Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A sikabonyi reptérről a Hősök terére

A sikabonyi reptérről a Hősök terére

2024. április 27., szombat | Ma: Zita (HU), Jaroslav (SK)
Sport Vissza
Címlap > Sport > A sikabonyi reptérről a Hősök terére
A sikabonyi reptérről a Hősök terére 2015. szeptember 25. péntek, 14:28
A sikabonyi reptérről a Hősök terére

   Somorja, Naszvad és Dunaszerdahely egy-egy lovasa képviselheti majd a Felvidéket a szeptember 18-20-án a budapesti Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán. Ez augusztus 8-án Dunaszerdahelyen dőlt el, ahol a budapesti verseny  előfutamaként első ízben rendezték meg a Felvidéki Vágtát.

   Az idén nyolcadik évfolyamába lépett Nemzeti Vágtának összesen 18 előfutama van, ebből 15 Magyarországon, három pedig a határon kívül. Erdélyben és a Vajdaságban már eddig is rendeztek előfutamot, ezekhez idén a Felvidék is felsorakozott. A Dunaszerdahely melletti sikabonyi repülőtéren létrehozott versenypályán augusztus 8-án szombaton délelőtt 12 résztvevővel indult a Felvidéki Vágta. A magyarországi Nemzeti Vágta igazgatósága által megszabott szabályok szerint a dunaszerdahelyi előfutamon egy-egy felvidéki települést egy-egy lovas képviselhetett. A budapesti Nemzeti Vágtán a Felvidéki Vágta első két helyezettje vehet részt, a harmadik résztvevőt Dunaszerdahely városa a rendező jogán delegálhatja.  Az első Felvidéki Vágtán Felsőszeli, Izsa, Jóka, Madar, Naszvad, Nemeshódos, Nyírágó, Királyfiakarcsa, Sókszelőce, Nemesócsa, Somorja és Dunaszerdahely indított versenyzőt. Az ugyancsak benevező Komárom lovasát amiatt zárták ki a versenyből, mert lova nem rendelkezett a versenyigazgatóság által követelményként megszabott azonosító beültetett csippel vagy besütött jellel. Két település, Nagyborsa és Vágtornóc szlovák ajkú lovasa a Nemzeti Vágta kísérőrendezvényeként ugyancsak a Hősök Terén megrendezésre kerülő Nemzetközi Vágtában való részvételért versenyezhettek a Felvidéki Vágta keretében megrendezett Szlovák Vágtán.

   A Felvidéki Vágta lovasai a délelőtt folyamán három fordulóban négytagú csoportokban mérhették össze gyorsaságukat. Mindhárom csoport leggyorsabb versenyzője a délutáni döntőben versenyezhetett a Hősök Terén való részvételért. Végül is a Somorjai Egri Árpád és Becky Smart Girl nevű lova, valamint a naszvadi Gerhardt Miroslav és lova, Vad Titán vágtázta ki magának a részvételi lehetőséget.

   Szűkebb pátriánkat, a Mátyusföldet Felsőszeli, Sókszelőce, Jóka és Vágtornóc képviselte.  Lednecky Norbert, a Felsőszeli Nyerges Polgári Társulás versenyzője Buda nevű lován csak hajszálnyira maradt le saját futama győztesétől. A Sókszelőce színeiben versenyző Bogdány Antal egy másik futamban a “bronzérmes” harmadik helyen végzett Mira nevű lován. Szvetlik Attila Jóka nagyközséget képviselte Frankie nevű lovával. Vágtornóc fiatal hölgylovasa meggyőző előnnyel nyerte el a budapesti Nemzetközi Vágtában való részvétel lehetőségét.

   Amint azt Hájos Zoltán, a főszervező Dunaszerdahely polgármestere az ünnepélyes megnyitón elmondta, a Vágta inkább társadalmi rendezvény, mint a szó szoros értelmében vett sportverseny. A kísérőrendezvények között láthattunk honfoglaláskori harci jelenetet, íjászbemutatót, westernlovaglást, de lovaspólót is. Emellett borutcával, gasztronómiai és kézműves bemutatóval, valamint több neves előadóművészt felsorakoztató koncertsorozattal szórakoztatták a sikabonyi repülőtérre látogatókat.

Gaál László

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)