Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A nyelv az egészségünk tükre

A nyelv az egészségünk tükre

2024. április 19., péntek | Ma: Emma (HU), Jela (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > A nyelv az egészségünk tükre
A nyelv az egészségünk tükre 2016. május 09. hétfő, 12:53
A nyelv az egészségünk tükre

   A nyelvünk tulajdonképpen a testünk által használt ‘nyelv’, amivel tudatja az állapotát.

   Ha egészségesek vagyunk, akkor rózsaszín és egyenletes a nyelvünk felszíne, ellenben ha baj van, a nyelv különféle módon próbál nekünk jelezni. Megmutatja, ha az anyagcsere-folyamatokban zavar keletkezik, vagy a kiválasztó funkciók nem működnek egészségesen. Jelzi, ha a létfontosságú tápanyagokból, vitaminokból nem fogyasztunk elegendő mennyiséget. Ezekre a jelekre pedig érdemes odafigyelni.

   Bár sokszor nem egyértelmű, hogy hol a probléma forrása, a nyelv felszínén keletkező rendellenességek tulajdonképpen többnyire csak a probléma meglétére utalnak, annak pontos lelőhelyére nem. 

   Természetesen az étkezés is tudja befolyásolni a nyelv színét és felszínét, pl. ha sok répát eszünk elsárgulhat a nyelvünk felszíne, vagy ha áfonyát, esetleg fekete ribizlit fogyasztunk, akkor extrém módon sötét lepedék rakódhat rá a nyelvünkre. Persze ezek a fogmosás után nagyjából eltűnnek.

A nyelv felszínén található elváltozások mire utalhatnak, és milyen tünetekkel járhatnak együtt?

Repedés a nyelv közepén
  
Ártalmatlannak tűnő jelenség, pedig könnyen előfordulhat, hogy csökkent emésztési képességedről árulkodik. Ha étkezések után gyakran felpuffadunk, és úgy érezzük, a táplálék nehéz kőhöz hasonlóan ül a gyomorban, igazat adhatunk a nyelvünknek.

Fognyomok a nyelven
  
Ha nyelvünk őrzi a fogak lenyomatát, valószínűleg a lép működése nem megfelelő. Ez sokkal gyakoribb probléma, mint gondolnánk. Érdemes támogatni a lép munkáját, mivel fontos szerepe van a kórokozók elleni védekezésben.

Érzékeny nyelv
   Ha táplálkozás, fogmosás során fájdalom hasít a nyelvbe, szinte biztos, hogy tápanyaghiány áll a háttérben. A tünet leggyakrabban a B6-vitamin, a niacin – B3-vitamin – vagy a vas hiányára utal.

Apró, vízszintes repedések
  
A térképnyelvnek is nevezett tünet oka a felszívódási zavar. Bőségesen fogyasztunk vitamindús élelmiszereket, mégis fáradékony vagyunk? Energiaszintünk megőrzéséhez nem elég a tápanyagok bevitele, el is kell jutniuk a sejtekhez. Ebben segítenek a B-vitaminok, melyeknek fontos forrása a teljes kiőrlésű gabona. Komolyabb hiány esetén azonban forduljunk a táplálékkiegészítő-kúrához.

Vastag lepedék és duzzadt nyelv
  
A sárgásfehér bevonat a nyelven arra utalhat, hogy szervezetünk  túl sok nyálkát termel. Átmenetileg mérsékeljük a tejtermékek fogyasztását, lehet ugyanis, hogy emésztőrendszerünk nehezen küzd meg a tej fehérjéinek, zsírjainak lebontásával. 

   Időnként vizsgáljuk meg alaposabban nyelvünket, és ismerjük fel a rejtőzködő betegségeket, hiányállapotokat! Ha komolyabb problémára gyanakszunk, ne halogassuk az orvosi vizsgálatot.

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)