Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A nagyszülők láthatási joga

A nagyszülők láthatási joga

2024. május 03., péntek | Ma: Tímea (HU), Galina (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > A nagyszülők láthatási joga
A nagyszülők láthatási joga 2013. október 06. vasárnap, 12:51
A nagyszülők láthatási joga

   Amióta a fiunk elvált, alig látjuk az unokánkat, akit a válásról szóló végzés értelmében az édesanyjánál helyezett el a bíróság. A volt menyünk nem nagyon kommunikál velünk, pedig lehet, hogy neki is segítene, ha legalább a nyári szünidő alatt hosszabb időre nálunk lehetne a gyermek. Mi a teendő?

   A kiskorúakkal kapcsolatos jogok és kötelességek meghatározásánál mindig törekedni kell a megegyezésre, hiszen ebben az esetben nagyon személyes viszonyokról van szó, teli érzelmekkel, melyek megegyezés hiányában súlyosan sérülhetnek. Ennek ellenére az egyre szaporodó válások következtében sajnos egyre gyakrabban kell bírósági úton szabályozni ezeket a jogokat és kötelezettségeket is. Azt tanácsolom, hogy a volt menyükkel vegyék fel írásban a kapcsolatot az unoka láthatását illetően és próbálják meg jobb belátásra bírni, hiszen a szülőkhöz hasonlóan a nagyszülőknek is joguk van látni a gyermeket, s a velük fenntartott rendszeres és jó viszony is hozzájárul a gyermek harmonikus és kiegyensúlyozott fejlődéséhez, ami mindnyájuk érdeke kell, hogy legyen. Tegyenek javaslatot, hogyan szeretnék érvényesíteni láthatási jogukat, s mikor nyaralhatna önöknél az unoka a vakáció alatt. Amennyiben nem jutnak egyezségre, nem marad más hátra, csak a láthatás bírósági úton való rendezése. A kiskorúakkal kapcsolatos pereket a gyermek lakhelye szerint illetékes járásbíróságon kell indítványozni és illetékmentességet élveznek.

Mgr. Szekeres Klaudia - ügyvéd
(Tel.: 0914-240723, 031-7796006)

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)