Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A magyar kultúra napjára /2016/

A magyar kultúra napjára /2016/

2024. április 26., péntek | Ma: Ervin (HU), Jaroslava (SK)
Szervezetek, csoportok Vissza
Címlap > Szervezetek, csoportok > A magyar kultúra napjára /2016/
A magyar kultúra napjára /2016/ 2016. február 04. csütörtök, 09:43
A magyar kultúra napjára /2016/

   1823. január 22-én Szatmárcsekén a magyarság egyik legnagyobb költője, Kölcsey Ferenc letette íróasztalán a tollat és csak annyit mondott: kész!

   Nem tudhatta azonban, hogy ez az utolsó simítás, mely egy költemény sorait rendezte el, egy egész nemzet sorsára, küldetésére, lelkére lesz kihatással.

   Nem tudhatta, hiszen ahhoz, hogy verséből a nemzet imája legyen, meg kellett születnie Erkel Ferencnek, aki 1844 februárja után megírta Himnusz zenéjét. A feljegyzések szerint az idős Erkel így emlékezik erre vissza: „Csend van. Ülök és gondolkodok: hát hogy is kellene ezt a himnuszt megcsinálni? Elém teszem a szöveget. Olvasom. Megint gondolkodok. És amint így elgondolkozom, eszembe jut az én első mesteremnek a szava, aki Pozsonyban tanított. Azt mondta: fiam, mikor valami szent zenét komponálsz, mindig a harangok szava jusson először eszedbe. És ott a szoba csöndességében megzendülnek az én fülemben a pozsonyi harangok. Áhítat száll meg. A kezemet a zongorára teszem, és hang hang után olvad. Egy óra sem telik belé, megvan a himnusz.” Valahogy így születnek a csodák a teremtő Isten embert megáldó tehetségének  a csendjében és magányában.

   A rendszerváltáskor, 1989-ben a magyar országvezetés a Himnusz születésnapját, január 22-ét a magyar kultúra napjává tette.

   A Csemadok Országos Tanácsa 2008 januárjában, a Himnusz születésnapján Galántán tartott ülésen úgy határozott, hogy az elkövetkezőkben országos ünnepség keretében ezen a napon adja át a Csemadok Életmű Díjat a hosszú évtizedeken keresztül a magyar népi, nemzeti kultúra őrzése, ápolása, fejlesztése, továbbadása terén önzetlen tevékenységet kifejtő személyeknek. Az elmúlt hét évfolyam során eddig harminchatan részesültek ebben az elismerésben és ez év január 24-én hozzájuk csatlakozik a következő négy személy: Csák Istvánné Losoncról, Erős Attila Abaújszináról, Mészáros Ilona Zsigárdról, Nagy Elza Pozsonypüspökiből.

   Ez idén harmadszor ennek az ünnepségnek a keretében vehetik át az arra érdemesek a Csemadok Közművelődési Díját. 2016-ban ebben a kitüntetésben részesül: Bankó Ibolya Szepsiből, Nagy Anikó Bősről, Száraz Erzsébet Nagyfödémesről és Strieženec Horváth Rudolf Dunaszerdahelyről.

   A magyar kultúra napi országos ünnepségen adja át a Csemadok országos vezetése a Gyurcsó István-díjat is, melyet ez idén Somorja Város jelenlegi polgármestere, Bárdos Gábor vehet át.

   Országos rendezvényünk ékes kiegészítője lesz az a képzőművészeti kiállítás, melynek ünnepélyes megnyitójára 2016. január 22-én, pénteken 17 00 órakor kerül sor Galántán a Városháza aulájában. Galánta jeles szülöttének, Géczy Olga kiváló karnagynak és képzőművésznek a Kodály Zoltán művei által ihletett alkotásait január 11-31. között tekinthetik meg az érdeklődők.

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)