Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A hegyi kápolna felújításáról

A hegyi kápolna felújításáról

2024. május 02., csütörtök | Ma: Zsigmond (HU), Žigmunt (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > A hegyi kápolna felújításáról
A hegyi kápolna felújításáról 2013. október 20. vasárnap, 12:15
A hegyi kápolna felújításáról

   A galántai egyházközség 2009 februárja óta látja el a kosúti egyházközség lelkipásztori szolgálatát. Ezen a címen egyúttal a hegyi templom és kápolna kezelőjévé is váltunk, mert ezek a műemlékeink a kosúti egyházközség tulajdonlapján szerepelnek. Nagy dolog, hogy Mons. Szakál László atyának köszönhetően a Fájdalmas Szűz ünnepén, legalább egyszer egy évben élet költözött a hegyi templomdombra, s ezt a hagyományt mi is folytathatjuk. További életjeleket jelent, hogy Vízkelet község rendszeresen gondoskodik a terület rendbentartásáról. Ez nagy segítség számunkra. További életjeleket jelentenek a kápolna körül az itt megálló turisták, vagy a középkori emlékek iránt érdeklődő utazók. Nem is kevesen.

   Egyházközségünk szeretne életet lehelni elsőként a barokk kápolnába. Szeretnénk, hogy újra a szentmiseáldozat bemutatásának és a Mária-tiszteletnek helye legyen legalább néhányszor az évben.  Virágvasárnap előtti pénteken meg lehetne tartani a Fájdalmas Anya emlékezetét, hasonlóan szeptember 15-én is. Virágvasárnaptól Mindenszentekig lehetne itt havonta máriás szentmise.  Ezért 2011-ben elkezdtük a kápolna felújításának előkészítését. Megszereztük a Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal egyetértő döntését, szintúgy a Nagyszombati Főegyházmegye jóváhagyását. Hogy a kápolna besüllyedt talaját rendbetehessük, a fából faragott oltárt restaurátori műhelybe szállíttattuk, mégpedig Szered városába, František Šmigrovský restaurátor műhelyébe, aki galántai műemlékeinket is kezeli.  A restaurátor úr elkészítette a felújítás szakmai anyagát és tervezetét. Az oltár restaurálásának költsége nem kevés, kb. 20.000 € közeli összeg lesz. Hiszen 260 éves, fából faragott egyedi és művészi oltárról van szó. Az oltár közepén a sasvári búcsújáróhely kegyszobrának barokk másolata áll. Az oltár angyalai Krisztus szenvedésének eszközeit tartják kezükben.  A kosúti egyházközség két pályázatot nyújtott be az oltárral kapcsolatban, s tavaly 2.000 € támogatást nyert a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának „Obnovme si svoj dom” pályázatán. Ugyanezen a pályázaton 2013-ban további 10.000 eurót nyertünk az oltár restaurálására.  Az elmúlt másfél évben összesen 5020€ különadomány érkezett a hegyi projekt részére, az adakozásban dicséretesen kivették részüket a galántai és kosúti híveink is. Jólesik tudni, hogy Vízkelet Község Önkormányzata is erkölcsi és anyagi támogatásáról biztosította projektünket. Bebizonyosodott, hogy a kápolna szélesebb támogatottsággal is rendelkezik.  Mindez azt jelenti, hogy a barokk oltár restaurálásának költségei háromnegyedrészben biztosítottak. Az oltár csaknem kész, a restaurátor műhelyében várja feltámadását, s hogy eredeti helyére kerülve teljesíthesse eredeti küldetését. Hogy az oltár visszakerülhessen, szükséges elvégezni még a kápolna régészeti feltárását, a talaj kiegyenesítését, megőrizve az eredeti talajburkolást. Erre még az idén nyáron sor kerülne. El kell végezni a barokk freskók konzerválását és felújítását. A kápolna két öreg padjának rendbetételét a galántai egyházközség vállalta magára. De szükség lesz egy jó minőségű és biztonságos kapu elkészítésére is. Örülnénk, ha mindez 2014 őszére megvalósulhatna.

   Terveinkhez kérjük elsősorban a vízkeleti, a hegyi és a kosúti lakosok támogatását, összefogását, de minden jóakaratú ember támogatását is a galántai körzetből, akiknek fontosak régiónk történelmi emlékei, kincsei. A legkisebb adomány és felajánlás is segít jó célunk elérésében. Az adományok nyilvántartásában Csikós Zoltán és Csikós Tamás Mária vannak segítségemre, a pályázatok elkészítéséért munkatársamat és a galántai templomatyánkat, Boócz Ferencet illeti dicséret és köszönet. Támogatóinkért rendszeresen szentmisét is ajánlok fel. Bízom benne, hogy a kápolna megújulása mindnyájunk számára a remény és az erő forrása lesz.

Józsa Attila esperes-plébános, Galánta

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)