Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A kitelepítettekre emlékeztek Nagyfödémesen

A kitelepítettekre emlékeztek Nagyfödémesen

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Közélet Vissza
Címlap > Közélet > A kitelepítettekre emlékeztek Nagyfödémesen
A kitelepítettekre emlékeztek Nagyfödémesen 2016. május 27. péntek, 13:39
A kitelepítettekre emlékeztek Nagyfödémesen

   A felvidéki kitelepítettek napja alkalmából Nagyfödémesen április 10-én emlékeztek meg azokról, akik 1947/48-ban kénytelenek voltak elhagyni otthonukat, hogy a határon túl leljenek új hazára.

   A községben 2013-ban, a kitelepítés 65. évfordulója alkalmából a templom falán emléktáblát helyeztek el, amely nemcsak emléket állít a kitelepítetteknek, de az utókort is figyelmezteti arra, hogy soha többé ne engedje meg, hogy olyan tragédia érhesse az embereket, mint akkor.

   A tragikus eseményeket megidéző megemlékezés hálaadó szentmisével kezdődött, amelyet a még élő és már elhunyt kitelepítettek lelki üdvéért celebrált Kasáš Béla lelki atya. A szentmise után az emléktáblánál Lencsés Zoltán előadásában elhangzott Wass Albert: A bujdosó imája című megrázó verse sokak szemébe könnyeket csalt.

   A megemlékezés, amelyre minden évben a Csemadok helyi szervezetének kezdeményezésére kerül sor, koszorúzással folytatódott. Az emléktáblánál a község nevében koszorút helyezett el Gőgh Ferenc polgármester és Száraz Pál képviselő, a Borsos Mihály Magyar Tannyelvű Alapiskola pedagógusai és diákjai nevében Kovács Katalin és Pongrác Adrianna, az MKP helyi szervezete nevében Bózsing Katalin és Kovács Jenő, a Csemadok helyi szervezetének képviseletében pedig Radványi Csaba és Kovács Krisztina.

Száraz Erzsébet
Fotók Németh Tibor

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)