Ön most a régi weboldalunkat nézi (Archívum).  VISSZA AZ ÚJ WEBOLDALRA
A hasmenésről nem csak a nyáron

A hasmenésről nem csak a nyáron

2024. április 25., csütörtök | Ma: Márk (HU), Marek (SK)
Tanácsadó Vissza
Címlap > Tanácsadó > A hasmenésről nem csak a nyáron
A hasmenésről nem csak a nyáron 2016. október 06. csütörtök, 14:08
A hasmenésről nem csak a nyáron

   A kánikulában igen gyakori a hasmenéssel vagy hányással járó vírusos megbetegedés, mely általában a fertőzött ivóvíz, állott vagy megromlott élelmiszer, de akár a fürdővíz következménye is lehet.


Hogyan alakul ki?

   Az émelygés és a hányás gyakran emésztőrendszeri- vagy agyat érintő betegség, illetve anyagcserezavar velejárója, de számos egyéb oka is lehet.

   Gyakran magától elmúlik, de ha súlyos fertőzéssel állunk szemben, készüljünk fel a több napig tartó gyengeségre, étvágytalanságra, a kedély- és egészségi állapot romlására. Ráadásul a hasmenéssel és hányással nagyon sok folyadékot veszítünk, ezért annak pótlása elengedhetetlen.

   Hányingert okozhat a gyomornyálkahártya gyulladása, mely lehet romlott, fertőzött étel vagy túl sok alkohol fogyasztásának a következménye, illetve okozhatja vírusos vagy bakteriális fertőzés is. Enyhe esetekben segíthet a diéta, illetve az alkohol mellőzése. Ha felmerül alkohol-, gomba- vagy egyéb ételmérgezés (például mérgező állat vagy növény fogyasztásának) gyanúja, azonnal hívjunk mentőt!

   A hasmenéssel és hányással járó nyári vírusfertőzések többsége által okozott panaszok általában néhány nap alatt megszűnnek. Ezzel szemben vannak olyan fertőzések is, amelyek súlyos szövődményekkel járhatnak, ezért orvosi, esetenként kórházi ellátást igényelnek. Ilyen például a fejfájással, hányingerrel, hasmenéssel és lázzal járó Salmonella baktériumok által terjesztett fertőzés. Nagyon fontos az élelmiszerek helyes tárolása: mindent hűtőszekrényben, 4-8 fokon tartsunk, és közvetlenül a fogyasztás előtt vegyük ki onnan. A nyári hőségben ugyanis elég egy-két óra, hogy a nem hűtőszekrényben álló étel megromoljon, vagy legalábbis fertőzést okozzon. Külön figyeljünk oda a csecsemők, gyermekek és idősek étkeztetésére, naponta készítsünk friss ételt! Inkább pároljuk, mint süssük a húsokat, zöldségféléket, a tojást pedig vagy nagyon keményre főzzük meg, vagy jól süssük át! A szalmonellafertőzés egyik legveszélyesebb forrása ugyanis a nyers tojás.


Calici vírus és rotavírus

   Ezek elsősorban ételen és italon keresztül kerülnek a szervezetbe, ráadásul egész évben „támadnak”, noha az általuk történő megbetegedések száma jelentősen magasabb a nyári hónapokban. A hasmenés elsődleges oka tehát leggyakrabban a calicivírus-fertőzés, a szalmonella, az enteralis adenovírusok, továbbá az astro- és coronavírusok mellett a rotavírus, mely egyéves kor alatt akár életveszélyes is lehet. Ez utóbbi ellen létezik védőoltás, de a többi vírusfertőzés kivédhetetlen a nyári időszakban. Ha kellőképpen körültekintőek vagyunk, még akkor is előfordul, hogy a közösségben, nyaraláson, tömegközlekedési eszközön „megszerezzük” a fertőzést.

   Természetesen vannak olyan gyulladásos bélbetegségek is, amelyek ugyancsak hasmenést okoznak. Ilyen például a véres széklettel járó Crohn-betegség és a colitis. Hasmenést okozhatnak továbbá bizonyos gyógyszerek (leggyakrabban az antibiotikumok), de állhat e tünet hátterében a bélrendszer fokozott érzékenységével járó irritábilis bél szindróma (IBS) is. Emellett meghúzódhat mögötte tejcukor- vagy fruktózérzékenység, de akár több ételallergia (például tej-, tojás- vagy szójaallergia) is, esetleg lisztérzékenység. Ugyancsak hasmenést idézhet elő az antibiotikus kezelés. Ennek oka, hogy az antibiotikum nemcsak a kórokozókat, de a bélrendszer hasznos baktériumait is elpusztítja, aminek egyik tünete lehet a gyakori és híg széklet. Egyéb gyógyszerek — például kemoterápiás kezelés — mellékhatása is lehet a hasmenés. 

   Ritkán, de előfordulhat, hogy e gond valamilyen bél- és gyomorrendszert érintő daganatos betegség kísérő tünete. Hasmenéshez vezethetnek a fogyókúra során szedett készítmények és teák is.


A hasmenés tünetei és diagnózisa

   A hasmenés konkrét tünete, ha valakinek naponta háromnál többször van a megszokottnál hígabb széklete.

   Ha a hasmenés hátterében valamilyen bakteriális fertőzést sejtenek, akkor azt a székletből ki lehet tenyészteni — véres széklet esetén ez elengedhetetlen. Akut tünetek esetén vírusos fertőzésre kell gondolni, az elhúzódó panaszok pedig inkább tejcukor-érzékenységre utalnak: ezt kilégzéses vizsgálattal lehet igazolni.


