Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A hegyi állami iskola története

A hegyi állami iskola története

2024. április 23., kedd | Ma: Béla (HU), Vojtech (SK)
Helytörténet Vissza
Címlap > Helytörténet > A hegyi állami iskola története
A hegyi állami iskola története 2016. március 08. kedd, 15:27
A hegyi állami iskola története

   Hegy nevezetessége az 1220-1230-ban épült román stílusú Szűz Mária tiszteletére felszentelt templom. Lakosai nemesek, cselédek és napszámosok voltak, mezőgazdasággal foglalkoztak. 1869-ben 167, 1910-ben 224, 1930-ban 261 lakosa volt. Hegy település a vízkeleti körjegyzőséghez tartozott. 1938-ban a falut visszacsatolták Magyarországhoz, 1943-ban pedig közigazgatásilag Vízkelethez.

   1926. május 18-án Vízkeleten az állami körjegyző kidoboltatta, hogy aki szlovák iskolába akarja gyerekét járatni, jelentkezzen a körjegyzői irodában. Egy magyar jelentkező volt. A Slovenská Liga Kosút, Hegy, Vízkelet és Hidaskürt bevonásával Vízkelet központtal akart egy szlovák iskolát felállítani. Az 1926-27-es tanévben a vízkeleti községi népiskolába összesen 207 tanulót írattak be. Gasparík Ignác galántai tanfelügyelő Uhlárik Sándor igazgató-tanító ajánlatára Hegy községben létesítette a szlovák iskolát. Hegyen ugyanis már vagy két évtizede égető szükség volt iskolára. A tankötelesek száma közel 40 volt, tankötelezettség szempontjából Kosúthoz tartoztak. Azonban a nagy sár, a szigorú hideg és nagy havazások idején szinte lehetetlenség volt a 6-7 éves gyerekek számára a 2 km-re lévő kosúti iskola látogatása. A helyi gyerekek kezdettől fogva felvehetők voltak a vízkeleti iskolába, ide jártak az l. világháború éveiben is. Mivel a vízkeleti tankötelesek száma annyira felszaporodott, hogy a két tantanteremben alig fértek el, másrészt a sok tanuló két tanítóra nagyon sok volt. Az iskolaszék szigorú határozatot hozott a hegyi tankötelesek a vízkeleti iskolából való kitiltására, ezt a határozatot jegyzőkönyvi kivonatban a hegyi elöljáróságnak is megküldték, így a hegyi gyerekeknek Kosútra kellett járniuk iskolába.

   A hegyi szülők sajátkezű aláírásukkal megerősített nyilatkozatban kérték a szlovák iskolát. Az iskola helyisége a majorsági épületben volt kijelölve, 1926. december 31-ig átalakították és berendezték. Ez Kozma János állami körjegyző kizárólagos érdeme. Az első hegyi állami szlovák /cseh/ tanító Vanicky Anton észak csehországi illetőségű volt, aki Léván nyert szlovák iskolába képesítő tanítói oklevelet. Állását 1927. január második felében foglalta el, 22 tanulóval kezdte el a csonka tanévet. Mint egyén nem volt ellenszenves, egyedüli hibája az volt, hogy tanulóival nem tudta megértetni magát, nem tudott magyarul.

   1927-ben a Slovenská Liga közbenjárására kezdték építeni a templom tőszomszédságában az új, minden igényt kielégítő új egyosztályos szlovák iskolát és tanítói lakot. A hegyi gyerekek 1928-tól már ebbe az iskolába jártak.

   1938-ban a bécsi döntést követően megszűnt a szlovák nyelvű tanítás. 1943-ban Hegy községet Vízkelethez csatolták, de az egyházi teendőket továbbra is a kosúti plébánia végezte. Ezekben az években Csáki Szidónia, majd László István, illetve Kalmár Pál tanítottak a hegyi iskolában. A háború után Hegyen újraszervezték a szlovák iskolát. Az iskola igazgatója az ábrahámi Michal Galbavý lett. Az iskolába 46 gyereket írattak be, akik nem tudtak szlovákul. Néhányan Vízkeletről jártak, mert ott nem volt tanítás. Az 1946-47-es tanévben 30 tanulóval indult, mert Vízkeleten megnyílt a hétosztályos szlovák állami iskola. A két iskola igazgatását egyesítették, ezután Hegyen egy osztályban folyt a tanítás egészen 1972-ig. Az összevon iskola igazgatója Michal Galbavý lett.  A vízkeleti iskola három tantermes volt.  Az iskolaévet 134 diák fejezte be.

   Hegyen egészen 1972-ig folyt a tanítás. Akik itt tanítottak: štefan Rakicky, Vojtech Zuzák, Margita Horváthová, Margita čmehylová, Júlia Rácová, Alžbeta Bonusová. A tanító lakásban az összevont iskola pedagógusai laktak 1969-ig.

   A hegyi iskola és tanítói lakás épületét a Jednota Fogyasztási Szövetkezet üzletté alakította, majd magánkézbe került, üzletként és vendéglőként szolgált, bérlők is üzemeltette. Az épületet az új tulajdonos, Bihercz Imre lebontatta, helyébe panzió épült.

Kozma Géza

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)