Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A magyar kultúra ünnepe Galántán

A magyar kultúra ünnepe Galántán

2024. április 18., csütörtök | Ma: Andrea (HU), Valér (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > A magyar kultúra ünnepe Galántán
A magyar kultúra ünnepe Galántán 2016. március 01. kedd, 14:00
A magyar kultúra ünnepe Galántán

   A Csemadok a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 24-én Galántán tartotta országos emlékműsorát. A Városi Művelődési Központ színháztermében ünnepélyes keretek között adták át a Csemadok Életmű Díjat, a Csemadok Közművelődési Díjat és a Gyurcsó István-díjat. 

   Az ünnepségen jelen volt többek között Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes-államtitkára, Kiss Balázs, Magyarország pozsonyi nagykövetségének első tanácsosa, Bauer Győző és Hrubík Béla, korábbi Csemadok elnökök, Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke, valamint számos társadalmi szervezetünk és intézményünk vezetője.

   Elsőként Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke köszöntötte a megjelenteket. „Olyan nemzet tagjai vagyunk, mely kultúrája ezer évre tekint vissza, és összeköti a szétszórtan élő magyarságot” – mondta. Beszédében kitért a parlamenti választásokra is. Mint mondta, minden magyar felelős minden magyarért. Igény van a felvidéki magyarság összefogására, a politikai akarat ehhez sajnos nem volt meg. „Magyar szavazatokkal magyar képviselőket kell a parlamentbe juttatni, nem pártban, hanem magyar közösségben gondolkozunk.

  „A közös kultúra egységgé sző bennünket, a közös értékek kötik össze a magyarokat. - mondta Szilágyi Péter helyettes államtitkár, aki beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar állam együttműködik a felvidéki magyar intézményekkel, szervezetekkel. A nemzetpolitikáért felelős államtitkárság gazdasági téren is támogatást nyújt. Megjegyezte: egy megújulás részesei vagyunk, magyar közösségként új alapokat építünk. „Megmaradásunk kulcsát, a magyar kultúrát ünnepeljük ma. Őseink hagyatékát ápoljuk s adjuk át, mert ez a mi feladatunk. – mondta végezetül.

   Az ünnepi beszédeket követően adták át a Csemadok Életmű Díjakat.

   A közösségünkért, magyarságunkért végzett élet munkájának elismeréseként alapított díjat elsőként Csák Istvánné, szül. Horváth Etelka vehette át. Böszörményi István, losonci helytörténész méltatta az amatőr színjátszót és énekest. Az abaújszinai Erőss Attila tevékenységét Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány vezetője méltatta. Baranyay Alajos, Zsigárd község polgármestere Mészáros Ilona pedagógus, helytörténész munkásságáról szólt. /Beszédét lapunk teljes terjedelemben közli/ Életmű díjban részesült még Nagy Elza, a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezeténekl elnöke is, akit Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke méltatott.

   A Csemadok Közművelődési Díját közösségünkért végzett több évtizedes eredményes munkájáért ezúttal elsőként Bankó Ibolya, a Szőttes volt táncosa, néprajos és kultúraszervező kapta Jánokról. Ezzel a díjjal ismerték el a dunaszerdahelyi Strieženec Horváth Rudolf koreográfus, tánckarvezető, újságíró munkáját is. Rajtuk kívül Nagy Anikó, a Csemadok Bősi Alapszervezetének elnöke és Száraz Erzsébet, a nagyfödémesi HMK igazgatója, a Csemadok Nagyfödémesi Alapszervezetének és a Csemadok Galántai Területi Választmányának elnöke részesültek ebben az elismerésben.

   A Gyurcsó István-díj Somorjára került, idén Bárdos Gábornak, Somorja polgármesterének nyújtották át az elismerést. A díjazott munkásságát Kovács László történész ismertette.

   A kitüntettetek nevében Száraz Erzsébet köszönte meg az elismerést. /Beszédét lapunk teljes terjedelemben közli./  

   A megemlékezésen fellépett a Csallóközi Táncegyüttes a Pósfa zenekarral, a somorjai Duna Folk Band, a somorjai Híd Vegyeskar, Lenárd Dóra, a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor felsőszeli szereplője, valamint Lovász Bálint zongorista és Žiaček Margaréta énekes.

Pásztor Péter, Felvidék.ma
Fotó: Oriskó Norbert 

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)