Kezelése

   Az a legfontosabb, hogy kiderítsük, mi a hasmenés oka, a kezelést ugyanis csak ezután lehet megkezdeni. A hasmenést okozó vírusos fertőzések esetén diéta, folyadék- és sópótlás szükséges. A bakteriális hasmenést csak bizonyos esetekben szabad antibiotikummal gyógyítani. Ennek az az oka, hogy a szalmonellafertőzés az antibiotikus kezelés hatására elhúzódhat, és a beteg nem feltétlenül épül fel. Emiatt az orvosok inkább probiotikumok használatát javasolják. Ha a hasmenést egy antibiotikumkúra okozta, a megoldás szintén probiotikum szedése lehet. A sós ropogtatnivaló ideális táplálék hasmenés esetén. 
A kezelésben fontos szerepet tölt be a diéta, de ez nem azt jelenti, hogy a betegnek csak sós vízben főtt krumplit szabad ennie! A helyes diéta lényege a megfelelő só- és folyadékpótlás. Ha a súlyos hasmenéshez hányás is társul, akkor mindenképpen indokolt a kórházi kezelés, mivel a kiszáradás megelőzése érdekében a betegnek infúziót kell kapnia. Ha nincs hányás, akkor a beteget fokozatosan kell itatni, és inkább sós, mint édes ételeket adjunk neki, mert hasmenés esetén a szervezet sokkal több sót veszít, mint cukrot. Természetesen a cukrot tartalmazó táplálékot sem kell teljesen megvonni a betegtől, a bélrendszernek ugyanis ez esetben is szüksége van cukorra. Édes, rostos üdítőt azonban nem célszerű inni, mert az csak fokozhatja a hasmenést. A cukros teával fogyasztott sós ropogtatnivaló, a sárgarépa-főzelék, a rizs, az alma, a banán azonban ideális táplálék. 

   A szoptatás alatt fellépő hasmenés esetén nem szabad abbahagyni a szoptatást, az anyatej ugyanis olyan védőfaktorokat tartalmaz, amelyek a hasmenéses kicsiknek csak a hasznukra válnak. 

   Több olyan (loperamid, diosmectit, difenoxilát hatóanyagú) gyógyszer is létezik, amelynek célja a hasmenés megszüntetése. Ezek a készítmények főleg felnőtteknek ajánlhatóak, de nekik sem minden esetben, gyerekkorban pedig egyáltalán nem szerencsés az ilyen orvosságok alkalmazása. A hasmenéssel ugyanis a bélrendszerben lévő baktériumok és vírusok toxinjai is távoznak, melyek a hasmenés megfékezésével a bélrendszerben rekedhetnek, és ott további komplikációt okozhatnak. Ha a hasmenéssel ezek a méreganyagok kiürülnek — eközben pedig folyamatos a folyadékpótlás —, akkor a gyógyulás is gyorsabb lehet. 


Megelőzése

   Utazás, főleg külföldi tartózkodás során könnyen megfertőződhetünk. A kórokozókkal (vírusok, baktériumok, egysejtűek) fertőzött ételek fogyasztása okozta panaszok közül a leggyakoribb a hasmenés, ezért nevezik e betegségeket összefoglaló néven utazók hasmenésének. Gyakori tünet még a hányinger, a hányás és a puffadás. A fertőzések elkerülhetőek a higiéniás alapszabályok betartásával. Az a legjobb, ha mindig van nálunk a kézmosáshoz, valamint az élelmiszerek, az ivóvíz és az eszközök fertőtlenítéséhez szükséges, alkoholalapú szer. Minden gyógyszertárban kapható.


Pótoljuk a folyadékot!

   A hasmenéssel, hányással járó betegségek esetén fontos a folyadékpótlás. A kiszáradás megelőzésére való, vízben feloldható, sókat és szőlőcukrot tartalmazó rehidratációs granulátumok szintén beszerezhetőek a patikában. Súlyos esetben azonban infúzióra lehet szükség. A megelőző célú gyógyszerszedés csak legyengült immunrendszerű betegek esetén javallott. Émelygést, hányást egyébként krónikus betegségek is okozhatnak: például mellékvesekéreg-alulműködés, mellékpajzsmirigy-túlműködés, továbbá bizonyos gyógyszerek (fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok), nehézfém mérgezés, agyi betegségek (tumor), sérülések (vérzések, agyrázkódás stb.).

MUDr. Czellárik Mária

Galéria
Előfizetés
Megrendelem a TERRA Hírújságot
0,50 € x 12 szám = 6 €/év
Aktuális számunk

Aktuális számunk

TERRA Hírújság VIII. évfolyam 4. száma

Rólunk
Tisztelt Olvasó! Üdvözöljük a TERRA Hírújság honlapján. Regionális, Mátyusföld magyarok lakta településein terjesztett hírújság vagyunk, amely a Rólunk, nekünk mottónak megfelelve végzi munkáját. Terjesztői hálózatunk segítségével havonta 30 település 5000 otthonába juttatjuk el lapunkat. A TERRA Hírújság magyar nyelven jelenik meg. A szűkebb régió közéletének történései, a sport, a kultúra eseményeinek ismertetése mellett jogi, egészségügyi, kertészeti tanácsadó szolgálja az olvasót. Mindezek mellett célunk régiónk neves személyiségeinek… Bővebben
Támogatók
Partnereink
További partnereink
Max.: 5 MB (doc, pdf)