Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A hidegallergiáról

A hidegallergiáról

2024. április 24., szerda | Ma: György (HU), Juraj (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > A hidegallergiáról
A hidegallergiáról 2017. február 21. kedd, 12:49
A hidegallergiáról

Amikor nagy a hideg

   Az úgynevezett hidegallergia (hideg urticaria) orvosi értelemben valójában nem allergia, hanem a csalánkiütés egy speciális formája. Normális esetben az allergiát valamilyen anyag váltja ki, amely immunológiai, antigén-antitest reakciót vált ki. Hidegallergia esetén a hideg inger hatására hisztamin szabadul fel azon a helyen, ahol a hideg a bőrt éri és rövid időn belül erősen viszkető hólyagok jelennek meg, olyanok, mintha a bőr csalánhoz ért volna (innen a csalánkiütés elnevezés is).

   A bőr kipirosodik, ég és gyakran hevesen viszket. Emellett a bőr alsó rétegében duzzadt csomók, úgynevezett angioödémák jelentkeznek. Többnyire a kezet és az arcot érinti, de a száj és torok nyálkahártyáját is érintheti. A hideg levegő, a víz, a hideg tárgyak, a fagylalt, a hideg ételek és italok, akárcsak az elpárologtatott verejték is kiválthatja a hirtelen csalánkiütést.

A hidegallergia jellemzői

   Hideg urticaria esetén hideg tárgyakkal vagy hideg vízzel, széllel való érintkezés váltja ki a hisztamin felszabadulását pontosan ott, ahol a hideg a bőrt éri. Jellemző a perceken belül jelentkező bőrpír, duzzanat és erős viszketés. Egyénenként nagyon különbő, hogy milyen hideginger váltja ki a tüneteket. Egyeseknél a hőmérséklet-változás hatására jelentkezik, amikor a melegből kimegy a hidegbe, másoknál akkor, ha a hőmérséklet egy bizonyos érték alá csökken,  másoknál, ha valami hideget isznak vagy esznek.

   Eleinte a bőrreakciók, a viszkető bőrpír és a duzzanat viszonylag kismértékűek, de kiterjedésük jelentős lehet. Ezek a bőrtünetek általában kellemetlenek, de nem veszélyesek. Azonban, ha nagy bőrfelület van kitéve a hideg ingernek (pl. hideg vízben úszás), nagy mennyiségű hisztamin szabadul fel, ami a vérrel egy percen belül a test egyéb területeire is eljut. Ennek következménye szapora szívverés, vérnyomásesés, fejfájás, légszomj és keringési elégtelenség,  legrosszabb esetben pedig anafilaxiás sokk jelentkezhet, mely potenciálisan halálos kimenetelű állapot lehet.

A hidegallergia diagnózisa

   Mivel a hideg urticaria esetén nincs antigén-antitest reakció, nem lehetséges (és nem szükséges) a diagnózis megerősítéséhez vérvizsgálat. A hideg urticariát az allergológus egy egyszerű teszt segítségével állapítja meg, mely során az alkarra több jégkockát helyeznek, és azokat különböző időpontokban távolítják el. Amennyiben a jégkockák eltávolítása után a tipikus bőrtünetek jelentkeznek, a diagnózis egyértelmű. Ugyanakkor ezzel a módszerrel nem lehet meghatározni a pontos és egyéni hőmérsékletet, amelynél a beteg kiütésekkel reagál.

   Erre az úgynevezett Temptest ad választ, mely egy olyan speciális, hideg vizsgálati eszköz, ami 0-45 fokos hőmérséklet tartományban képes pontosan meghatározni azt a hőmérsékletet, ami a hideg urticariában szenvedő betegnél csalánkiütést vált ki.

A fiatal nőket érinti leginkább

   Az urticaria formái között a hideg urticaria előfordulási aránya akár a 15%-ot is eléri.  A hideg országokban (Skandinávia) gyakoribb, míg a melegekben valamivel ritkább. A nőket mintegy kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat, és mindkét nemnél általában fiatal felnőttkorban jelentkezik. A hideg urticaria szinte mindig krónikus, és átlagosan 5-7 évig tart.

A hidegallergiát kiváltó okok

   Kiváltó ok lehet valamilyen fertőző betegség, pl. krónikus májgyulladás, kanyaró, bárányhimlő, a légzőszervi vírusfertőzések, HIV, valamint parazitózis. A csalánkiütés gyakran jelentkezik együtt ételallergiával és testmozgás esetén súlyosbodó asztmával. Néha a betegnél a hideg urticaria mellett egyéb allergének vagy ingerek is okozhatnak hasonló tüneteket, például élelmiszer-adalékanyagok (színezék), gyógyszerek, növények, állati szőr, permetezett gyümölcs vagy zöldség, rovarcsípés vagy fizikai megterhelés. Mivel ezek az ingerek nagyon változatosak, a kiváltó ok megtalálása is nagyon nehéz lehet.

Antibiotikummal vagy gyógyszermentesen is kezelhető

   Egy német kutatásban jó eredményeket értek el, amikor a hidegallergiát antibiotikummal kezelték: a tünetek javulása akár a 70%-ot is elérte. Ennek magyarázata az lehet, hogy mivel a fertőző betegségek gyakran hideg allergiával jelentkeznek, sok betegnél antibiotikum hatására a betegséggel együtt a csalánkiütés is elmúlik. Az orvos emellett antihisztamin hatású gyógyszert vagy helyileg alkalmazandó kenőcsöt is felírhat, ami megakadályozza a további bőrreakciókat, a bőrduzzanatot és a kiütéseket.

   A gyógyszermentes kezelési lehetőségek közé tartoznak az ultraibolya sugárzás és a hozzászokató terápia, mely során a beteget ismételten mérsékelt hideg hőmérsékletnek vagy hideg fürdőnek teszik ki, hogy hozzászokjon a szervezete. A terápia kimutatott sikeressége  egyelőre nem tisztázott.

A hidegallergia megelőzése

   A hidegben ajánlott fokozottan odafigyelni a meleg, bőrbarát ruházat, kesztyű, sapka, sál és meleg cipő viselésére. Használjunk a hideg által veszélyeztetett testrészeken (arc, kéz) zsíros krémet! Ha hidegallergiája ismert, annak érdekében, hogy elkerülje a hideg ételek és italok által okozott, potenciálisan életveszélyes duzzanatot a torokban, orvosával megbeszélve –bebiztosítva - mindig legyen Önnél szteroid és antihisztamin tartalmú gyógyszer.

További tanácsok a megelőzésre:

• Amennyire csak lehet, kerülje a hideget (hideg víz, fém, kormánykerék stb.)
• Mindig viseljen sapkát, sálat, kesztyűt! Minél több bőrterületet véd a hidegtől, annál kevésbé van kitéve a hatásának!
• Ha a tünetei gyorsan megszűnnek, nem szükséges gyógyszert bevennie, azonban súlyos, vagy tartós tünetek esetén a gyógyszeres terápia sokat enyhít, segít a szenvedésein.
• Mindig legyen Önnél antiallergén kenőcs, hogy vészhelyzetben gyorsan enyhíthesse vele a tüneteket!
• Legyen óvatos, ha hideg vízben úszik! A hideg allergia okozta anafilaxiás sokk halálos is lehet.

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)