Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A probiotikumokról

A probiotikumokról

2024. május 04., szombat | Ma: Mónika (HU), Florián (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > A probiotikumokról
A probiotikumokról 2013. október 06. vasárnap, 10:37
A probiotikumokról

   Probiotikumnak nevezik mindazokat a hasznos bélbaktériumokat, amelyek többféle jótékony hatással vannak a szervezet egészségi állapotára. Az állandó bélflóra helyreállítását illetve fenntartását szolgáló jótékony hatású baktériumok száma folyamatosan csökkenhet az egyoldalú táplálkozás, az antibiotikumok szedése és a stressz következtében. Az egészséges bélflóra megőrzéséhez és helyreállításához szükséges a hasznos bélbaktériumok pótlása, illetve prebiotikumokkal az önálló szaporodásuk elősegítése.

Hol található meg a Probiotikum?

   A probiotikumok élő élelmiszer-alkotórészek, amelyek hatással vannak az ember egészségére. Az élő mikroorganizmusok közül leggyakrabban a Lactobacillus - és Bifidobacterium-csoportba tartozó baktériumok sorolhatók a probiotikumok közé.

   A probiotikumok  időben és mennyiségben nemcsak veszély nélkül szedhetők, hanem a felvett mennyiséggel arányosan nagyobbak lesznek jótéteményeik is. Ez egyetlen élelmiszerről, vagy gyógyszerről sem mondható el.

   Másik fontos alapelv, hogy a probiotikumok nemcsak a betegeknek, hanem az egészségeseknek is egyaránt ajánlott. A betegeknek azért, hogy meggyógyuljanak, az egészségeseknek azért, hogy ne legyenek betegek.

A probiotikumok alapvető jellemzői:

  • A probiotikumok szinte kivétel nélkül tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok.
  • A legismertebb probiotikus tejsavbaktérium-törzsek nagyrészt a Lactobacillus (Lb.)-, kisebb részben a Streptococcus (Sc,) -nemzetséghez tartoznak.
  • Mai ismereteink szerint minden tejsavbaktérium olyan anyagcseretermékeket (metabolitokat) termel, amelyek előnyösek az ember egészségére, de nem minden tejsavbaktérium-törzs probiotikus.
  • A probiotikus tejsavbaktériumok alapvetően abban különböznek a közönséges tejsavbaktériumoktól, hogy egy részük (a régebbiek 20-30 %-a, a maiak akár 80-85 %-a is) túléli a gyomorban lévő sav, a vékonybélben pedig az epesavak és az emésztőenzimek pusztító hatását és így élve jutnak el a vastagbélbe, ahol képesek elszaporodni és megtapadni a bélfalon.

A probiotikumok jótékony hatása eddigi ismeretek szerint az alábbi alkalmazási területeken figyelhető meg:

  • Akut hasmenés
  • Antibiotikum okozta hasmenés
  • Gyulladásos bélbetegségek
  • Laktóz-intolerancia
  • Immunrendszer működése
  • Koleszterin-anyagcserére gyakorolt hatásuknak több feltételezett mechanizmusa van.

.   Összességében elmondható, hogy ezek a termékek lehetőséget kínálnak Önnek, hogy állandó bélflóráját megőrizze, illetve helyreállítsa és ennek következtében szervezetének ellenállóképessége növekedjen.

MUDr.Czellárik Mária, Vágsellye

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)