Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A tallósi Fácános

A tallósi Fácános

2024. május 06., hétfő | Ma: Ivett (HU), Hermína (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > A tallósi Fácános
A tallósi Fácános 2014. október 16. csütörtök, 10:35
A tallósi Fácános

   Fényes Elek 1851-ben kiadott történelmi munkájában Tallósról többek között ezt írja: „Díszére szolgál az urasági újabb ízléssel épült kastély és kert. Van itt továbbá egy fácányos kert, vízimalom, nagy erdő, melyben számos vad találtatik.”

   A könyv írása idején a földesúr gróf Esterházy Mihály volt.

   A néphiedelem szerint a Fácánosba a kastélyból alagút vezetett. Az erdő valamikor drótkerítéssel volt körülvéve.

   A Fácános egész területét végigszeli egy kiszáradt folyómeder, mely összeköti a Kánok és a Feketevíz folyót. Régebbi időkben szárazság idején ez vízszabályozási célokat szolgált: a Feketevízből ezen keresztül annyi vizet engedtek az erdőbe, amennyire éppen szükség volt. A folyómedren valaha 4 fahíd és 7 gyalogjáró volt. A folyó egy részén halakat is tenyésztettek az uradalom részére. Ezt a helyet még manapság is Halastónak hívják, az úgynevezett Vesszős lénia végén található.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)