Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
"A mi Széchenyink", Felsőszeli

"A mi Széchenyink", Felsőszeli

2024. május 07., kedd | Ma: Gizella (HU), Monika (SK)
Lezajlott események Vissza
Címlap > Lezajlott események > "A mi Széchenyink", Felsőszeli
"A mi Széchenyink", Felsőszeli 2016. november 15. kedd, 13:54

   Közel egy éves kutatómunka ért véget 2016. szept. 30-án, amikor az Országos Széchenyi Kör megbízásából a Mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskola falai közt megrendezték "A mi Széchenyink" műveltségi vetélkedő döntőjét.

   A "legnagyobb magyar" születésének 225. évfordulója tiszteletére meghirdetett vetélkedő előzményeiről annyit, hogy a tavaly ősszel meghirdetett vetélkedőre 72 csapat nevezett be a Kárpát-medence különböző településeiről.

   Iskolánk 7. évfolyamából Farkas Tamás, Jalili Linda és Vass Rita alkotta a Hídverők csapatát. Felkészítésüket Mészáros Magdolna vállalta.

   Az érdekes és igényes feladatok novembertől foglalkoztatták a csapatokat. A legtöbb pontot szerzett versenyzőket középdöntőre hívták meg, így a felsőszeli gyerekek 2016. május 27-én mérhették össze tudásukat 10 más csapattal. A végeredmény kedvező lett, csapatunk is bejutott a nemzetközi döntőbe, melyre szeptembervégén került sor a Szatmár megyei városban.

   A verseny délelőtt kezdődött az iskola tornatermében. Péchy Mária, az Országos Széchenyi Kör elnöke köszönte meg a fogadó iskolának a magas színvonalú szervezést, továbbá sok sikert kívánt a döntőhöz.

   A teremben levő térképen láthatók voltak azok a települések, ahonnét a résztvevő csapatok érkeztek. Szlovákiából, Felsőszeliből, Vajdaságból a szabadkai gyerekek voltak jelen, Magyarországról pedig Petneházáról, Egerből, Kaposvárról, Budapestről, Mádról, Nyíregyházáról, Kiskunfélegyházáról érkeztek csapatok.

   A verseny 10 fordulóból állt. Érdekes és izgalmas feladatok váltották egymást. Nem hiányoztak a meglepetések sem. A délutáni eredményhirdetés az iskola udvarán álló Széchenyi-szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd Péchy Mária ismertette az eredményeket. Valamennyi csapat emléklapot és tárgyi jutalmakat kapott.

   Délután városnézés következett, a Szatmári Múzeumban érdekes volt a szekérgyűjtemény, megtudtuk, hogy a fény városának nevezik Mátészalkát, továbbá olyan hírességek származnak onnét, mint Tony Curtis színész vagy George Zukor, filmrendező.

   Este néptáncbemutatót láttunk és táncházban tanultuk a szatmári tánclépéseket. Kitűnő hangulat volt.

Másnap kiránduláson vettünk részt, megtekintettük a Szatmár északkeleti részét, megismerkedtünk a régió kultúrtörténeti látnivalóival. Túristvándiban megnéztük a működő vízimalmot, láttuk a kis Túrt, ahol siet a Tiszába, Nagyaron a felújított Luby kastély lenyűgöző látványa és a hatalmas rózsakert, ill. a télikert kerített hatalmába. Emlékezetes marad Szatmárcseke, ahol a különleges csónakos fejfák temetőjében megkoszorúzhattuk Kölcsey Ferenc síremlékét és a nemzeti imánk éneklésével tiszteletünket fejezhettük ki.

   Tákoson megcsodáltuk a 18. században épült református templomot kazettás mennyezetével.

   A körutazás alatt tapasztaltuk, hogy ez a gyönyörű vidék is nagyon gazdag a történelmi látnivalókban és a hagyományok őrzésében is összefognak az ott élők.

   Örvendetes tény, hogy iskolánk tanulóinak kitartó munkája révén ilyen szép élményekben lehetett részünk.

Mészáros Magdolna

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)