Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A pedagógusból lett divattervező

A pedagógusból lett divattervező

2024. május 07., kedd | Ma: Gizella (HU), Monika (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > A pedagógusból lett divattervező
A pedagógusból lett divattervező 2013. október 06. vasárnap, 10:53
A pedagógusból lett divattervező

   Pedagógus és divattervező. Az ember azt hinné, a kettő nem is állhatna távolabb egymástól. Ám a nádszegi Szarka Zsuzsanna bebizonyította, hogy pedagógusként is lehet valaki sikeres a divatszakmában. Sőt, annak is az élvonalában.

Úgy tudom, évekig pedagógusként dolgoztál, akit nem csak becsültek, de szerettek is. Jelenleg mégis egy nem mindennapi foglalkozásod van: ruhatervező. A váltás okairól kérdezlek.

   1992-ben kezdtem tanítani és nagyon szerettem ezt a munkát.  Az 5 évig iskolaigazgatói munkakörben is úgy érzem, hogy megtaláltam magamat.  Azonban volt egy erős vonzódásom a textíliákhoz, az öltözködéskultúrához, már gyerekkorom óta. A gyerekekkel való foglalkozás idején is megvalósult ez a fajta kreativitás, ill. a saját ruhatáramat is javarészt magam terveztem. Baráti ösztönzésre és családi támogatással 2007-ben elkészült egy kis katalógus 36 modellel, és itt kezdődött el minden, ami a nagy nyilvánosság elé vitte a ruhákat, konkrétan 2009 tavaszán Budapestre, a nemzetközi Budapesti Fashion Weekre.

   A divatbemutató után kiállításokra való felkérések érkeztek, ill. az őszi-téli Fashion Weekre újra meghívtak. Úgy alakultak a dolgok, hogy választanom kellett a két munka közül. Nem volt könnyű döntés. Így alakult, hogy 2011 őszétől mint ruhatervező és öltözködési tanácsadó dolgozom magánvállalkozásban.

Egy ilyen hihetetlenül széles skálájú tevékenységben, mint amilyen a divat alakítása, a ruhatervezés, hová helyezed el magad – stílusban, a praktikusság, a küllem viszonylataiban?

   A Szalag-Zsinór ruhák, amelyek a névjegyemmé váltak, elsősorban a nőiességükről és a magyar hagyományos öltözékek jegyeiről ismeretesek-szalaggal és zsinórozással vannak díszítve. Szívesen tervezek modern és fantáziaruhákat is, ezek inkább színpadi jellegűek. Fontos számomra a ruhák hordhatósága, praktikussága és a textíliák kiváló minősége.

Nagyvárosi, sőt világvárosi szakma a tied. Mégis mit üzennél, ajánlanál a vidék lányainak, asszonyainak? Mihez tartsák magukat a divat terén, mihez viszonyuljanak?

   Mindenkinek azt tanácsolom, hogy az öltözködésben is találja meg a saját stílusát és azt bátran vállalja is fel. Hatnak ránk a különféle divatok, az idegen divatházak diktálják a divatot, idegen befektetők ontják a piacra az olcsó árut. Én azonban azt vallom, hogy a saját hagyományainkat és ízlésvilágunkat is bátran hozzuk be a ruhatárunkba, tanuljuk meg ötvözni a stílusokat.

   Nálunk még kevésbé ismeretes az öltözködési tanácsadó vagy stylist fogalma, de hasznos szolgáltatás. Akinek lehetősége és módja van rá, éljen vele, mert időt és energiát takarít meg, és garantált az ízléses, testreszabott jó megjelenés.

Lapunk előző számában mint a nádszegi Nádos Néptáncegyüttes egyik alapító tagját mutattunk be téged. Milyen plusszot, feltöltődést jelent a csoport számodra, és milyet te az ő számukra?

   Néptáncot táncoló gyerekként nőttem fel, sőt táncoltam az Ifjú Szivek néptáncegyüttesében is- nagyon szép évek voltak. Soha nem gondoltam volna, hogy Nádszegen összehozunk egy felnőtt csoportot, természetesen ehhez kellettek azok az elszánt fiatalok, akik az ötlettel megkerestek. Ez nagy örömet okoz, hihetetlen kikapcsolódás lehetősége minden csoporttársamnak. Szakmailag is segítek, tervezem és varrom a viseleteket.

Eddigi sikereidre, eredményeidre és további terveidre is kíváncsiak vagyunk:

   A négy év alatt 10 országos, vagy nemzetközi kiállításon vettem részt ruháimmal: a Ghymes Fesztiválok kiállításain, Mosonmagyaróvárott, Szigligeten, Győrben több lakalommal és a Budabest Fashion Week nemzetközi divatbemutatókon.

   Az idei kiállítások és divatbemutatók: áprilisban előadást és divatbemutatót tervezünk a Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium szervezésében, a nyári hónapokban kiállítás készül a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban. Emellett folyamatosan tervezek ruhát és adok öltözködési tanácsadás magánszemélyek részére.

   Nagyon izgalmas feladatot kaptam - most márciusban, lehetőségem nyílott Szarka Gyula: Toldi c. zenés költeményének jelmeztervezői csapatában dolgozni, nagy példaképem, Zoób Katti mellett. A darab bemutatója 2012.március 23-án és 25-én volt Budapesten, a RAM Colosseumban.

   Januártól a férfiak számára is varrok. Főként zsinóros mellények, Bocskai kabátok és öltönyök kerültek ki a műhelyemből.

   Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt, aki egyszerűen csak szép és csinos szeretne lenni a Szalag-Zsinór ruhákban!

További információ Szarka Zsuzsanna munkáiról és a modelleiről: www.szarkazsuzsa.com

(szf)

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)