Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A készpénzfizetés korlátozása

A készpénzfizetés korlátozása

2024. május 05., vasárnap | Ma: Györgyi (HU), Lesana/Lesia (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > A készpénzfizetés korlátozása
A készpénzfizetés korlátozása 2015. szeptember 09. szerda, 14:04
A készpénzfizetés korlátozása

   Már több mint két éve (2013. január 1-től) hatályos a készpénzfizetés korlátozásáról szóló 394/2012 sz. törvény, ennek ellenére még mindig sokan nincsenek tisztában az adócsalások megelőzése céljából elfogadott szabályokkal és megszegésük esetleges következményeivel, pedig a törvény kemény bírságokkal sújtja a szabálysértéseket. Foglaljuk hát össze a főbb szabályokat.

   A készpénzfizetés tilalma azon jogügyletekre vonatkozik, melyek során 15.000,- €-t meghaladó összeg kifizetésére kerül sor, ill. vállalkozók és jogi személyek esetében ez a határ 5.000,- €. Teljesen mindegy, milyen jogügyletről van szó (pl. adásvétel, bérlet, kölcsön...), és az sem számít, hogy szóban vagy írásban kötötték-e a szerződést, a lényeg, hogy az egy szerződés alapján történő teljesítés(ek) összértéke meghaladja az említett összegeket. Ilyenkor semmilyen részt nem lehet készpénzben fizetni, minden részletfizetésnek banki átutalással esetleg postai utalvánnyal kell történnie (a jogosult számlájára személyesen befizetett összeg is készpénzfizetés!). A tilalom olyan készpénzfizetésekre is vonatkozik, melyekre külföldön kerül sor Szlovákia területén teljesített szerződés kapcsán, ha a pénzt átadó vagy átvevő személy szlovákiai állandó lakhellyel, ideiglenes lakhellyel, tolerált tartózkodással, székhellyel, ill. telephellyel rendelkezik (kivéve, ha az érintett külföldi állam tiltja a nem készpénzben történő kifizetést). Ha a készpénzfizetést törvényes képviselő, gyám, gondnok, cégvezető, meghatalmazott vagy arra jogosult alkalmazott bonyolítja le, az a képviselt személy nevében jár el, tehát úgy kell venni, mintha ő fizetett volna. Ha viszont vállalkozást folytató közvetítőn keresztül zajlik a készpénzforgalom (pl. autóbazárok), erre a jogügyletre már a vállalkozókra vonatkozó korlátozások vonatkoznak akkor is, ha a közvetített szerződést két nem vállalkozó magánszemély köti meg.

   A készpénzfizetés tilalma alól kivételt képez pl. a postai vagy pénzügyi szolgáltatások, ill. valutaváltás során lezajló pénzforgalom, bírósági eljárás vagy végrehajtás alapján történő kifizetés, vagy ha valamely jogszabály kötelez a készpénz kifizetésére vagy elfogadására (pl. munkabér, váltó, csekk, árverés). A tilalmat megsértő mindkét személy szabálysértést követ el, tehát az is, aki fizet és az is, aki elfogadja a készpénzt, az érintett jogügylet érvényességét azonban ez nem befolyásolja, jogi következményként csupán pénzbírság jöhet számításba, melyet az adó- és vámhivatalok rónak ki. Ennek mértéke vállalkozást nem folytató természetes személyeknél 10.000,- €-ig terjedhet, míg jogi személyek és vállalkozók esetében egészen 150.000,- €-ig. Utóbbiaknál az is szigorítja a szankciót, hogy objektív felelősség terheli őket (azaz nem feltétel a vétkesség).

Mgr. Szekeres Klaudia-ügyvéd
Tel.: 0914 240 723, 031/779 60 06

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)