ösztönözni: „Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen valami jót tenni, s meglátja, milyen sokan odaállnak mellé”.

Bihercz Iveta, a szülői tanács alelnöke

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)